ВПЛИВ ТРАДИЦІЙ НА ПРОЯВИ ГЕНДЕРНО-ОБУМОВЛЕНОГО НАСИЛЬСТВА ПРОТИ ЖІНОК: ІСТОРІЯ ТА СУЧАСНІСТЬ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2521-6449/2024-1-11

Ключові слова:

традиції, гендерно-зумовлене насильство, права жінки

Анотація

У статті здійснено дослідження історичної обумовленості та сучасного стану впливу традицій на прояви гендерно-обумовленого насильства проти жінок. Зауважено, що вплив традицій на врегулювання суспільних відносин часто зумовлює розвиток такого негативного соціального явища, як гендерно-обумовлене насильство, яке пояснюється гендерними відмінностями між чоловіками та жінками та вчиняється проти волі жінки і завдає їй фізичної, сексуальної або моральної шкоди в публічному чи приватному порядку. Визначено, що такий вид насильства глибоко вкорінений у культурних та соціальних структурах, нормах та цінностях, посилюється культурою заперечення і замовчування та сформованими стереотипами щодо гендерних ролей. Узагальнено, що до окремих видів гендерно-зумовленого насильства відносяться «убивство честі», селективні аборти, жіноче обрізання, лапідування, нетрадиційні практики пологів, обливання кислотою та ін. Визначено, що наслідками застосування таких традицій є порушення прав жінок, поглиблення циклу насильства, гендерний дисбаланс, демографічні проблеми, зміни соціокультурного ландшафту, тяжкі наслідки для репродуктивного здоров’я жінок, летальні випадки, соціальна стигматизація жінок та ін. Установлено, що наприклад, адати (звичаєве право), яке широко використовується в патріархальному суспільстві етнічних мусульманських народів, поряд із нормами шаріату допускає існування такого виду гендерно-зумовленого насильства, як «убивство честі». Розкрито, що поняття «убивство честі» розуміється, як вбивство жінки представниками її сім’ї та/або громади за дії, які табуйовані в традиціях, культурі і релігійних нормах, зокрема, за подружню зраду, намір вступити в шлюб всупереч волі сім’ї або відмову від шлюбу за домовленістю, дошлюбні сексуальні зв’язки, зґвалтування, поклеп, неприйнятний одяг, яскравий макіяж, поведінку, яка сприймається як вираз непокори, прагнення жінки до розлучення. Зауважено, що історична практика застосування традиції «убивства честі» порушує не тільки право на життя жінки, але й право на особисту недоторканість, свободу, самовираження, сексуальну поведінку.

Посилання

Желтуха М. Гендерно-обумовлене насильство vs насильство щодо жінок: у чому відмінність? ЮРФЕМ.ua. Асоціація жінок-юристок України. URL: https://jurfem.com.ua/genderno-zumovlene-nasylstvo-vs-nasylstvo-shchodo-zhinok-u-chomu-vidminnist/ (дата звернення 06.01.23).

Арістова А. В. Адат. Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Адат (дата звернення 14.12.23).

Чому фемінізм потрібен не тільки жінкам? TEDxKyiv. URL: https://tedxkyiv.com/magazine/why-feminism-is-not-justfor-women (дата звернення 10.12.23).

Вбиті своїми сім’ями. Правозахисники заявили про «вбивства честі» на Північному Кавказі, влада їх заперечує. New Voics. URL: https://nv.ua/ukr/world/countries/vbiti-svojimi-simjami-pravozakhisniki-zajavili-pro-vbivstva-chesti-napivnichnomu-kavkazi-vladi-jikh-zaperechujut-2512045.html (дата звернення 15.10.23).

В ОАЕ заборонили вбивати жінок і дозволили пити алкоголь і жити разом до весілля. Depo.ua. Тільки Україні URL: https://www.depo.ua/ukr/svit/v-oae-zaboronili-vbivati-zhinok-i-dozvolili-piti-alkogol-i-zhiti-razom-do-vesillya-202011091242069 (дата звернення 16.12.23).

Гавловська А.О. «Вбивство честі» як форма гендерно-мотивованого кримінального правопорушення. Стратегічні пріоритети розвитку економіки, менеджменту, сфери обслуговування та права в умовах інтеграційних процесів : збірник матеріалів міжнародної науково-практичної конференції. Херсон, 03-04 листопада 2022. С. 353–357.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-26

Як цитувати

Гавловська, А. О. (2024). ВПЛИВ ТРАДИЦІЙ НА ПРОЯВИ ГЕНДЕРНО-ОБУМОВЛЕНОГО НАСИЛЬСТВА ПРОТИ ЖІНОК: ІСТОРІЯ ТА СУЧАСНІСТЬ. Професійно-прикладні дидактики, (1), 61–65. https://doi.org/10.37406/2521-6449/2024-1-11

Номер

Розділ

ТРАНСФОРМАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ В УКРАЇНІ: ІСТОРІЯ ТА СУЧАСНІСТЬ