ЗМІНА ВМІСТУ ГУМУСУ В ЧОРНОЗЕМІ ТИПОВОМУ ВАЖКОСУГЛИНКОВОМУ ПІД ДІЄЮ ВІДХОДІВ ЦУКРОВОГО ТА КОНСЕРВНОГО ВИРОБНИЦТВ
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.2Ключові слова:
відходи консервного та цукрового виробництва, норми, утилізація, внесення, сільськогосподарські культури, ґрунт, гумус.Анотація
У статті показано вплив відходів цукрового та консервного виробництв на зміну вмісту гумусу в чорноземі типовому важкосуглинковому. Встановлено позитивний вплив відходів на даний показник. Найкращими варіантами являються сумісне внесення 60 та 90 т/га дефекату та вижимок. Дослідженнями встановлено, що при використанні відходів цукрового та консервного виробництв вміст у ґрунті гумусу змінювався по-різному. Активно процес накопичення гумусу відбувався при сумісному внесенні дефекату та вижимок в нормі 60 та 90 т/га. Це пояснюється покращенням фізико-хімічних властивостей ґрунту: покращується структура, зменшується щільність, посилюється газообмін. За цих умов переважно розвивається аеробна мікрофлора, знижуються процеси денітрифікації, що спричиняє розвиток бацилярних форм бактерій, азотфіксуючих мікроорганізмів. Наближення реакції середовища в сторону до нейтральної поступово збільшує інтенсивність розкладу органічних речовин, покращується проходження процесу біосинтезу, при цьому звужується співвідношення вуглецю та азоту і збільшується вміст найбільш цінних гумінових кислот. Вміст гумусу на цьому варіанті зріс на 0,12–0,13% відносно контролю. На варіантах із внесенням одних вижимок вміст гумусу практично не змінився і склав в середньому по варіантах 3,64% при контролі 3,62%. Позитивна дія спільного внесення відходів на накопичення гумусу спостерігалась упродовж трьох років і під обома культурами, які досліджувались. Зрозуміло, що зміна вмісту гумусу в ґрунті за один рік занадто мала, але встановлена тенденція до збільшення дає можливість припустити, що при систематичному внесенні (раз у 3–5 років) вміст гумусу, при позитивному балансі елементів живлення на варіантах спільного внесення дефекату та вижимок, буде зростати. Отримані дані дадуть можливість розширити знання про особливості утилізації відходів цукрового та консервного виробництв, зберегти навколишнє середовище від забруднення, розробити рекомендації щодо використання відходів цукрового та консервного виробництв, як добрива під сільськогосподарські культури, що дозволить підвищити продуктивність ріллі, поліпшити родючість ґрунтів.
Посилання
Агроекологія: навч. посіб. / В. М. Писаренко, П. В. Писаренко, В. В. Писаренко. Полтава: [б. м.], 2008. 255 c.
Агроекологія: Посібник / А.М. Фесенко, О.В. Солошенко, Н.Ю. Гаврилович, Л.С. Осипова, В.В. Безпалько, С.І. Кочетова; за ред. О.В.Солошенка, А.М. Фесенко, Харків: ХНАУ, 2013. 291с.
Бойко О. Г. Вплив відходів цукрового та консервного виробництв мікробіологічну активність ґрунту. О.Г. Бойко, В.М. Яворов. Збірник наукових праць Подільсько державного аграрно-технічного університету. Камянець-Подільський, 2004. № 12. С. 128–135.
Городній М.М. Ведення землеробства на біологічно-екологічних принципах з альтернативними шляхами вирішення. М.М. Городній, В.Г. Олійніченко, А.В. Бикін. Науковий вісник НАУ. Київ, 1998. № 5. С. 274–285.
Гордієнко В. П. Вплив різних систем обробітку на біологічну активність ґрунту. В. П. Гордієнко, С. М. Сичевський. Наук. пр. Кримського державного аграрного университету. Сімферополь, 2000. Вип. 66. С. 60–65.
Екологізація систем землеробства. Екологічні проблеми землеробства: навч. посібн. К.: ЦУЛ, 2010. 433 c.
Екологічні проблеми землеробства: навч. посібн. І.Д. Примак, Ю.П. Манько, Н.М. Рідей, В.А. Мазур, В.І. Горщар, О.В. Конопльов, С.П. Паламарчук, О.І. Примак; за ред. І.Д. Примака. К.: ЦУЛ, 2010. 456 с.
Truong L., Morash D., Liu Ya., King A. Food waste in animal feed with a focus on usefor broilers. International Journal of Recycling of Organic Waste in Agriculture. 2019. Vol. 8. P. 417–429.
Шкарда М. Виробництво та застосування органічних добрив / перев. із чеш. З.К. Благовіщенський. М.: Агропромвидат. 1995. С. 182.
Щурська К. О. Біоенергетика : підручник для студ. спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія». К.О. Щурська, Є.В. Кузьмінський. Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського. 2018. 304 с.