ВПЛИВ ГІДРОТЕРМІЧНИХ УМОВ НА ПРОХОДЖЕННЯ ФАЗ ВЕГЕТАЦІЇ СОРТІВ АМАРАНТУ ЗАЛЕЖНО ВІД НОРМ ДОБРИВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-2.19

Ключові слова:

амарант, метеорологічні умови, фази вегетації

Анотація

Ріст, розвиток рослин та формування урожайності найбільше залежать від п’ятьох чинників зовнішнього середовища: тепла, вологи, світла, повітря, поживних мінеральних речовин. Перші чотири у сукупності формують агрометеорологічні ресурси. Найбільший вплив на врожайність мають гідротермічні чинники – опади, температура і розподіл їх під час вегетації. Дослідження з вивчення особливостей проходження фенологічних фаз росту і розвитку рослин амаранту проводили на дослідному полі кафедри технологій у рослинництві Львівського національного університету природокористування впродовж 2020–2023 років. Встановлено основні чинники впливу росту і розвитку рослин амаранту в умовах достатнього зволоження Лісостепу західного. Тривалість вегетаційного періоду визначалася сортовими особливостями досліджуваних сортів амаранту. Підвищена температура повітря пришвидшувала проходження фаз вегетації сортів амаранту. Найдовший міжфазний період сівба–сходи (ВВСН 01–10) тривав 21 день у 2020 році за температури у травні 10,8°С. Проходження наступних фаз вегетації амаранту змінювалось залежно від норм внесення мінеральних добрив і сортових особливостей досліджуваних сортів. Коефіцієнт кореляції між рівнем удобрення, сортом та тривалістю періоду сходи–бутонізація (ВВСН 11–50) становив r = 0,93. Підвищена температура повітря у липні (21,7°С) сприяла скороченню тривалості періоду бутонізація–цвітіння (ВВСН 51–60) залежно від норми добрив і року досліджень. Це підтверджується результатами статистичного аналізу: встановлено помітний вплив температури повітря на проходження періоду бутонізація–цвітіння (ВВСН 51–60), коефіцієнт кореляції r = 53. Найбільше норми добрив вплинули на настання фази дозрівання та тривалість вегетаційного періоду. Коефіцієнт кореляції між рівнем удобрення, сортом та тривалістю періоду цвітіння-дозрівання (ВВСН 61-89) і тривалістю вегетації відповідно становив r = 0,88 і r = 0,97.

Посилання

Дудка М.І. Агротехнологічні основи підвищення продуктивності однорічних кормових культур в північному Степу України : дис. ... д-ра с.-г. наук : 06.01.09. Дніпро, 2020. 480 с.

Кононенко Л.М. Формування продуктивності амаранту залежно від строків сівби у Правобережному Лісостепу України. Новітні агротехнології. 2022. Т. 10, № 2. DOI: https://doi.org/10.47414/na.10.2.2022.270470.

Кривий М.М., Горчанок А.В., Кузьменко О.А. та ін. Біологічна цінність зеленої маси амаранту та її використання у складі комбінованих силосів для молодняку свиней. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва : зб. наук. пр. 2023. № 1. С. 57–66. DOI: https://doi.org/10.33245/2310-9289-2023-178-1-57-66.

Куцела О.Я., Буняк В.І., Кульбанська С.М. Особливості онтогенезу Amaranthus paniculatus L. в умовах дендрологічного парку «Дружба». Вісник Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Серія Біологія. 2008. № 12. С. 45–47. URL: http://hdl.handle.net/123456789/18041.

Методика державного сортовипробування сільськогосподарських культур / під ред. В.В. Волкодава. Київ, 2000. 100 с.

Akamine H., Ohshiro M., Hossain M.A. Fertilizer management for amaranth (Amaranthus spp.) cultivation on darkred soil in Okinawa, Japan. Applied Ecology and Environmental Research. Budapest : ALÖKI Kft., 2020. P. 8145–8158. DOI: http://dx.doi.org/10.15666/aeer/1806_81458158.

Caselato-Sousa V., Amaya-Farfan J. State of knowledge on amaranth grain: a comprehensive review. Journal of Food Science. 2012. Vol. 77. P. R93–R104. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2012.02645.x.

Dmіtrіeva O.F. Growth and development of Amaranthus cruentus L. in the soil and climate conditions of the Chuvash Republic. Successes of Modern Natural Science. 2018. No. 11–1. P. 30–36.

Martínez-Núñez M., Ruiz-Rivas M., Vera-Hernández P.F. et al. The phenological growth stages of different amaranth species grown in restricted spaces based in BBCH code. South African Journal of Botany. 2019. Vol. 124. P. 436–443. DOI: https://doi.org/10.1016/j.sajb.2019.05.035.

Tyrus М., Lykhochvor V. Yielding capacity of amaranth grain (Amaranthus hypochondriacus) depending on fertilizers. Journal of Central European Agriculture. 2022. Vol. 23, No. 4. P. 800–806. DOI: https://doi.org/10.5513/JCEA01/23.4.3528.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-05-30