ОЦІНКА СЕЛЕКЦІЙНИХ НОМЕРІВ ГРЕЧКИ ДЛЯ ПРОМІЖНИХ ПОСІВІВ В УМОВАХ ПІВДЕННОЇ ЧАСТИНИ ЛІСОСТЕПУ ЗАХІДНОГО
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-4.5Ключові слова:
оцінка, селекційні номера, культура гречки, проміжні посіви, вегетаційний період, урожайністьАнотація
У статті показано результати оцінки селекційного матеріалу гречки звичайної (Fagopyrum esculentum) за строками сівби відповідно до умов проміжних посівів у зоні південної частини Лісостепу Західного України. За біологічною характеристикою селекційні номери, включені у дослідження, характеризуються різною структурою за тривалістю складників вегетаційного періоду. Особливо важливим показником у цьому відношенні є тривалість періоду «сходи – цвітіння», де вона становила у номерів: 115/86 – 16, 16, 17 днів, 125/86 – 20, 20, 21 день, 118/81 – 21, 21, 22 дні, 328/82 – 25, 24, 26 днів, 333/82 – 28, 27, 29 днів залежно умов року. Вегетаційний період селекційних номерів у порядку викладеної вище послідовності був таким: 45–47; 55 57; 58–62, 62–66; 69–72 дні залежно від умов року. Такі результати дають підстави стверджувати, що чим менша тривалість періоду від сходів до цвітіння, тим меншою є тривалість вегетаційного розвитку рослин гречки. У результаті досліджень встановлено продуктивність селекційних номерів 333/82; 328/82; 118/81; 125/86; 115/86 за формуванням урожайності зерна гречки за вирощування у проміжних посівах, яка характеризується закономірністю за даними показників відповідно до переліку, зазначеного вище: 1,233 > 1,127 > 0,834 > 0,606 > 0,455. Такий результат свідчить про те, що в умовах проміжних посівів селекційні номера 115/86, 125/86, 118/81 в процесі вирощування через обмежений біологічний потенціал продуктивності неповністю використовують енергетичний ресурс абіотичних умов середовища порівняно із селекційними номерами 328/82 та 333/82. Проведений статистичний аналіз на основі даних отриманих показників вегетаційного періоду та продуктивності популяцій гречки, включених у дослідження, показав кореляційний зв’язок залежності врожайності від тривалості вегетації рослин, який становить R – 0,77; 0,88; 0,89 залежно від року дослідження.
Посилання
Гораш О.С. Характеристика умов вирощування гречки в проміжних посівах. Світові рослинні ресурси: стан та перспективи розвитку : матеріали IV міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 95-річчю сортовипробування в Україні, м. Київ, 7 червня 2018 р. С. 28–29.
Ермантраут Е.Р., Присяжнюк О.І., Шевченко І.Л. Статистичний аналіз агрономічних дослідних даних у пакеті Statistica 6.0. Київ : Українська академія аграрних наук, 2007. 55 с.
Єщенко В.О., Копитко П.Г., Костогриз П.В., Опришко В.П. Основи наукових досліджень в агрономії : підручник / за ред. В.О. Єщенка. Вінниця : Едельвейс і К, 2014. 332 с.
Кабанець В.М., Бондаренко М.П., Страхоліс І.М. Селекція гречки: підсумки і перспективи. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Агрономія і біологія». 2013. Вип. 3(25). С. 221–224.
Кабанець В.М., Страхоліс І.М., Кліценко А.В. Селекція гречки сортів різного морфотипу та їх поширення в Україні. Вісник аграрної науки. 2018. № 11. С. 141–146. https://doi.org/10.31073/agrovisnyk201811-18
Повидало М.В., Таранухо М.П., Ковальчук С.О. Добір високопродуктивного вихідного матеріалу в селекції гречки їстівної. Вісник аграрної науки. 2024. № 3(852). С. 53–59. https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202403-08
Сидякіна О.В., Іванів М.О. Виробництво гречки: стан, виклики та перспективи. Аграрні інновації. 2025. № 29. С. 126–132. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2025.29.21
Hara T., Shima T., Nagai H., Ohsawa R. Genetic analysis of photoperiod sensitivity associated with difference in ecotype in common buckwheat. Breeding Science. 2020. Vol. 70, Issue. 1. P. 101–111. https://doi.org/10.1270/jsbbs.19118
Morishita T., Hara T., Hara T. Important agronomic characteristics of yielding ability in common buckwheat; ecotype and ecological differentiation, preharvest sprouting resistance, shattering resistance, and lodging resistance. Breeding Science. 2020. Vol. 70, No. 1. P. 39–47. https://doi.org/10.1270/jsbbs.19020
Ruan, J., Zhou, Yu., Yan, J., Zhou, M., Woo, S.-H., Weng, W., Cheng, J., & Zhang, K. Tartary buckwheat: An underutilized edible and medicinal herb for food and nutritional security. Food Reviews International. 2022. No. 38(4). Р. 440–454. https://doi.org/10.1080/87559129.2020.1734610
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.









