УРОЖАЙНІСТЬ ЗЕРНА СОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД СОРТУ, ФОНУ ЖИВЛЕННЯ І НОРМИ ВИСІВУ НАСІННЯ В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-4.9

Ключові слова:

соя, сорт, інокуляція, фон живлення, норма висіву насіння, урожайність зерна, вміст білка

Анотація

Соя – найбільш поширена і рентабельна культура серед зернобобових, яка має значний попит на українському та світових ринках, що викликає зацікавленість науковців та сільгосптоваровиробників в аспекті вдосконалення комплексу технологічних заходів, що сприятимуть підвищенню урожайності зерна, поліпшенню технологічних показників та хімічного складу, зокрема вмісту білка. У статті розглянуто питання оптимізації елементів технології вирощування сої за вирощування в умовах Правобережного Лісостепу. Схема досліду включала фактори: сорт (фактор А) – Аратта (середньоранній) і Софія (середньостиглий); фон живлення (фактор В) – без інокуляції, інокуляція, N30Р40+інокуляція, N60Р40+інокуляція; норма висіву насіння (фактор С) – 400, 500, 600, 700 та 800 тис шт/га. У результаті проведених обліків урожайності зерна сої встановлено, що для сорту сої Аратта оптимальною виявилася норма 600 тис шт/га, яка забезпечила врожайність у межах 2,68–3,12 т/га, а для сорту Софія – норма висіву 500 тис шт/га, де отримано врожайність 2,7–3,14 т/га. Щодо впливу фону живлення оптимальний варіант для обох досліджуваних сортів N30Р40+інокуляція препаратом Ризоактив+, прирости врожайності в розрізі сортів становили: Аратта – 0,44, Софія – 0,45 т/га. Експериментально доведено, що азот суттєво впливає на вміст білка в насінні сої: він є основною сировиною для синтезу білків, тому його достатнє забезпечення в контексті загальної врожайності корелює з підвищенням умісту білка в зерні. Однак надлишок мінерального азоту може пригнічувати азотфіксацію з повітря, що призводить до зниження якості та кількості білка в сої. Оптимальний уміст білка 39,8% був у сорту сої Софія на варіанті фону живлення N30Р40+інокуляція з нормою висіву насіння 600 тис шт/га. У сорту Аратта оптимальний вплив на показник мав аналогічний варіант, проте показник поступався на 1,6%. На варіантах без інокуляції та удобрення вміст білка був істотно менший, у сорту Аратта він знаходився в межах 37,8–38%, а у сорту Софія – 38,1–38,3%.

Посилання

Агробіологічні основи вирощування сої та шляхи максимальної реалізації її продуктивності / Г.М. Заболотний та ін. Вінниця, 2020. 276 с.

Сортові ресурси сої Поділля / А.О. Бабич та ін. Посібник українського хлібороба. 2015. № 1. С. 153–156.

Верхолюк С.Д., Панцирева Г.В. Дослідження сортів сої за комплексом господарсько-цінних ознак в умовах Правобережного Лісостепу України. Вітчизняна наука на зламі епох: проблеми та перспективи розвитку : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. 2021. Вип. 68. С. 215–218.

Вишнівський П.С., Фурман О.В. Продуктивність сої залежно від елементів технології вирощування в умовах Правобережного Лісостепу України. Рослинництво та ґрунтознавство. 2020. Вип. 11(1). С. 13–22. https://doi.org10.31548/agr2020.01.013

Глупак З.І. Оптимізація густоти стояння рослин сої залежно від групи стиглості сорту для умов північно-східної частини Лісостепу України. Вісник Уманського національного університету садівництва. 2020. № 2. С. 23–25. http://nbuv.gov.ua/UJRN/vumnuc_2020_2_6

Мазур В.А., Ткачук О.П., Дідур І.М., Панцирева Г.В. Технологічність та агроекологічна стійкість скоростиглих сортів сої. Сільське господарство та лісівництво. 2021. № 4 (23). С. 96–111. http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nd_2022_1_8

Соя : монографія / В.Ф. Петриченко та ін. Вінниця : Діло, 2016. 392 с.

Петриченко В.Ф., Лихочвор В.В. Рослинництво. Технології вирощування сільськогосподарських культур : навчальний посібник. 4-е вид., випр., доп. Львів : Українські технології, 2014. 492 с.

Ткачук О.П., Панцирева Г.В., Волинець Є.О., Федюк В.В. Вплив технологічних прийомів вирощування на густоту стояння та висоту рослин сої в умовах Правобережного Лісостепу України. Український журнал природничих наук. 2024. № 7. С. 168–174. https://doi.org/10.32782/naturaljournal.7.2024.18

Федорук І.В. Вплив інокуляції насіння на врожай сої. Таврійський науковий вісник. Сільськогосподарські науки. 2019. № 108. С. 108–116. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2019.108.15

Федорук І.В., Хмелянчишин Ю.В., Городиська О.П. Особливості росту і розвитку рослин сої залежно від сорту та елементів технології вирощування. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2020. Вип. 33. С. 54–61. https://doi.org/10.37406/2706-9052-2020-2-7

Циганська О.І., Циганський В.І. Вплив системи удобрення на проходження фаз росту і розвитку сортів сої та на коефіцієнт збереження рослин. Сільське господарство та лісівництво. 2019. № 13. С. 119–133.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-12-16