РОЗРОБЛЕННЯ МОДЕЛІ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ КОНДИТЕРСЬКОЇ ФУД-ФЛОРИСТИКИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-4.11

Ключові слова:

кондитерська фуд-флористика, фуд-дизайн, інновації, цифрові технології, автоматизація, онлайн-сервіс, ланцюг поставок, якість продукції, професійне співтовариство

Анотація

Статтю присвячено обґрунтуванню та розробленню моделі інноваційного розвитку кондитерської фуд-флористики, заснованої на інтеграції цифрових технологій у виробничі та бізнес-процеси. Методологічний базис дослідження сформовано на основі комплексного аналізу, що передбачає: аналіз впливу цифрових технологій на виробничі операції; оцінку механізмів управління ланцюгами поставок із дотриманням принципів збереження якості продукції; систематизацію практичного досвіду поширення інновацій у професійному середовищі. Доведено, що кондитерська фуд-флористика потребує інноваційних інструментів управління поставками та поширення практики в межах фахової спільноти, що посилює потенціал галузі, створюючи підґрунтя для її міжнародної інтеграції. Запропоновано дефініцію кондитерської фуд-флористики. Уперше представлено системну модель, яка спрямована на комплексну інтеграцію інновацій, підвищення конкурентоспроможності та формування стійкої платформи для подальшого розвитку кондитерської фуд-флористики. Установлено взаємозв’язки між технологічною трансформацією, управлінням ланцюгами поставок та інноваційною активністю професійної спільноти, що забезпечує формування стійких механізмів розвитку зазначеної галузі. У межах управління ланцюгами поставок окреслено інструменти оптимізації логістичних процесів, що забезпечують економію ресурсів і підвищують ефективність системи постачання. Обґрунтовано, що застосування цифрових технологій (зокрема, 3D-проєктування, автоматизації виробничих процесів, онлайн-сервісів) у розробленні та виготовленні продукції сприяє підвищенню конкурентоспроможності галузі завдяки оптимізації витрат, поліпшенню якості та розширенню доступу до внутрішнього й міжнародного ринків.

Посилання

Бровенко Т., Антоненко А. Фуд-дизайн як актуальний напрям міждисциплінарних досліджень. Вісник Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв. 2021. № 4. С. 132–136. DOI: https://doi.org/10.32461/2226-3209.2.2018.161615.

Горбась І.М., Ліннік М.С. Автоматизація бізнес-процесів підприємства з використанням методики стохастичного моделювання та техніки WorkFlow – EPC. Бізнес Інформ. 2021. № 2. C. 216–222. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2021-2-216-222.

Кадюк З.І. Управління запасами на виробничому підприємстві: взаємозв'язок із плануванням продажів та виробництва. Економіка та суспільство. 2025. Вип. 75. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-75-71.

Осокін Г.В. Цифровізація ланцюгів постачання як фактор трансформації бізнес-моделей. Економіка та суспільство. 2024. Вип. 64. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-64-62.

Пушкар Т.А. Цифрові платформи як інструмент оптимізації стратегічних рішень підприємств у контексті розвитку бізнесу. Сталий розвиток економіки. 2025. № 2(53). С. 213–220. DOI: https://doi.org/10.32782/2308-1988/2025-53-29.

Шапуров О.О. Промислові інновації: інтернет речей, блокчейн, цифровий двійник. Трансформаційна економіка. 2023. № 5(05). С. 115–121. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8141/2023-5-20.

Batat W., Addis M. Designing food experiences for well-being: a framework advancing design thinking research from a customer experience perspective. European Journal of Marketing. 2021. Vol. 55. DOI: https://doi.org/10.1108/EJM-12-2020-0893.

Castanho A., Ferreira J., Costa C. Food Design Thinking: A Systematic Review. Foods. 2024. Vol. 13, № 15. DOI: https://doi.org/10.3390/foods13152446.

Parasecoli F. Food design, nutrition, and innovation. Frontiers in Public Health. 2022. Vol. 10. DOI: https://doi.org/10.3389/fpubh.2022.1039795.

Sijtsema S., Fogliano V., Hageman M. Tool to Support Citizen Participation and Multidisciplinarity in Food Innovation: Circular Food Design. Frontiers in Sustainable Food Systems. 2020. Vol. 4. DOI: https://doi.org/10.3389/fsufs.2020.582193.

Zampollo F. Food Design History: How the Food Design discipline was born and how it has developed so far. Food Design History. 2024. DOI: https://doi.org/10.13140/RG.2.2.22579.75045.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-12-16