УТРИМАННЯ ТА ГОДІВЛЯ КУРЕЙ ПОРОДИ ШАБО В УМОВАХ КИЇВСЬКОГО ЗООЛОГІЧНОГО ПАРКУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-4.15

Ключові слова:

кури, бентамки, утримання, годівля, зоопарк

Анотація

Кури є найпоширенішим видом свійської птиці, що вирощується у світі. Попит на яйця і м’ясо курей продовжує зростати, проте одним із негативних наслідків цієї тенденції стала перевага використання високопродуктивних гібридів, що призвело до скорочення вирощування чистопородної птиці. Водночас у загальному виробництві яєць птиці в України вагома частка належить присадибним господарствам, де вирощують як гібридних курей сучасних кросів, так і чистопородних.1 Зокрема, у 2024 р. у господарствах усіх категорій було вироблено 11597,9 млн яєць свійської птиці, із них 5531,4 млн шт. – у господарствах населення (47%). Курей, які відзначаються значним різноманіттям порід і вирізняються різною структурою оперення, його кольоровою гамою та забарвленням, утримують також із рекреаційною та естетичною метою. Аматорське та декоративне птахівництво, яке має давні традиції у світовій практиці, останніми роками демонструє тенденцію до зростання популярності. При цьому поширеними є й мініатюрні кури (бентамки). Здебільшого бентамка має розміри, що приблизно у два-три рази менші порівняно з її більшими аналогами. Проте існують породи курей, яких відносять до так званих «справжніх» бентамок, які не мають відповідників серед повнорозмірних порід. Такі різновиди формуються як самостійні породи, і до цієї групи належать, зокрема, японські бентамки (порода шабо, або чабо). Метою роботи було дослідити умови утримання та годівлі курей породи шабо в умовах Київського зоопарку. За результатами проведених досліджень установлено, що у Київському зоологічному парку утримують курей породи шабо, яких використовують не лише як декоративну птицю, а й для насиджування яєць фазанів і дрібних представників водоплавної орнітофауни. Їх утримання здійснюється у відкритих вольєрах, внутрішніх секціях і кліткових блоках. Оцінювання живої маси півнів і курок породи шабо свідчить, що самці характеризуються більш інтенсивним ростом. Середнє значення живої маси у півнів становило 1431±46,2 г, тоді як у самок – 1145,0±44,6 г. Отже, жива маса самців перевищувала аналогічний показник самок на 25%, що відповідало різниці у 286 г. Усі отримані від курей шабо яйця використовувалися для інкубації за винятком тих, що не відповідали встановленим вимогам якості. Середня маса яйця, відповідно до отриманих результатів, дорівнювала 32,6±1,03 г.

Посилання

Виробництво продукції тваринництва за видами у 2024 році. Державна служба статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2022/sg/vpt/vpt2024.xls (дата звернення: 10.09.2025).

Кількість сільськогосподарських тварин на 01 січня 2025 року. Державна служба статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2023/sg/ksgt/ksgt0125.xls

Лаготюк В.О. Аналіз тенденцій розвитку галузі птахівництва в Україні. Економіка і суспільство. 2018. Вип. 16. С. 156–163. URL: https://economyandsociety.in.ua/journals/16_ukr/24.pdf

Патрєва Л.С., Коваль О.А. Технологія виробництва продукції птахівництва : курс лекцій. Миколаїв, 2018. 248 с. URL: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/2983/1/tekhnolohiia_vyrobnytstva_produktsii_ptakhivnytstva.pdf

Adeoye A.A., Oyeleye O.O., Olorunsola R.A., Udoh J.E., Oladepo A.D. Table Egg Quality and Nutritional Composition Assessements of Different Breeds and Ages of Laying Hens. Slovak Journal of Animal Science. 2023. Vol. 56. № 1. Р. 38–45. doi:10.36547/sjas.792

FAOSTAT. Data: Crops and livestock products. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). URL: https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL (дата звернення: 20.09.2025).

Gavril R.N.R., Usturoi, M.G., Usturoi, A. Table Eggs Quality, According to the Storage Period. Current Opinion in Biotechnology. 2013. Vol. 24. S83. doi: 10.1016/j.copbio.2013.05.242

Ozdemir D. Hobby and Ornamental Chicken BreedinginTurkey. Conference: 1st International Congressof Alternat ivePoultry and Ornamental Birds-2019At.Antalya/TURKEY, 2019. URL: https://www.researchgate.net/publication/339390815_

Réhault-Godbert S., Guyot, N., Nys, Y. The Golden Egg: Nutritional Value, Bioactivities, and Emerging Benefits for Human Health. Nutrients. 2019. Vol. 11. № 3. Р. 684. dоі: 10.3390/nu11030684

Roberts J. 12 Small Chicken Breeds (Breed Guide + Pictures). 2021. URL: https://www.knowyourchickens.com/smallchicken-breeds/

Schreiter R., Freick M. Laying performance characteristics, egg quality, and integument condition of Saxonian chickens and German Langshan bantams in a free-range system. Journal of Applied Poultry Research. 2023. Vol. 32. Is. 3. 100359. doi: https://doi.org/10.1016/j.japr.2023.100359

Tajima A. Refinement of Poultry Standing in Japan Based on Recent Anthropo-ornithological Perspectives. The Journal of Poultry Science. 2025. Vol. 62. jpsa.2025029. doi: 10.2141/jpsa.2025029

Van Niekerk T. How Many Chickens Are In The World in 2025. URL: https://worldanimalfoundation.org/advocate/howmany-chickens-are-in-the-world/

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-12-16