ВПЛИВ КЛАСУ АКТИВНОСТІ СВИНЕЙ НА ЇХНІ ВІДГОДІВЕЛЬНІ ОЗНАКИ
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-1.21Ключові слова:
свині, відгодівля, рухливість, продуктивність, конверсія корму, середньодобовий приріст, жива масаАнотація
Сучасне промислове свинарство базується на ретельному контролі продуктивності тварин, що включає оцінку їхньої поведінки, здоров’я, продуктивності та ефективності відгодівлі. Одним із ключових чинників, що впливають на продуктивність, є рівень рухової активності свиней. Вона визначає енергетичний баланс організму, ріст м’язової тканини, конверсію корму та м’ясні характеристики туші. Крім того, активність тварин має зв’язок із загальним благополуччям свиней. З огляду на потреби виробництва необхідним є вивчення впливу рухової активності, що дозволяє проводити етологічний моніторинг тварин в умовах господарства. Дослідження проводилися в умовах СВК «Агрофірма «Миг-Сервіс-Агро» Миколаївської області. У досліді використано 120 голів відгодівельного молодняку, отриманого від поєднань батьківських пар ♀(ВБ×Л)×♂Д і ♀(ВБ×Л)×♂П. Для оцінки локомоторної поведінки застосовували індекс рухової активності (ІРА), на підставі якого поділено піддослідних свиней на дві групи: активних та пасивних. У піддослідних тварин визначали вік досягнення маси 100 кг, середньодобові прирости, конверсію корму, а також індекс відгодівельних якостей. Дослідження показали, що активні свині демонстрували вищі показники росту порівняно з пасивними аналогами. Середня жива маса під час постановки на відгодівлю була вищою у активних поросят (30,2±0,24 кг) порівняно з пасивними (28,6±0,33 кг, P < 0,001). У разі досягнення передзабійної маси 100 кг активні тварини мали коротший період відгодівлі 151,8–153,6 діб, що на 1,2 і 2,9 доби менше, ніж у пасивних свиней залежно від поєднання. Середньодобовий приріст активних свиней становив 924,7–977,3 г, що на 7,8% і 1,72% перевищувало аналогічний показник пасивних ровесників. Також активні свині мали ефективнішу конверсію корму (2,51 і 2,53 кг), що свідчить про ефективніше використання кормів тваринами для нарощування м’язової маси. Результати експерименту дозволяють рекомендувати впровадження методів, які сприятимуть оптимальному рівню активності, включаючи збагачення середовища і корекцію поведінки.
Посилання
Аналіз біометричних даних у розведенні та селекції тварин : навчальний посібник / С.С. Крамаренко, С.І. Луговий, А.В. Лихач, О.С. Крамаренко. Миколаїв : МНАУ, 2019. 211 с.
Відомчі норми технологічного проєктування Свинарські підприємства (комплекси, ферми, малі ферми), ВНТП-АПК – 02.05. Київ : Мінагрополітики України, 2005. 98 с. URL: https://lugdpss.gov.ua/images/bezpechnist_veterynariya/Svynarski-pidpryyemstva-VNTP-APK-02.05.pdf.
Коробань М.П., Лихач В.Я. Відгодівельні якості молодняку свиней за різних вагових кондицій в умовах промислової технології. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка, 2023. Вип. 41. С. 26–32. http://dx.doi.org/10.37406/2706-9052-2023-4.4.
Ладика В.І., Хмельничий Л.М., Повод, М.Г. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва : підручник для аспірантів. Одеса : Олді+, 2023. 244 c.
Методологія та організація наукових досліджень у тваринництві : посібник / за ред. І.І. Ібатуліна й О.М. Жукорського. Київ, 2017. 328 с.
Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 224 від 08.02.2021 «Про затвердження вимог до благополуччя сільськогосподарських тварин під час їх утримання». Зареєстрований 18.02.2021 Міністерством юстиції України № 206/35828.
Підвищення ефективності промислового виробництва свинини на основі використання етологічних факторів : монографія / В.Я. Лихач, А.В. Лихач. Миколаїв : Іліон, 2023. 422 с.
Підвищення продуктивності свиней за використання сучасного генофонду та інноваційних технологічних рішень : монографія / В.Я. Лихач, Р.В. Фаустов, П.О. Шебанін, А.В. Лихач, Л.Г. Леньков. Миколаїв : Іліон, 2022. 275 с.
Технологія виробництва продукції свинарства : навчальний посібник. / М. Повод, О. Бондарська, В. Лихач, С. Жишка, В. Нечмілов та ін. ; за ред. М.Г. Повода. Київ : Науково-методичний центр ВФПО, 2021. 360 с.
Технологічні інновації у свинарстві : монографія. Київ : ФОП Ямчинський О.В., 2020. 290 с.
Хмельничий Л.М., Вечорка В.В., Шпетний М.Б., Бордунова О.Г., Павленко Ю.М., Опара В.О. Відгодівельні та забійні якості свиней різних вагових категорій, дорощених у станках на полімерній та бетонній підлозі. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Тваринництво», 2020. Вип. 1(40). С. 3–10. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.1.1.
Council Directive 2008/120/EC of 18 December 2008 laying down minimum standards for the protection of pigs (Codified version). Official Journal оf the European Union. L 47. 18.2.2009, 5–13.
Council Directive 2010/63/EC of 22 September 2010 on the protection of animals used for scientific purposes. Official Journal of the European Union. L 276/33. 22.09.2010, 15–47.
Hoey I. Feed conversion ratio improves for rearing herd. Pig World, 2021. URL: https://www.pig-world.co.uk/news/feedconversion-ratio-improves-for-rearing-herd.html. (дата звернення: 13.12.2025).
Leen F., Broeke A.V., Aluwé M., Lauwers L., Millet S., Meensel J.V. Optimising finishing pig delivery weight: participatory decision problem analysis. Animal Production Science, 2017. Vol. 5. P. 1141–1152. https://doi.org/10.1071/AN16098.
Lu D., Jiao S., Tiezzi F., Knauer M., Huang Y., Gray K.A., Maltecca C. The relationship between different measures of feed efficiency and feeding behavior traits in Duroc pigs. Journal of Animal Science, 2017. Vol. 95(8). P. 3370–3380. https://doi.org/10.2527/jas.2017.1509.
Povod M., Tishchenko O., Mykhalko O., Verbelchuk T.V., Verbelchuk S., Sherbyna O., Kalynychenko H. Growth intensity and fattening qualities of pigs during changes in feeding types during reproduction and fattening. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Agricultural Sciences, 2022. Vol. 24(96). P. 50–60. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9607.
Voshchenko I., Povod M. Dynamics of the realization of the genetic potential of fattening qualities of Danish-bred pigs under industrial technology conditions. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Agricultural Sciences, 2024. Vol. 26(101). P. 170–181. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a10129.
Więcek J., Skomiał J., Rekiel A., Florowski T., Dasiewicz K., Kosińska M. Fattening and slaughter parameters in the first period of fattening of pigs fed restrictive or semi ad libitum diets. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2008. Vol. 58(3). P. 325–329. URL: http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-article-bdf04b52-5a14-4fd9-88a0-c62bef46017e.
Zoric M., Johansson S.E., Wallgren P. Behaviour of fattening pigs fed with liquid feed and dry feed. Porcine Health Management, 2015. Vol. 1. P. 14. https://doi.org/10.1186/s40813-015-0009-7.