ОЦІНКА ЯКОСТІ ПЛОДІВ ПОМІДОРА ЗАЛЕЖНО ВІД УМОВ ЗБЕРІГАННЯ
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-1.14Ключові слова:
помідори, гібриди, якість, зберігання, дозріванняАнотація
Помідор – це культура світового значення, яка цінується за свої поживні властивості та кулінарну універсальність, плоди помідора вживаються у свіжому та переробленому вигляді. У статті проаналізовано шляхи підвищення ефективності дозарювання плодів гібридів помідора різних груп стиглості в разі закладення на короткочасне зберігання. Експериментальні дослідження проводились протягом трьох років (2020–2022 роки). Найважливішим показником якості плодів помідора була перевірка впливу умов зберігання дозрівання плодів томата. Для короткострокового зберігання плодів останнього збору, які збирають найчастіше зеленими чи стадії воскової стиглості, важливою характеристикою для реалізації продукції є одночасність дозрівання плодів. Під час організації дозарювання зібрану недозрілу продукцію за визначених умов доводять до біологічної стиглості. У процесі дозарювання під дією фітогормону етилену зелені плоди помідора розм’якшуються і швидко дозрівають. Проте закладені без обробки на дозарювання плоди за найсприятливіших умов достигають дуже нерівномірно. Для збереження якості та кількості товарної продукції оптимальними є методи обробки плодів помідора за одну-дві доби до збору з використанням біопрепарату “Sweet” або розчину C2H5OH, що забезпечують стабільно високий рівень одночасного дозарювання за короткочасному зберіганню плодів помідора. Оптимальний строк короткострокового зберігання становить 20 діб, коли всі плоди дозрівають, а відсоток захворілих і пошкоджених плодів мінімальний. У дослідженні підкреслено важливість оптимізації процесів дозрівання за короткострокового зберігання плодів помідора для збереження їхньої якості та продовження терміну придатності. Ці знання можуть допомогти в розробленні покращених методів післязбиральної обробки для підвищення конкурентоспроможності галузі овочівництва.
Посилання
Жук О.Я., Сиворакша О.А., Гончар О.М. Вплив строків дозарювання зелених плодів помідора на якість насіння. Науковий вісник Національного аграрного університету. 2002. Вип. 47. С. 146–148.
Al-Dairi M., Pathare P.B., Al-Yahyai R. Effect of postharvest transport and storage on color and firmness quality of tomato. Horticulturae. 2021. Vol. 7. № 7. P. 163. https://doi.org/10.3390/horticulturae7070163.
Ciupak A., Gładyszewska B. Właściwości mechaniczne skórki owoców pomidora w różnych temperaturach przechowywania. Acta Agrophysica. 2010. Vol. 15. № 1. P. 45–54.
Liu Y., Sun Y., Ye M., Zhu L., Zhang L., & Zhu S. Improvement in storage quality of postharvest tomato fruits by nitroxyl liposomes treatment. Food chemistry. 2021. № 359. P. 129933. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129933.
Luengwilai K., Beckles D., & Saltveit M. Chilling-injury of harvested tomato (Solanum lycopersicum L.) cv. Micro-Tom fruit is reduced by temperature pre-treatments. Postharvest Biology and Technology. 2012. № 63. P. 123–128. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2011.06.017.
Mahomud M.S., Islam M.N., & Roy J. Effect of low oxygen stress on the metabolic responses of tomato fruit cells. Heliyon. 2024. Vol. 10. № 3. P. e24566. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e24566.
Rai A., Kumari K., & Vashistha P. Umbrella review on chilling injuries: Post-harvest issue, cause, and treatment in tomato. Scientia Horticulturae. 2022. Vol. 293. P. 110710. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2021.110710.
Shehata S.A., Abdelrahman S.Z., Megahed M.M., Abdeldaym E.A., El-Mogy M.M., & Abdelgawad K.F. Extending shelf life and maintaining quality of tomato fruit by calcium chloride, hydrogen peroxide, chitosan, and ozonated water. Horticulturae. 2021. Vol. 7. № 9. P. 309. https://doi.org/10.3390/horticulturae7090309.
Sievidov V. Morphological characteristics and productivity of indeterminant tomato hybrids. Norwegian Journal of Development of the International Science. 2022. № 82. P. 4–7.
Tsaniklidis G., Charova S.N., Fanourakis D., Tsafouros A., Nikoloudakis N., Goumenaki E., Delis C. The role of temperature in mediating postharvest polyamine homeostasis in tomato fruit. Postharvest Biology and Technology. 2021. № 179. P. 111586. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2021.111586.
Zhou J., Zhou S., Chen B., Sangsoy K., Luengwilai K., Albornoz K., Beckles D.M. Integrative analysis of the methylome and transcriptome of tomato fruit (Solanum lycopersicum L.) induced by postharvest handling. Horticulture research. 2024. Vol. 11. № 6. P. uhae095. https://doi.org/10.1093/hr/uhae095.