ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ГІДРОЛІЗОВАНОГО СОЄВОГО ШРОТУ В ГОДІВЛІ КЛАРІЄВОГО СОМА (CLARIAS GARIEPINUS)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2023-3.6

Ключові слова:

альтернативний протеїн, кларієвий сом (Clarias gariepinus), амінокислотне живлення, годівля риб, жива маса, ферментований соєвий шрот

Анотація

Щоб підвищити ефективність використання кормів, аквакультура рухається в сторону інтенсифікації. Основну частку витрат у промисловому рибництві становлять корми. На їх частку припадає близько 40–60% загальних витрат. Виробництво комбікормів передбачає, зокрема, контроль якості сировини, що відіграє вирішальну роль для безпеки харчової продукції, а також ефективні види високоякісних компонентів, що забезпечують оптимальний ріст різних видів риб, які вирощуються в різних умовах. Для зниження собівартості кормів та продукції аквакультури актуальними є питання заміни дорогих компонентів тваринного походження більш дешевими – рослинними. Однак така заміна призводить до зниження біологічної цінності протеїну через зниження вмісту незамінних амінокислот, зниження перетравності білка та доступності амінокислот. З огляду на це важливо таку заміну кормів більш дешевою сировиною проводити без зниження інтенсивності росту та якості готової продукції аквакультури. Таким чином, одним із поточних викликів рибництва та пріоритетом міжнародних досліджень є пошук замінників рибного борошна та використання альтернативних рослинних високопротеїнових кормів у рецептурах комбікормів. Оцінка заміни рибного борошна гідролізованим соєвим шротом проводилася за показниками росту та витрат корму. Дослід було проведено на 500 особинах кларієвого сома (Clarias gariepinus), яких розділили на 5 груп (5 дослідних і контрольну) та утримували у 5 акваріумах по 100 л. Рівень введення гідролізованого соєвого шроту становив 0, 5, 10, 15 та 20%. Дослідження тривали 28 діб (зрівняльний та основний період по 14 діб). Введення гідролізованого соєвого шроту у комбікорми кларієвого сома спричинило у всіх групах вищі прирости живої маси порівняно із аналогами контролю. Відкладання білку в організмі не змінювалося. Заміна у комбікормі до 20% рибного борошна гідролізованим соєвим шротом прискорює ріст кларієвого сома (Clarias gariepinus).

Посилання

Desempenho e composição dos filés de jundiás (Rhamdia quelen) submetidos a diferentes dietas na fase de recria / R. Lazzari et al. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia. 2008. Vol. 60, no. 2. P. 477–484. URL: https://doi.org/10.1590/s0102-09352008000200030.

Dietary inclusion of hydrolyzed soybean and cottonseed meals influence digestion, metabolic enzymes, and growth-related hormones and growth of juvenile turbot (Scophthalmus maximus) / Z. Song et al. Aquaculture International. 2018. Vol. 26, no. 4. P. 1017–1033. URL: https://doi.org/10.1007/s10499-018-0265-z.

Dietary replacement of fish meal by soy products (soybean meal and isolated soy protein) in silvery-black porgy juveniles (Sparidentex hasta) / M. Yaghoubi et al. Aquaculture. 2016. Vol. 464. P. 50–59. URL: https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2016.06.002.

Effect of diets containing different types of sardine waste (Sardinella sp.) protein hydrolysate on the performance and intestinal morphometry of silver catfish juveniles (Rhamdia quelen) / B. Wosniak et al. Latin American Journal of Aquatic Research. 2016. Vol. 44. № 5. P. 957–966. URL: https://doi.org/10.3856/vol44-issue5-fulltext-8.

Effects of fishmeal replacement with soy protein hydrolysates on growth performance, blood biochemistry, gastrointestinal digestion and muscle composition of juvenile starry flounder (Platichthys stellatus) / Z. Song et al. Aquaculture. 2014. Vol. 426–427. P. 96–104. URL: https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2014.01.002.

Effects of Replacement of Fish Meal by Soy Protein Isolate on the Growth, Digestive Enzyme Activity and Serum Biochemical Parameters for Juvenile Amur Sturgeon (Acipenser schrenckii) / Q. Y. Xu et al. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 2012. Vol. 25. № 11. P. 1588–1594. URL: https://doi.org/10.5713/ajas.2012.12192.

Enzymatic hydrolysis of extruded-expelled soy flour and resulting functional properties / B.P. Lamsal et al. Journal of the American Oil Chemists' Society. 2006. Vol. 83. № 8. P. 731–737. URL: https://doi.org/10.1007/s11746-006-5031-0.

Expanding the utilization of sustainable plant products in aquafeeds: a review / D. M. Gatlin et al. Aquaculture Research. 2007. Vol. 38. № 6. P. 551–579. URL: https://doi.org/10.1111/j.1365-2109.2007.01704.x.

FAO. 2014. The State of World Fisheries and Aquaculture 2014. Rome. 223 pp. URL: https://www.fao.org/fishery/en/publications/66711.

Feed technological and nutritional properties of hydrolyzed wheat gluten when used as a main source of protein in extruded diets for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) / T. Storebakken et al. Aquaculture. 2015. Vol. 448. P. 214–218. URL: https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2015.05.029.

Feeding aquaculture in an era of finite resources / R. L. Naylor et al. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2009. Vol. 106. № 36. P. 15103–15110. URL: https://doi.org/10.1073/pnas.0905235106.

Fish meal replacement by soybean meal in diets for Tiger puffer, Takifugu rubripes / S.-J. Lim et al. Aquaculture. 2011. Vol. 313. № 1–4. P. 165–170. URL: https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2011.01.007.

Fish protein hydrolysates: Proximate composition, amino acid composition, antioxidant activities and applications: A review / M. Chalamaiah et al. Food Chemistry. 2012. Vol. 135. № 4. P. 3020–3038. URL: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.06.100.

Food and Agriculture Organization. Cultured Aquatic Species Information Programme. Oreochromis niloticus. In J. E. Rakocy (Ed.). Rome: FAO Fisheries and Aquaculture Department. URL: http://www.fao.org/fishery/culturedspecies/Oreochromis_niloticus/en.

Growth performance and carcass composition of African catfish (Clarias gariepinus Burchell, 1822) fed on black soldier fly (Hermetia illucens Linnaeus, 1758) larvae based diets / B.M. General et al. African Journal of Agricultural Research. 2023. Vol. 19. № 3. P. 216–225. URL: https://doi.org/10.5897/ajar2022.16235.

Hydrolysed wheat gluten as part of a diet based on animal and plant proteins supports good growth performance of Asian seabass (Lates calcarifer), without impairing intestinal morphology or microbiota / E. Apper et al. Aquaculture. 2016. Vol. 453. P. 40–48. URL: https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2015.11.018.

Lamsal B.P., Jung S., Johnson L.A. Rheological properties of soy protein hydrolysates obtained from limited enzymatic hydrolysis. LWT – Food Science and Technology. 2007. Vol. 40. № 7. P. 1215–1223. URL: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2006.08.021.

Olsen R.L., Hasan M.R. A limited supply of fishmeal: Impact on future increases in global aquaculture production. Trends in Food Science & Technology. 2012. Vol. 27. № 2. P. 120–128. URL: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2012.06.003.

Protein hydrolysates in animal nutrition: Industrial production, bioactive peptides, and functional significance / Y. Hou et al. Journal of Animal Science and Biotechnology. 2017. Vol. 8. № 1. URL: https://doi.org/10.1186/s40104-017-0153-9.

Protein sources and digestive enzyme activities in jundiá (Rhamdia quelen) / R. Lazzari et al. Scientia Agricola. 2010. Vol. 67. № 3. P. 259–266. URL: https://doi.org/10.1590/s0103-90162010000300002.

Sardine (Sardinella spp.) protein hydrolysate as growth promoter in South American catfish (Rhamdia quelen) feeding: Productive performance, digestive enzymes activity, morphometry and intestinal microbiology / N. Ha et al. Aquaculture. 2019. Vol. 500. P. 99–106. URL: https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2018.10.004.

Soy peptide inclusion levels influence the growth performance, proteolytic enzyme activities, blood biochemical parameters and body composition of Japanese flounder, Paralichthys olivaceus / R. E. P. Mamauag et al. Aquaculture. 2011. Vol. 321. № 3–4. P. 252–258. URL: https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2011.09.022.

Study on Hydrolysis Conditions of Flavourzyme in Soybean Polypeptide Alcalase Hydrolysate / Y. S. Ma et al. Advanced Materials Research. 2013. Vol. 652–654. P. 435–438. URL: https://doi.org/10.4028/www.scientific.net/amr.652-654.435.

Tacon A.G.J., Metian M. Global overview on the use of fish meal and fish oil in industrially compounded aquafeeds: Trends and future prospects. Aquaculture. 2008. Vol. 285. № 1–4. P. 146–158. URL: https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2008.08.015.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-28