ВПЛИВ УМОВ ВИРОЩУВАННЯ НАСІННЯ Й СОРТОВИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ГІРЧИЦІ НА ТРИВАЛІСТЬ ЙОГО ЗБЕРІГАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-2.9

Ключові слова:

сорт, енергія проростання, схожість, герметична тара, спосіб сівби

Анотація

У статті подано результати дослідження впливу способів вирощування насіння чотирьох сортів гірчиці білої й одного сорту гірчиці чорної – різного екотипу: Царівна Півночі (чорна гірчиця), Еталон – оригінатор НВЦ «Інститут землеробства НААН», Ослава – оригінатор Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН (Правобережний Лісостеп), Аріадна, Підпечерецька – оригінатор дослідна станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону (Західний Лісостеп), яке вирощене за різних способів сівби: суцільний рядковий спосіб сівби з міжряддям 15 см і широкорядний спосіб сівби з міжряддям 45 см, на енергію проростання і схожість упродовж тривалого його зберігання. Дослідження проводили з високоякісним насінням чотирьох сортів білої гірчиці та одного сорту чорної гірчиці, вирощеним за різних способів сівби: суцільний рядковий спосіб сівби з міжряддям 15 см і широкорядний – із міжряддям 45 см. Енергія проростання і схожість насіння до закладання досліду всіх сортів були високими і становили 97–98%. Установлено, що за зберігання насіння впродовж одного року якість насіння достовірно не зменшувалася. Достовірної різниці залежно від способів вирощування насіння не було. Якщо енергія проростання насіння, яке вирощене за сівби суцільним рядковим способом із шириною міжряддя 15 см, за перший рік зберігання становила 96%, то за сівби широкорядним способом із міжряддям 45 см вона була на один відсоток вищою. Упродовж другого і третього років зберігання показники якості насіння достовірно знизилися як порівняно з контролем, так і за першим роком його зберігання, незалежно від способів вирощування насіння. Значне зменшення показників якості насіння за обох способів сівби було за три роки зберігання: енергія проростання зменшилася на 7%, схожість – на 5% за обох способів сівби. З’ясовано, що зниження схожості насіння проходило менш інтенсивно, ніж енергії проростання. Якщо зменшення енергії проростання по сортах становило 6–8%, то за схожістю цей показник був значно меншим і становив 2–6%. За зберігання високоякісного насіння гірчиці всіх сортів упродовж одного року не виявлено достовірного зниження його якості – енергії проростання та схожості, спостерігалася лише тенденція їх зниження незалежно від способу вирощування насіння. Але зберігання такого насіння впродовж другого та третього років призвело до значного зниження його якості всіх сортів за обох способів вирощування. Достовірної різниці зниження показників якості насіння залежно від способів його вирощування не виявлено. Установлено, що зниження схожості насіння проходило менш інтенсивно, ніж енергії проростання.

Посилання

Архипенко Ф.М., Слюсар С.М., Оксимець О.Л. Гірчиця біла – культура широкого діапазону використання. Агроном. 2006. № 3. С. 20–22.

Губенко Л.В., Любчич О.Я. Вплив добрив на продуктивність гірчиці білої. Зернові культури. 2020. Том 4. № 2. С. 289–295. URL: https://doi.org/10.31867/2523-4544/0137.

Ермантраут Е.Р., Присяжнюк О.І., Шевченко І.Л. Статистичний аналіз агрономічних дослідних даних в пакеті STATISTICA 6 : методичні вказівки. Київ, 2007. 55 с.

Жернова Н.П. Вплив елементів технології на продуктивність гірчиці сапертської сорту Світлана. Науково-технічний бюлетень Інституту олійних культур НААН. 2009. № 14. С. 143–149.

Національний стандарт України. Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості: ДСТУ 4138-2002. Київ : Держспоживстандарт України, 2002. 173 с.

Новицька Н.В. Посівні якості насіння нуту при зберіганні EX-SITY. Наукові горизонти. 2019. № 2 (75). С. 39–43. URL: https://doi.org/10.332491/2663-2144-2019-75-2-39-43.

Подпрятов Г.І., Ящук Н.О. Зміна посівних якостей зерна пшениці озимої різних сортів залежно від його вологості в процесі зберігання. «Наукові доповіді НУБіП». 2011. № 4 (26). URL: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Nd/2011_4/11pgi.pdf.

Особливості формування продуктивності гірчиці ярої під впливом мінеральних добрив за різних норм висіву / О.І. Поляков та інші. Науково-технічний бюлетень Інституту олійних культур НААН. 2016. № 3. С. 155–161.

Поляков О.І., Нікітенко О.В., Вендель В.В. Вплив мінерального живлення на продуктивність гірчиці ярої за різних норм висіву. Інститут олійних культур НААН. 2018. № 26. С. 89.

Практичні рекомендації по технології вирощування сортів олійних, зернових та кормових культур / І.Д. Ситнік та інші. Київ : НУБіПУ, ТОВ «Рапсоіл», 2012. 86 с.

Станкевич Г.М., Овсянникова Л.К., Соколовська О.Г. Обробка та зберігання дрібнонасіннєвих олійних культур : монографія. Одеса : Вид-во КП «Одеська міська друкарня», 2016. 128 с.

Шувар І.А., Бойко І.Є. Гірчиця біла та ефективне її використання в біологізації землеробства / Національний аграрний університет Львова. Львів, 2009. С. 3–6.

Fisher R.A. Statistical methods for research workers. New Delhi : Cosmo Publications, 2006. 354 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-10