АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА ГІСТОЛОГІЧНІ МАРКЕРИ БУДОВИ ШЛУНКА РЯДУ LAGOMORPHA
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-4.42Ключові слова:
анатомія, гістологія, шлунок, кролики, морфометрія, дослідженняАнотація
Дослідження спрямоване на з'ясування анатомо-гістологічних особливостей шлунка у деяких представників ряду зайцеподібних. Об'єктом дослідження були продуктивні та декоративні кролики. Актуальність роботи зумовлена необхідністю глибокого розуміння морфофункціональних змін, що відбуваються в організмі тварин під впливом різних умов утримання та типів харчування. Вивчення цих особливостей є важливим для оптимізації раціонів, профілактики захворювань травної системи та підвищення продуктивності. Науково-дослідна робота виконувалася на кафедрі нормальної та патологічної морфології і фізіології ЗВО «ПДУ» та на базі приватної ветеринарної клініки «Vet Generation», м. Київ. Матеріалом для дослідження служили біологічні зразки, що були оброблені за загальноприйнятими гістологічними методиками. У результаті проведеного дослідження виявлено, що гістологічна будова шлунку відрізняється між групами. Ці відмінності є наслідком адаптації до умов існування та харчування. У продуктивних кроликів, які отримують високоенергетичні гранульовані корми, виявлено, що слизова і м'язова оболонки шлунка мають практично однакову товщину. Це свідчить про збалансоване навантаження на секреторний та руховий апарат. Важливою знахідкою є велика кількість залоз дна шлунка (76,5±8,9 шт.), що вказує на інтенсивну секреторну активність. Окрім того, відзначено зменшення площі слизових клітин (11,9±0,8 мкм²), що, ймовірно, пов'язано з підвищеним обігом та виділенням муцину для захисту шлункової стінки. На противагу цьому у декоративних кроликів, раціон яких є менш калорійним і більш різноманітним, виявлено інші особливості. Їхній шлунок характеризується більш тонкими слизовою та м'язовою оболонками. Збільшення площі головних клітин шлунка (27,76±1,78 мкм²) може бути компенсаторним механізмом для посилення виробництва ферментів, необхідних для перетравлення волокнистої їжі.
Посилання
Аксьонов Є.О. Розвиток кролівництва в Україні та світі (оглядова). Науково-технічний бюлетень ІТ НААН. 2017. № 116. С. 15–21.
Коцюбенко Г.А. Науково-практичні методи підвищення продуктивності кролів : монографія. Миколаїв : МНАУ, 2013. 191 с.
Пабат В.О., Вінничук Д.Т., Гончаренко І.В., Агій В.М. Кролівництво з основами генетики та розведення : навчальний посібник. Київ : Ліра-К, 2018. 164 с.
Цитологія. Гістологія. Ембріологія : підручник / за ред. О.Д. Лучика, Ю.Б. Чайковського. Вінниця : Нова книга, 2018. 592 с.
Alvarino J.M.R. Reproductive performance of male rabbits. 7th World Rabbit Congress, Valencia, World Rabbit Sci. 2000. Vol. 1 A. P. 13–35.
Biochemical genetic relationships among Tunisian hares (Lepus sp.), South African Cape hares (Lepus capensis), and European brown hares (L. europaeus) / Ben Slimen, H. [and oth.]. Biochem. Genet. 2005. Vol. 43. P. 577–596.
Bivolarski B. L., Vachkova E. G. Morphological and functional events associated to weaning in rabbits. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 2014. Vol. 98, № 1. P. 9–18.
Florin, S.T.A.N. Comparative study of the stomach morphology in rabbit and chinchilla. Agro Life Scientific Journal. 2013. Vol. 2, № 2. URL: https://www.agrolifejournal.usamv.ro/index.php/agrolife/article/view/365 (дата звернення: 05.09.2025).
Gondret F. Effects of divergent selection for body weight at a fixed age on histological, chemical and rheological characteristics of rabbit muscles. Livestock production science. 2002. Vol. 76. P. 81–89.
Kovács M. Effect of different weaning ages (21, 28 or 35 days) on production, growth and certain parameters of the digestive tract in rabbits. Journal of Animal and Feed Sciences. 2012. Vol. 21, № 2. P. 894–901.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.









