ВИБІР КРАЩОГО СОРТУ ПЛОДІВ ВИШНІ МЕТОДОМ БАГАТОКРИТЕРІАЛЬНОЇ ОПТИМІЗАЦІЇ

Автор(и)

  • О.В. Василишина

Ключові слова:

плоди вишні; сухі розчинні речовини; цукри; кислоти; аскорбінова кислота.

Анотація

Виробництво якісної продукції та її ефективність є актуальним питанням на сьогодні, вирішення якої нерозривно пов’язано з введенням нових сортів (з підвищеним вмістом антиоксидантів, пектинів), які мають лікувальні та профілактичні властивості. Метою досліджень була комплекна оцінка фізико-хімічних та органолептичних показників плодів вишні (дослідної станції помології ім. Л.П. Симиренка ІС НААН) та визначення придатних до виробництва сортів. Для проведення досліджень в 2016–2018 рр на дослідній станції ім. Л.П. Симиренка ІС НААН відбирали плоди вишні сортів Альфа, Жадана, Шанс, Елегантна, Пам'ять Артеменка, Оптимістка, Подбєльська. Вишню збирали в споживчої стадії стиглості протягом першої декади липня. За комплексом фізико-хімічних та органолептичних показників методом багатокритеріальної оптимізації проводили відбір кращого сорту плодів вишні. Результати досліджень показали, що маса плодів вишні коливалась від 4,2 до 5,2 г. Вміст сухих розчинних речовин в плодах вишні знаходився на рівні 15,26−15,89% та переважав для плодів вишні сорту Пам'ять Артеменка і найменший у плодах вишні сорту Подбєльська. Вміст цукрів в плодах вишні знаходився на рівні 10,14 −10,96%. Рівень титрованих кислот, що обумовлюють разом з цурками смак плодів вишні знаходиться в межах від 1,67 до 2,02%. Найвищий він для плодів вишні сорту Пам'ять Артеменка, а найменший по сорту Елегантна. Плоди вишні дослідних сортів мають значний вміст аскорбінової кислоти− 19,15−16,25 мг/100 г. Що переважає в сорту Пам'ять Артеменка, та найнижчий по сорту Оптимістка. Дегустаційна оцінка плодів вишні складає 8−8,7 балів. За комплексом перерахованих вище фізико-хімічних та органолептичних показників методом багатокритеріальної оптимізації рекомендовано для впровадження у виробництво плоди вишні сортів Пам'ять Артеменка, Альфа та Жадана.

Посилання

Іванченко В.Й., Іванова І.Є. Вибір кращого для заморожування та тривалого зберігання сорту дюків з оптимальним комплексом параметрів органолептичних та фізико-хімічних показників плодів. Виноградарство и виноделие. 2009. № 39. С. 49−52.

Borowy_ A., Chrzanowska E., Kapłan M. Comparison of three sour cherry cultivars grown in central eastern Poland. Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus. 2018. 17(1). 63–73. DOI: 10.24326/asphc.2018.1.6.

Podsiadło C., Jaroszewska A., Rumasz-Rudnicka E., Kowalewska R. Changes of chemical composition of fruit of cherry cultivated on different water and fertilizer conditions. Inf. Ekol. Ter. Wiej. 2009. 3. 223–231.

Serradilla M.J., Aksicґ M.F., Manganaris G.A., Ercisli S., Gonzblez-Gуmez and D. Valero D. Fruit chemistry, nutritional benefits and social aspects of cherries. Cherries: Botany, Production and Uses. 2017. P.420−441.

Serradilla M.J., Hernández A., López-Corrales M., Ruiz-Moyano S., Córdoba M.G. and Martín A. Composition of the cherry (Prunus avium L. and Prunus cerasus L.; Rosaceae). In: Simmonds, M.S.J. and Preedy, V.R. (eds.) Nutritional Composition of Fruit Cultivars. Academic Press, London. 2016. Р. 127–147.

Jadczuk-Tobiasz E., Bednarski R. Preliminary evaluation of the growth and yielding of 10 sour cherry cultivars. Zesz. Nauk. Inst. Sad. Kwiac. 2007. 15. 17–27.

Шкиндер-Бармина А.Н. Сортовые особенности развития вишни (Cerasus vulgaris Mill.) на юге Украины. Современное садоводство. 2013. № 3. С.1−7.

Василишина О.В. Формування біологічно активних речовин плодів вишні за дії погодних умов періоду вегетації. Таврійський науковий вісник. 2019. № 105. С.29−33.

Найченко В.М. Практикум з тегнології зберіґання і переробки плодів та овочів. Київ : ФАДА ЛТД, 2001. 211 с.

Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначання цукрів: ДСТУ 4954:2008. Київ : Держспоживстандарт України, 2009. 17 c.

Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначання титрованої кислотності: ДСТУ 4957:2008. Київ : Держспоживстандарт України, 2009. 10 c.

Мойсейченко В.Ф. Основи наукових досліджень у плодівництві, овочівництві, виноградарстві та технології зберігання плодоовочевої продукції. Київ : НМК ВО, 1992. 362 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-27