ОЦІНКА ГОСПОДАРСЬКИ КОРИСНИХ ОЗНАК МОЛОЧНОЇ ХУДОБИ
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-1.20Ключові слова:
корови, українська чорно-ряба молочна порода, молочна продуктивність, відтворна здатність, функціональні властивості вим’я, форма вимені, сила впливуАнотація
Актуальність досліджень зумовлена підвищеною увагою до глобальної проблеми продовольчої безпеки та суттєвою роллю галузі молочного скотарства у її вирішенні через виробництво молока та продуктів його переробки як незамінних і високопоживних елементів харчових раціонів людей. У зв’язку з цим пошук шляхів збільшення обсягів виробництва молока і молочних продуктів не втрачає значущості і реалізовується в тому числі і через моніторинг господарськи корисних ознак великої рогатої худоби в тих чи інших виробничих умовах. Дослідження основних селекційних ознак молочної худоби нами проведені в умовах молокотоварного комплексу ПСП «Новоселиця» Житомирського району Житомирської області. З метою виробництва молока тут займаються розведенням великої рогатої худоби української чорно-рябої молочної породи. Утримання тварин в умовах господарства здійснюється за стійловою системою з моціоном тварин на вигульних майданчиках. Годують тварин тричі на добу однотипним протягом року раціоном з вільним доступом протягом доби до води. Доїння корів здійснюється у молокопровід тричі на добу. Видалення гною відбувається з використанням скребково-тракторної системи. Оцінку господарськи корисних ознак корів української чорно-рябої молочної породи здійснено у розрізі трьох лактацій. Досліджено молочну продуктивність корів, їх відтворну здатність, вік і живу масу корів у разі першого осіменіння і отелення, функціональні властивості вимені тварин, а також залежність молочної продуктивності корів від форми їхнього вимені. Молочна продуктивність корів господарства у розрізі трьох лактацій коливалася від 7812 кг (І лактація) до 8198 кг (ІІІ лактація), вміст жиру в молоці відповідно від 3,92% до 3,88%, вміст білка в молоці – від 3,22% до 3,27%, сумарна кількість молочного жиру і білка – відповідно від 559 кг (І лактація) до 586 кг (ІІІ лактація). Тобто з віком корів спостерігалася тенденція до збільшення кількісних показників молочної продуктивності та деякого погіршення якісних. Встановлено, що вік першого осіменіння у середньому по стаду становив 19,4 місяця, першого отелення – 28,6 місяця, при цьому жива маса становила відповідно 409,8 і 502,9 кг. З віком корів спостерігалося погіршення відтворної здатності корів, збільшення сервіс-періоду, міжотельного періоду, зменшення коефіцієнта відтворної здатності, що, на нашу думку, пов’язано з підвищенням молочної продуктивності корів. Встановлено різницю корів залежно від віку за функціональними властивостями вим’я – разовий надій корів, як і тривалість доїння, найвищих значень досягли у корів за третьою лактацією. Зафіксовано високу інтенсивність виведення молока у корів незалежно від віку – 1,94–1,99 кг/хв. За формою вимені корови цього стада розподілилися таким чином: 85% корів мали ванно- і чашеподібну, 15% – округлу форму вимені. Встановлено різний рівень впливу форми вимені на молочну продуктивність корів залежно від їхнього віку у лактаціях.
Посилання
Інформує Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України: Тарілка здорового харчування. Phc.org.ua : вебсайт. URL: https://phc.org.ua/news/tarilka-zdorovogo-kharchuvannya (дата звернення: 27.01.2025).
Іщенко Я.П., Вишинська А.Ю. Сучасний стан молочного скотарства в Україні. Ефективна економіка. 2023. № 7. URL: https://surl.li/xqivbk (дата звернення: 27.01.2025). DOI: http://doi.org/10.32702/2307-2105.2023.7.51.
Козак О.А. Оцінка ролі та значення молокопродуктового підкомплексу для вирішення продовольчого забезпечення та національної економіки. Економіка АПК. 2020. № 11. С. 39–51. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.202011039.
Мудрак Р.П., Довгаль О.В. Актуальні проблеми глобальної економіки: голод та недоїдання. Український журнал прикладної економіки. 2020. Том 5. № 2. С. 311–319. DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2020-2-37.
Формування ознак молочної продуктивності корів залежно від їх походження за батьком / Федорович Є.І., Шпить І.В., Федорович В.В., Ткачук В.П., Чорний І.О. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія : Сільськогосподарські науки. 2023. Т. 25 № 98. С. 142–148. DOI: https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9824.
Шуляр А.Л., Шуляр А.Л., Ткачук В.П. Оцінка молочної продуктивності корів голштинської породи та якості їх молока. Таврійський науковий вісник. Серія : Сільськогосподарські науки. 2024. Вип. 136. С. 265–271. DOI: https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.136.2.32.
Аchievements of Ukraine and the EU in ecology, biology, chemistry, geography and agricultural sciences : сollective monograph. Riga, Latvia : Baltija Publishing, 2021. Vol. 3. 406 р. DOI: https://doi.org/10.30525/978-9934-26-086-5-53.
Anguita-Ruiz A., Aguilera C.M., Gil А. Genetics of lactose intolerance : an updated review and online interactive world maps of phenotype and genotype frequencies. Nutrients. 2020. Vol. 12 (9). Р. 1–20. DOI: https://doi.org/10.3390/nu12092689.
Brooks K., Place F. Global food systems: сan foresight learn from hindsight? Global Food Security. 2019. Vol. 20. Р. 66–71. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gfs.2018.12.004.
Global analysis reveals persistent shortfalls and regional differences in availability of foods needed for health / Costlow L., Herforth A., Sulser T.B., Cenacchi N., Masters W.A. Global Food Security. 2025. Vol. 45. Р. 1–9. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gfs.2024.100825.
Holistic risk assessments of food systems / Országh E., Monteiro C. De M., Pire S. M., Jóźwiak Á., Marette S., Membré J.-M., Feliciano R.J. Global Food Security. 2024. Vol. 43. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gfs.2024.100802.
Prospects for the development and implementation of innovative technologies in veterinary medicine and animal husbandry : scientific monograph. Riga, Latvia : Baltija Publishing, 2024. 692 р. DOI: https://doi.org/10.30525/978-9934-26-454-2-20.
Wallsa H., Bakerb Ph., Chirwac E., Hawkins B. Food security, food safety & healthy nutrition : are they compatible? Global Food Security. 2019. Vol. 21. Р. 69–71. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gfs.2019.05.005.