ОЦІНКА ГОСПОДАРСЬКИ КОРИСНИХ ОЗНАК МОЛОЧНОЇ ХУДОБИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-1.20

Ключові слова:

корови, українська чорно-ряба молочна порода, молочна продуктивність, відтворна здатність, функціональні властивості вим’я, форма вимені, сила впливу

Анотація

Актуальність досліджень зумовлена підвищеною увагою до глобальної проблеми продовольчої безпеки та суттєвою роллю галузі молочного скотарства у її вирішенні через виробництво молока та продуктів його переробки як незамінних і високопоживних елементів харчових раціонів людей. У зв’язку з цим пошук шляхів збільшення обсягів виробництва молока і молочних продуктів не втрачає значущості і реалізовується в тому числі і через моніторинг господарськи корисних ознак великої рогатої худоби в тих чи інших виробничих умовах. Дослідження основних селекційних ознак молочної худоби нами проведені в умовах молокотоварного комплексу ПСП «Новоселиця» Житомирського району Житомирської області. З метою виробництва молока тут займаються розведенням великої рогатої худоби української чорно-рябої молочної породи. Утримання тварин в умовах господарства здійснюється за стійловою системою з моціоном тварин на вигульних майданчиках. Годують тварин тричі на добу однотипним протягом року раціоном з вільним доступом протягом доби до води. Доїння корів здійснюється у молокопровід тричі на добу. Видалення гною відбувається з використанням скребково-тракторної системи. Оцінку господарськи корисних ознак корів української чорно-рябої молочної породи здійснено у розрізі трьох лактацій. Досліджено молочну продуктивність корів, їх відтворну здатність, вік і живу масу корів у разі першого осіменіння і отелення, функціональні властивості вимені тварин, а також залежність молочної продуктивності корів від форми їхнього вимені. Молочна продуктивність корів господарства у розрізі трьох лактацій коливалася від 7812 кг (І лактація) до 8198 кг (ІІІ лактація), вміст жиру в молоці відповідно від 3,92% до 3,88%, вміст білка в молоці – від 3,22% до 3,27%, сумарна кількість молочного жиру і білка – відповідно від 559 кг (І лактація) до 586 кг (ІІІ лактація). Тобто з віком корів спостерігалася тенденція до збільшення кількісних показників молочної продуктивності та деякого погіршення якісних. Встановлено, що вік першого осіменіння у середньому по стаду становив 19,4 місяця, першого отелення – 28,6 місяця, при цьому жива маса становила відповідно 409,8 і 502,9 кг. З віком корів спостерігалося погіршення відтворної здатності корів, збільшення сервіс-періоду, міжотельного періоду, зменшення коефіцієнта відтворної здатності, що, на нашу думку, пов’язано з підвищенням молочної продуктивності корів. Встановлено різницю корів залежно від віку за функціональними властивостями вим’я – разовий надій корів, як і тривалість доїння, найвищих значень досягли у корів за третьою лактацією. Зафіксовано високу інтенсивність виведення молока у корів незалежно від віку – 1,94–1,99 кг/хв. За формою вимені корови цього стада розподілилися таким чином: 85% корів мали ванно- і чашеподібну, 15% – округлу форму вимені. Встановлено різний рівень впливу форми вимені на молочну продуктивність корів залежно від їхнього віку у лактаціях.

Посилання

Інформує Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України: Тарілка здорового харчування. Phc.org.ua : вебсайт. URL: https://phc.org.ua/news/tarilka-zdorovogo-kharchuvannya (дата звернення: 27.01.2025).

Іщенко Я.П., Вишинська А.Ю. Сучасний стан молочного скотарства в Україні. Ефективна економіка. 2023. № 7. URL: https://surl.li/xqivbk (дата звернення: 27.01.2025). DOI: http://doi.org/10.32702/2307-2105.2023.7.51.

Козак О.А. Оцінка ролі та значення молокопродуктового підкомплексу для вирішення продовольчого забезпечення та національної економіки. Економіка АПК. 2020. № 11. С. 39–51. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.202011039.

Мудрак Р.П., Довгаль О.В. Актуальні проблеми глобальної економіки: голод та недоїдання. Український журнал прикладної економіки. 2020. Том 5. № 2. С. 311–319. DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2020-2-37.

Формування ознак молочної продуктивності корів залежно від їх походження за батьком / Федорович Є.І., Шпить І.В., Федорович В.В., Ткачук В.П., Чорний І.О. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія : Сільськогосподарські науки. 2023. Т. 25 № 98. С. 142–148. DOI: https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9824.

Шуляр А.Л., Шуляр А.Л., Ткачук В.П. Оцінка молочної продуктивності корів голштинської породи та якості їх молока. Таврійський науковий вісник. Серія : Сільськогосподарські науки. 2024. Вип. 136. С. 265–271. DOI: https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.136.2.32.

Аchievements of Ukraine and the EU in ecology, biology, chemistry, geography and agricultural sciences : сollective monograph. Riga, Latvia : Baltija Publishing, 2021. Vol. 3. 406 р. DOI: https://doi.org/10.30525/978-9934-26-086-5-53.

Anguita-Ruiz A., Aguilera C.M., Gil А. Genetics of lactose intolerance : an updated review and online interactive world maps of phenotype and genotype frequencies. Nutrients. 2020. Vol. 12 (9). Р. 1–20. DOI: https://doi.org/10.3390/nu12092689.

Brooks K., Place F. Global food systems: сan foresight learn from hindsight? Global Food Security. 2019. Vol. 20. Р. 66–71. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gfs.2018.12.004.

Global analysis reveals persistent shortfalls and regional differences in availability of foods needed for health / Costlow L., Herforth A., Sulser T.B., Cenacchi N., Masters W.A. Global Food Security. 2025. Vol. 45. Р. 1–9. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gfs.2024.100825.

Holistic risk assessments of food systems / Országh E., Monteiro C. De M., Pire S. M., Jóźwiak Á., Marette S., Membré J.-M., Feliciano R.J. Global Food Security. 2024. Vol. 43. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gfs.2024.100802.

Prospects for the development and implementation of innovative technologies in veterinary medicine and animal husbandry : scientific monograph. Riga, Latvia : Baltija Publishing, 2024. 692 р. DOI: https://doi.org/10.30525/978-9934-26-454-2-20.

Wallsa H., Bakerb Ph., Chirwac E., Hawkins B. Food security, food safety & healthy nutrition : are they compatible? Global Food Security. 2019. Vol. 21. Р. 69–71. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gfs.2019.05.005.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-03-03