ВПЛИВ ЕЛЕМЕНТІВ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ КВАСОЛІ ЗВИЧАЙНОЇ НА ЗМІНУ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ ЗЕРНА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-4.18

Ключові слова:

квасоля, сорт, насіння, суха речовина, вміст білка, хімічний склад зерна, удобрення, технологія вирощування, строки сівби, інокулянт

Анотація

Цінність квасолі, насамперед, визначається підвищеним умістом у насінні добре розчинного і засвоюваного організмом білка, який перетравлюється краще за інші зернобобові культури. Насіння квасолі має такий хімічний склад, %: білків 17–33 , жирів – 0,8–3,6, крохмалю – 50–60, клітковини – 5–8, цукру – 5–6, золи – близько 4. До складу білків квасолі входить велика кількість цінних амінокислот, необхідних для харчування, у тому числі, %: аргініну – 8,1–9,9, гістидину – 2,3–3,6, лізину – 3,4–5,7, метіоніну – 1,7–1,9, тирозину – 2,4–3, триптофану – 0,8–1,8, цистину – 1,2–1,6. Зміна якісного складу білків залежить від досліджуваних факторів. В умовах сухого клімату в період росту і розвитку рослин квасолі в насінні, особливо під час дозрівання, нагромаджується більше глобулінів і менше водорозчинних білків порівняно з більш сприятливими умовами. Результатами досліджень установлено, що строки сівби впливають на зміну нагромадження білка. Так, у сорту Буковинка з найвищим умістом білка в зерні квасолі відзначено від строку сівби 30.04 – 27,4%, за збирання 06.08. Також із високим умістом білка встановлено від строку сівби 21.05 з показником 27,0% із пониженим умістом від сівби 15.04 – 21,9% і 30.04 – 22,0%. Із найвищими показниками вмісту білка виділяється строк сівби 30.04 у сорту Буковинка – від 24,6% до 27,4%, у сорту Подоляночка – від строку сівби 15.04 і 30.04 із показниками білка 24,8% і 25,4%. Із найвищим умістом білка в зерні квасолі звичайної виділяється норма висіву насіння 450 тис сходів насіння на 1 га, серед сортів Буковинка – 19,4–28,2% Надія – 19,4–28,1% і Подоляночка – 19,7–28,0%. Від обробки інокулянтом Ризобофіт у сорту Подоляночка – 23,8–27,0% білка в зерні квасолі звичайної.

Посилання

Вишнівський П.С., Камінський В.О. Зернові культури в умовах зміни клімату. Корми і кормовиробництво. 2013. Вип. 77. С. 110–117.

Голодна А.В., Акуленко В.В., Столяр О.О. Формування продуктивності квасолі звичайної залежно від елементів технології вирощування в північній частині Лісостепу України. Збірник наукових праць ННЦ «Інститут землеробства НААН». 2013. Вип. 1–2. С. 120–124.

Мазур О.В., Колісник О.М., Телекало Н.В. Генотипні відмінності сортозразків квасолі звичайної за технологічністю. Сільське господарство та лісівництво. 2017. № 7. Т. 2. С. 33–39.

Овчарук О.В. Характеристики сортів квасолі звичайної в умовах Лісостепу Західного. Збірник наукових праць Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків. 2013. Вип. 17. Т. 1. С. 236–239.

Овчарук О.В. Оцінки продуктивності сортів квасолі звичайної в умовах Лісостепу Західного. Збірник наукових праць ПДАТУ. 2013. Вип. 21. С. 17–20.

Овчарук О.В. Фенологічні фази росту і розвитку рослин квасолі звичайної та їх тривалість в умовах Західного Лісостепу України. Збірник наукових праць ВНАУ. 2014. Вип. 6(68). С. 113–119.

Овчарук О.В., Каленська С.М., Овчарук В.І., Ткач О.В. Характеристика структури продуктивності, урожайності та якісного складу зерна сортів квасолі звичайної (Phaseolus vulgaris L.). Агробіологія. 2021. Вип. 2. С. 106–115.

Овчарук О.В., Каленська С.М., Ткач О.В., Овчарук В.І. Вплив розміщення напрямку рядків під час сівби квасолі звичайної відносно сонця у зеніті на фотосинтетичну продуктивність рослин, урожайність і якість продукції. Таврійський науковий вісник. 2022. Вип. 127. С. 152–161.

Овчарук О., Овчарук В., Ткач О., Кравченко В. Вплив факторів зовнішнього середовища на цвітіння та плодоутворення квасолі звичайної. Збірник наукових праць Уманського НУС. 2022. Вип. 108. С. 115–122.

Петрова О.О. Стан та перспективи вирощування нішевих бобових культур в Україні. Таврійський науковий вісник. Економіка. 2020. № 1. С. 148–153.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-12-16