FORMATION OF MEAT CHARACTERISTICS IN PIGS DEPENDING ON GENOTYPE AND PRE-SLAUGHTER LIVE WEIGHT
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-4.14Keywords:
genotype, principal components, variance analysis, meat traits, pre-slaughter live weight, productivity, pigs, technologyAbstract
The productive performance of pigs, in particular slaughter and meat characteristics, is largely determined by the pre-slaughter live weight of animals, while the genotypic features of their development are also evident. The aim of the study was to evaluate the influence of genotype and pre-slaughter live weight (PSLW) on the formation of slaughter and meat characteristics in pigs. The experiments were conducted at the Agrofirm Mig-Service-Agro agricultural enterprise in the Mykolaiv region. Sixty young pigs were used and divided into three groups. Group I: a combination of sows (LW×L) with boars of the Duroc breed (D) of Canadian selection (Genesus), Group II: combination of sows (LW×L) with Pietrain boars (P) of French selection (Axiom) and Group III: combination of sows (LW×L) with boars of the terminal line «Maxter» (Mk) selected by France Hybrides. It has been experimentally established that the productive characteristics of animals are largely determined by their PSLW, but the manifestation of certain traits also depends on the genotype. The results of two-factor analysis of variance indicate a statistically significant effect of PSLW on slaughter weight, chilled carcass weight, carcass length, bacon half length, and muscle eye area (p < 0.001), while the genotype influenced the thickness of the fat, carcass weight loss after cooling, slaughter yield, and meat yield from the carcass. For most traits, a linear increase in values was observed with an increase in PSLW, but some parameters, in particular meat yield, had a curvilinear dependence with a maximum at 100 kg PSLW. Covariance analysis revealed heterogeneity in the slope coefficients of the regression lines for slaughter weight and chilled carcass weight among genotype groups, indicating specific growth rates for different breed combinations. Correlation analysis showed a high level of interdependence of most meat traits (r > 0.8), except for carcass weight loss and meat yield, which had a weak or no correlation with other indicators. Principal component analysis allowed us to identify three complex traits from 13 initial traits that describe more than 96% of the total variability: slaughter weight, carcass weight loss after 24 hours of cooling, and meat yield from the carcass. Ordinal analysis confirmed the differentiation of pig groups by PSLW and genotype, determining the optimal conditions for the maximum manifestation of slaughter and meat characteristics. The results obtained can be used to improve selection-genetic and technological programs in pig breeding in order to increase the efficiency of meat production and product quality.
References
Крамаренко С.С., Луговий С.І., Лихач А.В., Крамаренко О.С. Аналіз біометричних даних у розведенні та селекції тварин : навчальний посібник. Миколаїв : МНАУ, 2019. 211 с.
Забійні якості свиней різних генотипів / Г.О. Бірта та ін. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Тваринництво». 2022. Вип. 4(47). С. 64–70. DOI: https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.11.
Відомчі норми технологічного проектування. Свинарські підприємства (комплекси, ферми, малі ферми), ВНТП-АПК – 02.05. Київ : Мінагрополітики України, 2005. 98 с. URL: https://lugdpss.gov.ua/images/bezpechnist_veterynariya/Svynarski-pidpryyemstva-VNTP-APK-02.05.pdf
Морфологічний склад туш свиней данського і канадського походження та вплив статі й передзабійної маси на їхню якість / В. Волошинов та ін. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Серія «Сільськогосподарські науки». 2024. Т. 26. № 101. С. 182−193. DOI: https://doi.org/10.32718/nvlvet-a10130.
Коробань М.П. Підвищення продуктивності молодняку свиней різних вагових кондицій за сучасних технологій годівлі та утримання : дис. … д-ра філософії : 204. Київ, 2025. 207 с.
Коробань М.П., Лихач В.Я. Забійні та м’ясні якості молодняку свиней сучасних генотипів за різних вагових кондицій в умовах промислової технології. Таврійський науковий вісник. Серія «Сільськогосподарські науки». 2024. Вип. 135. Ч. 1. С. 178–188.
Ладика В.І., Хмельничий Л.М., Повод М.Г. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва : підручник для аспірантів. Одеса : Олді+, 2023. 244 c.
Методологія та організація наукових досліджень у тваринництві : посібник / за ред. І.І. Ібатуліна, О.М. Жукорського. Київ, 2017. 328 с.
Михалко О.Г., Повод М.Г., Кохана Л.Д., Плечко О.С. Відгодівельні та забійні якості свиней ірландського походження за різної інтенсивності росту на відгодівлі. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Тваринництво». 2020. Вип. 4. С. 50–58. DOI: https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.4.8.
Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 224 від 08.02.2021 «Про затвердження вимог до благополуччя сільськогосподарських тварин під час їх утримання». Зареєстр. від 18.02.2021 Міністерством юстиції України № 206/35828.
Норми годівлі, раціони і поживність кормів для різних видів сільськогосподарських тварин / Г.В. Проваторовта ін. Суми : Університетська книга, 2007. 488 с.
Лихач А.В., Лихач В.Я. Підвищення ефективності промислового виробництва свинини на основі використання етологічних факторів : монографія. Миколаїв : Іліон, 2023. 422 с.
Технологія виробництва продукції свинарства : навчальний посібник / М. Повод та ін. ; за ред. М. Повода. Київ : Науково-методичний центр ВФПО, 2021. 360 с.
Халак В.І., Гутий Б.В., Стадницька O.І. Відгодівельні та м’ясні якості молодняку свиней різного походження та інтенсивності формування у ранньому онтогенезі. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія «Сільськогосподарські науки». 2019. Вип. 21(91). С. 10–15. DOI: https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9102.
Відгодівельні та забійні якості свиней різних вагових категорій, дорощених у станках на полімерній та бетонній підлозі / Л.М. Хмельничий та ін. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Тваринництво», 2020. Вип. 1(40). С. 3–10.
Царенко О.М., Крятов О.В., Бондарчук Л.В. Ресурсозберігаючі технології виробництва свинини: теорія і практика : навчальний посібник. Суми : Універсальна книга, 2004. 269 с.
Council Directive 2008/120/EC. (2008, December). URL: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:02008L0120-20191214&from=NL. (дата звернення: 04.11.2024).
Feinstein A.R. Multivariable analysis: an introduction. Yale University Press, 1996. 613 p.
Li J., Yang Y., Zhan T., Zhao Q., Zhang J., Ao X., Tang C. Effect of slaughter weight on carcass characteristics, meat quality, and lipidomics profiling in longissimus thoracis of finishing pigs. LWT. 2021. Vol. 140. Р. 110705.
Lykhach V., Lykhach A., Lenkov L., Chepil L., Ohiienko M., Pokusa F., Palimaka D., Faustov R., Reznichenko V. Increasing the efficiency of agribusiness: Strategic gene pool management and technological innovations : monograph. Opole – Kyiv : Polska, 2025. 260 p.
Management of innovative technologies creation of bio-products: monograph / V. Lykhach, A. Lykhach, M. Duczmal, M. Janicki, M. Ohiienko, A. Obozna, O. Kucher, R. Faustov. Opole − Kyiv. 2020. 223 p. 85 tab. Fig. 14.
Voloshynov V., Povod M., Mykhalko O., Verbelchuk T., Verbelchuk S., Koberniuk V., Lavryniuk O., Shcherbatiuk N. The efficiency of pigs from different genetic origins under industrial conditions in Ukraine. Online J. Anim. Feed Res. 2024. Vol. 14(4). Р. 225−233. DOI: https://dx.doi.org/10.51227/ojafr.2024.27










