ВЕГЕТАЦІЙНИЙ ПЕРІОД ГОРОХУ ПОСІВНОГО ЗАЛЕЖНО ВІД АГРОТЕХНІЧНИХ ЗАХОДІВ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ ПРАВОБЕРЕЖНОГО

Автор(и)

  • К. С. Небаба Заклад вищої освіти «Подільський державний університет» https://orcid.org/0000-0002-4529-3623
  • В. Б. Гаврилюк Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Бережанський агротехнічний інститут» https://orcid.org/0009-0009-1740-4873

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-1.12

Ключові слова:

горох посівний, вегетаційний період, інокулянти, мікродобриво

Анотація

Технології вирощування сільськогосподарських культур не можуть бути постійними. Залежно від умов навколишнього середовища, біологічних особливостей нових сортів і рівня матеріально-технічного забезпечення, необхідно постійно їх удосконалювати, щоби створити оптимальні умови для росту та розвитку рослин гороху посівного. Сучасні зміни клімату та нестабільні погодні умови призвели до того, що сорти повинні мати високий адаптаційний потенціал, щоб бути здатними відновлювати метаболічні процеси після впливу стресових чинників. Кожен сорт має критичні порогові параметри толерантності до біотичних чи абіотичних стресів. У посушливі роки вегетація гороху посівного може скорочуватися у півтора раза – до 10 днів, що може призводити до зниження продуктивності. Вегетаційний період для більшості сортів гороху ярого типу, придатних для вирощування в лісостеповій зоні, становить 75–105 діб. Для дуже пізньостиглих сортів цей період може збільшуватися до 140 діб. Метою наших досліджень було виявлення впливу агротехнічних заходів в умовах правобережного Лісостепу на вегетаційний період гороху посівного впродовж 2020–2024 років. Вегетаційний період рослин гороху сортів Гамбіт і Есо за роки наукових спостережень коливався в межах від 76 до 88 діб залежно від метеорологічних умов досліджуваного року, обробки насіння перед сівбою, фоліарного живлення посівів. Установлено, позитивний вплив на міжфазні періоди та вегетаційний період рослин загалом за використання мікоризного препарату й інокулянтів. На варіанті удобрення препаратом Мікофренд у поєднанні з інокулянтами вегетаційний період у гороху сорту Есо становив 76–85 діб, у сорту Гамбіт – 78–83 доби, після обробки посівів мікродобривами міжфазні періоди рослин подовжувалися, а вегетаційний період становив 80–85 діб та 83–88 діб відповідно. Фенологічні дослідження довели, що обробка насіння мікоризним препаратом та інокулянтом подовжувала вегетаційний період сортів гороху, які вивчалися, у середньому на 6–8 діб. Застосування мікродобрив Найс і Авангард у мікрофазі подовжувало вегетаційний період ще на 2–3 доби, залежно від сорту.

Посилання

Гірка А., Ткаліч І., Сидоренко Ю., Бочевар О., Іллєнко О. Актуальні аспекти технології вирощування гороху в умовах Північного Степу України. Вісник аграрної науки. 2018. № 2 (779). С. 31–35. URL: https://agrovisnyk.com/pdf/ua_2018_02_05.pdf.

Попов С., Глубокий О., Авраменко С. Горох в умовах Східного Лісостепу України. Агрономія сьогодні. URL: https://surl.li/fgqvab.

Телекало Н. Вплив комплексу технологічних прийомів на вирощування гороху посівного. Сільське господарство та лісівництво : збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. 2019. Вип. 13. С. 84–93. URL: https://surl.li/membuo.

Цилюрик О., Іжболдін О. Урожайність гороху залежно від застосування біопрепаратів у Північному Степу України. Агрономія сьогодні. 2022. URL: https://surl.li/calzct.

Khomina V., Lapchynskyi V., Pustova Z., Nebaba K., & Plahtiy D. Microbial inoculants as a means of improving soil and crop yields. Scientific Horizons. 2024. № 27 (10). Р. 79–90. https://doi.org/10.48077/scihor10.2024.79.

Kindie Y., Bezabih A., Beshir W. Field Pea (Pisum sativum L.) Variety Development for Moisture Deficit Areas of Eastern Amhara. Advances in Agriculture. 2019. Vol. 9. Р. 6. https://doi.org/10.1155/2019/1398612.

Koberniuk O., Hryhoriev V., Nebaba K., Havrylianchyk R., Plahtiy D. The role of mycorrhizal fungi in enhancing fertilizer efficiency in agriculture. Scientific Horizons. 2024. № 27 (9). Р. 86–97. https://doi.org/10.48077/scihor9.2024.86.

Kolesnikov M., Tymoshchuk T., Moisiienko V., Vyshnivskyi P., & Rudenko Yu. Formation of the photoassimilation apparatus of pea (Pisum sativum L.) crops under biostimulants in arid conditions of the Southern Steppe of Ukraine. Scientific Horizons. 2024. № 27 (4). Р. 76–85. https://doi.org/10.48077/scihor4.2024.76.

Mazur V., Didur I., Myalkovsky R., Pantsyreva H., Telekalo N., Tkach O. The Productivity of intensive pea varieties depending on the seeds treatment and foliar fertilizing under conditions of right-bank Forest-Steppe Ukraine. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10. № 1. Р. 101–105. URL: https://surl.li/pfockz.

Nebaba K. Impact of nutrition system on the duration of the growing season of garden peas in the Western Forest-Steppe in Ukraine. Nauki Rolnicze, Leśne, Weterynaryjne i Przyrodnicze : Zeszyty Naukowe. 2022. Vol. 87. № 3. Р. 71–81. https://doi.org/10.58246/5z4ekb26.

Vdovenko S., Pantsyreva G., Palamarсhuk I., & Lytvyniuk H. Symbiotic potential of snap beans (Phaseolus vulgaris L.) depending on biological products in agrocoenosis of the right-bank Forest-Steppe of Ukraine. Ukrainian Journal of Ecology. 2018. № 8 (3). Р. 270–274. URL: https://surl.li/ivberx.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-03-03