ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ОБРОБЛЕНИХ 1-МЦП ЯБЛУК ПІСЛЯ ЕКСПОЗИЦІЇ В КІМНАТНИХ УМОВАХ НА КІНЕЦЬ ЗБЕРІГАННЯ
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2021-2-1Ключові слова:
зберігання; післязбиральне оброблення; 1-метилциклопропен; імітування товарообороту; експозиція; щільність м’якоті; основне забарвлення; вміст хлорофілу; відбивання світла.Анотація
У процесі дозрівання плодів під час тривалого зберігання щільність м’якоті знижується, а основне забарвлення змінюється із зеленого до жовтого внаслідок деградації хлорофілу й синтезу каротиноїдів і флавоноїдів. Ще істотніше прискорюються ці процеси в умовах більш високих температур, тому актуальним є дослідження збереженості продукції з післязбиральним обробленням плодів інгібітором біосинтезу етилену 1-метилциклопропеном (1-МЦП) на кінець семидобової експозиції за 20±1оС після холодильного зберігання. Об’єктами дослідження вибрано яблука ранньозимових сортів Кальвіль сніговий і Спартан, оброблені після збирання 1–МЦП (препарат «SmartFresh», 0,068 г/м3) впродовж 24 год. за температури +5±1 оС, після семидобової експозиції за 20±1 оС з метою імітування товарообороту (ІТО) на кінець відповідно двох, трьох, чотирьох, п’яти і шести місяців холодильного зберігання за температури 3±1 0С та відносної вологості повітря 85–90 % (необроблені плоди – контроль). Щільність м’якоті (кг/см2) визначали з двох протилежних боків кожного з двадцяти яблук закріпленим на штативі пенетрометром FT 327 з плунжером діаметром 11 мм, попередньо зрізуючи шкірку. Основне забарвлення шкірки оцінювали спектроколориметром «Specol» за відбиванням світла (%) на хвилі довжиною 675 нм, що відповідає максимуму поглинання хлорофілом, у місці без покривного забарвлення. Вміст у шкірці хлорофілу «a»+«b» визначали в спиртових витяжках на спектроколориметрі «Specol». Дані є середнім трьох повторень. Зафіксовано суттєве уповільнення втрат щільності м’якоті та основного забарвлення шкірки оброблених 1-МЦП яблук обох помологічних сортів на кінець експозиції за температури 20±1 оС після холодильного зберігання, порівняно з плодами контролю. Зі збільшенням тривалості зберігання рівень відбивання світла від шкірки яблук за таких умов підвищувався та знижувався вміст у ній хлорофілу. Між цими показниками виявлено тісні обернені кореляційні зв’язки. Порівняно із обробленими 1-МЦП яблуками, необроблені плоди обох досліджуваних сортів характеризувалися інтенсивнішим пожовтінням шкірки під час зберігання за рахунок швидкого зниження у ній вмісту хлорофілу «a»+«b» та підвищення рівня відбивання світла. Післязбиральне оброблення 1–МЦП ефективне для стримування дозрівання яблук за високої температури після холодильного зберігання, забезпечуючи вищий на 1,1–1,3 пункти для сорту Спартан і в 1,9–2 рази – сорту Кальвіль сніговий мінімальний 5,5 кг/см2 бажаний для споживача рівень щільності м’якоті плоду та суттєво кращу збереженість основного забарвлення шкірки за показником відбивання від неї світла та вмістом хлорофілу.
Посилання
Rees D., Farrell G., Orchard J. Crop Postharvest: Science and technology. Blackwell Publ. Ltd., 2012. 451 p.
Dixon J., Hewett E. W. Temperature affects postharvest color change of apples. J. American Soc. Hort. Sci. 1998. Vol. 123. N 2. P. 305—310.
Harker F. R., Volz R., Johnston J. W., Hallett H. C., DeBelie N. What makes fruit firm and how to keep it that way. 16th Annual Postharvest conference, 14–15.03. 2000., Yakima, WA.
Hendry G. A. F., Houghton J. D., Brown S. B. The degradation of chlorophyll – a biological enigma. New Phytol. 1987. Vol. 107. P. 255—302.
Gwanpua S. G., Vicent V., Hertog M.L.A.T.M., Nicolai B. M., Verlinden B. E. Modelling biological variation in the skin background color of ‘Jonagold’ apples during controlled atmosphere storage. Proc. XIth Int. controlled and modified atmosphere research conf. Acta Hort.2015. P. 303–310.
Harker F. R., Kupferman E. M., Marin A. B., Gunson F. A., Tiggs C. M. Eating quality standards for apple based on consumers preferences. Postharv. biol. technol. 2008. N 50. Р. 70—78.
Лангфорд Г. Нова концепція сорту яблук. Новини садівництва. 2003. N 4. С.18—21.
Watkins C. B., Miller W. B. Implications of 1-Methylcyclopropene registration for use on horticultural products– 2003. URL :
Гудковский В. А., Кожина Л. В., Балакирев А. Е., Назаров Ю. Б. Основные итоги исследований по разработке и освоению инновационных технологий хранения плодов. Инновационные основы развития садоводства России : Тр. Всероссийского НИИ садоводства имени И. В. Мичурина. Воронеж : Кварта, 2011. С. 268—291.
Golding J. Assessment of the ethylene inhibitor 1-MCP on apple quality and superficial scald development during storage. Horticultural Australia, 2004. 33 p
Mattheis J., Fan X., Argenta L. Responses of apple and pear fruit to 1-methylcyclopropene. 16th Annual Postharvest conference, 14–15.03. 2000. Yakima, WA.
DeEll J. Repeated SmartFresh treatments for apples. Orchard network. 2013. Vol. 17. N 1. P. 12.
Watkins C., Nock J., James H. Rapid application of SmartFresh (1-MCP) to apples after harvest is more important than rapid CA. New York fruit quarterly. 2008. Vol. 16. N 3. P. 3—9.
Wawrzynczak A., Jozwiak Z. B., Rutkowski K. P. The influence of storage conditions and 1- MCP treatment on ethylene evolution and fruit quality in ‘Gala’ apples. Vegetable crops research bulletin. 2007. Vol. 66. P. 187—196.
Bai J., Baldwin E. A., Goodner K. L., Mattheis J. P., Brecht J. K. Response of four apple cultivars to 1-methylcyclopropene treatment and controlled atmosphere storage. HortScience. 2005. Vol. 40. N 5. P. 1534—1538.
DeEll J. R., Murr D. P., Mueller R., Wiley L., Porteous M. D. Influence of 1-methylcyclopropene (1-MCP), diphenylamine (DPA) and CO2 concentration during storage on "Empire" apple quality. Postharvest boil. and technol. 2005. Vol. 38. N 1. P. 1—8.
DeEll J. R., Murr D. P., Porteous M. D., Rupashinghe H. P. V. Influence of temperature and duration of 1-methylcyclopropene (1-MCP) treatment on apple quality. Postharvest boil. and technol. 2002. Vol. 24. N 3. P. 349—353.
Holden M. The breakdown of chlorophyll by chlorophyllase. Biochem. J. 1961. Vol. 78. P. 359—364.
ТУ ГСТУ 01.1–37–160:2004. Яблука свіжі середніх та пізніх термінів достигання. [Чинний від 2004-29-12]. Київ : Украгростандартсертифікація, 2004. 11 с.
Годнєв Т. Н. Хлорофилл, его строение и образование в растениях. Минск : Изд–во АН БССР, 1963. 320 с.
Мойсейченко В. Ф. Основи наукових досліджень у плодівництві, овочівництві, виноградарстві та технології зберігання плодоовочевої продукції. Київ : НМК ВО, 1992. 364 с.