ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ КВАСОЛІ ЗВИЧАЙНОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД СОРТІВ, ІНОКУЛЯЦІЇ ТА УДОБРЕННЯ

Автор(и)

  • Н. В. Цибрій-Сівак Заклад вищої освіти «Подільський державний університет»
  • М. І. Бахмат Заклад вищої освіти «Подільський державний університет» https://orcid.org/0000-0001-6119-9218

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2022-2-5

Ключові слова:

квасоля звичайна, насіння, штами Rhizobium phaseoli, урожайність, якість, ефективність.

Анотація

Ріст і розвиток рослин квасолі прямо залежить від умов навколишнього середовища, основними складниками якого є температура повітря та ґрунту, освітленість, вологість, мінеральне живлення. Продуктивність рослин зумовлюється наявністю цих факторів, і чим більше вони відповідають біологічним особливостям культури, тим повніше реалізуються потенційні можливості сортів квасолі. Під час дослідження насіння квасолі звичайної перед сівбою обробляли різними штамами мікроорганізмів. Залежно від цього дещо змінювалися міжфазні періоди росту й розвитку рослин. Тривалість періоду «сівба – повна стиглість» у рослин квасолі сорту Ластівка, інокульованих різними штамами Rhizobium phaseoli, у середньому за період дослідження 2020–2022 рр. відрізнялася на 1–3 доби.

Посилання

Лехман А.А. Тривалість вегетаційного періоду сортозразків квасолі в умовах Правобережного Лісостепу України. Корми і кормовиробництво. 2011. Вип. 70. С. 38–40.

Мазур О.В., Пороховник І.І. Селекція квасолі звичайної на ранньостиглість і зернову продуктивність. Сільське господарство та лісівництво. 2016. № 4. С. 118–124.

Маслак О.М. Привабливість квасолі. Агробізнес сьогодні. 2015. № 9(304). URL: http://agro-business.com.ua/agro/ ekonomichnyi-hektar/item/7899-pryvablyvist-kvasoli.html.

Методика державного сортовипробування сільськогосподарських культур. Випуск 2: Зернові, круп’яні та зернобобові культури / за ред. В.В. Вовкодава. Київ, 2001. 65 с.

Носенко Ю.М. Товарне вирощування квасолі звичайної. Агробізнес сьогодні. 2015. № 9(304). URL: http://agro-business.com.ua/ahrarni-kultury/item/554-tovarne-vyroshchuvannia-kvasoli-zvychainoi.html.

Овчарук В.І., Овчарук О.В., Білик Т.Л. Фенологічні фази росту і розвитку рослин квасолі звичайної та їх тривалість в умовах Західного Лісостепу. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. 2013. Вип. 83. С. 34–37.

Пархуць Б.І. Формування продуктивності квасолі звичайної залежно від технологічних прийомів вирощування в умовах Лісостепу Західного : автореф. дис. … канд. с.-г. наук : 06.01.09 «Рослинництво». Вінниця, 2008. 23 с.

Силенко С.І. Вихідний матеріал квасолі звичайної для створення ранньостиглих сортів. Селекція і насінництво. 2010. Вип. 98. С. 116–125.

Широкий уніфікований класифікатор України роду Phaseolus L. / Інститут рослинництва імені В.Я. Юр’єва Української академії аграрних наук. Харків, 2004. 49 с.

Samavat S., Mafakheri S., Shakouri Javad M. Promoting common bean growth and nitrogen fixation by the co-inoculation of rhizobium and pseudomonas fluorescens isolates. Bulgarian Journal of Agricultural Science. 2012. Vol. 18. № 3. P. 387–395.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-02-24