ОБГРУНТУВАННЯ ВПЛИВУ ФІЗІОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ НА ЯКІСТЬ ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНОВОЇ МАСИ
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2020-2-5Ключові слова:
зерно ; вологість ; температура ; схожість ; зерносховище.Анотація
Дослідження присвячене аналізу впливу фізіологічних процесів на термін зберігання високоякісного зерна, визначення його господарської довговічності і життєздатності. Дослідження спирається на оцінку зниження вологості і температури зерна, які є основними факторами, що впливають на довговічність зерна при тривалому зберіганні, підвищенні технологічної якості зерна та життєздатності посівного матеріалу під час його зберігання. Експериментальні дослідження проводились протягом 2018-2020 років у науково-дослідному центрі «Поділля», і передбачали визначення хімічного складу і процесів, які протікають у зерновій масі та істотно впливають на терміни його зберігання. Дослідженнями встановлено, що на технологічні якості зерна під час його зберігання впливають не тільки способи і режими сушіння, а й фракційний склад, інтенсивність дихання і гідроліз речовини. Виходячи з одержаних результатів можна стверджувати, що на якість зерна при кінцевому зберіганні впливають процеси зниження вмісту цукру в зерні та підвищення кислотного числа.
Посилання
Кирпа Н.Я. Зберігання зерна і фактори його довговічності. Зберігання та переробка зерна. 2008. № 3. С. 31-33.
Кінаш І.А. Показники ефективності використання складових ресурсного потенціалу в умовах переробного підприємства. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2015. № 14. С. 68-71.
Ковальов О.В., Федорів В.М. Просіювання сипких матеріалів. Харчова і переробна промисловість. 2004. № 5. С. 24-25.
Криворотько В.М., Соколенко А.І., Семенов О.М. Замкнені контури енергокористування в харчових технологіях. Харчова промисловість. 2013. № 14. С. 163-166.
Палилюлько Н.И, Подлесный В.В., Ткач О.В., Сосновский С.И. Обоснование влияния факторов на срок хранения зерна. MOTROL. Commission of Motorization and Energetics in Agriculture. 2015. № 5. С. 54-57.
Підлісний В.В., Варфоломєєв А.І., Соколенко А.І. Фізико-хімічні явища в масообміну при зволоженні зерна. Харчова і переробна промисловість. 2008. № 1. С. 18-19.
Підлісний В.В. Визначення теплотехнічного параметрів кондиціонування повітря. Зберігання та переробка зерна. 2012. № 9. С. 45-47.
Скалецька Л.Ф., Савчук Н.Т., Носіковський В.А. Вплив режимів і тривалості зберігання зерна озимої пшениці сорту Київська 8 на її якість. Агроном. 2008. № 4. С. 92-95.
Хомовий С.М., Томілова Н.О., Хомовий М.М. Інформаційне забезпечення якості продовольчих товарів в Україні. Економіка та управління АПК. 2017. № 2. С. 46-55.
Yeremenko, O., Kalenska, S., Kiurchev, S., Rud, A., Chynchyk, O., Semenov, O. Sunflower (Helianthus annuus L.) productivity under the effect of plant growth regulator in the conditions of insufficient moisture. Scientific achievements in agricultural engineering, agronomy and veterinary medicine polish ukrainian cooperation: scientific monograph. 2017. № 1. С. 196-217.