ВОДНІ БІОРЕСУРСИ ТА АКВАКУЛЬТУРА: СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ВІТЧИЗНЯНІ ПЕРСПЕКТИВИ
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-2.20Ключові слова:
водні організми, аквакультура, продовольча безпека, харчування, виробництво, продукціяАнотація
Значущість проблем, пов’язаних із забезпеченням продовольчої безпеки, якості та безпечності харчових продуктів і здорового харчування населення планети загалом і нашої держави зокрема, зумовила пошук нових шляхів та рішень у цій площині на основі моніторингу світових тенденцій та вітчизняних перспектив розвитку такої важливої сфери аграрного бізнесу, як аквакультура, діяльність якої стосується штучного розведення та вирощування для різних потреб водних біоресурсів, які охоплюють, так би мовити, усі живі організми, що мешкають у водному середовищі. Продукція аквакультури багата на поживні речовини, в тому числі і на високоякісний білок, тому займає свою нішу у забезпеченні харчової безпеки. Крім того, важко переоцінити роль такої галузі у питаннях продовольчої безпеки як на глобальному, так і на національному рівні, враховуючи ще й зростаюче населення та обмеження природних ресурсів, адже галузь аквакультури забезпечує приблизно 17% споживаного тваринного білка у світі, а в деяких країнах Азії та Африки цей показник перевищує 50%. Головні світові тенденції в аквакультурі спрямовані на збільшення виробництва риби та морепродуктів у разі зменшення негативного впливу на навколишнє середовище. Інновації, стале використання ресурсів та підтримка з боку держав та інвесторів сприятимуть подальшому розвитку цієї галузі. Трендом у цій сфері агробізнесу є так звана «блакитна трансформація», концепція якої спрямована на перетворення продовольчих систем, які використовують водні біоресурси, з метою забезпечення продовольчої безпеки, покращення харчування та формування доступного здорового раціону для всіх людей. Аквакультура в Україні має значний потенціал для розвитку завдяки природним ресурсам та сприятливим кліматичним умовам. Проте галузь стикається з низкою викликів, таких як недостатнє фінансування, застаріла інфраструктура та наслідки військових дій. Для подолання цих проблем необхідно реалізовувати державні програми, спрямовані на підтримку цього сектору, інвестувати в модернізацію виробництва та впровадження нових технологій, залучати інвестиції, що сприятиме підвищенню ефективності та конкурентоспроможності галузі, розвивати експортний потенціал через вихід на міжнародні ринки, що відкриє нові можливості для зростання та диверсифікації виробництва. Також необхідно сконцентруватися на сталому розвитку аквакультури через раціональне використання водних ресурсів та збереження екосистем.
Посилання
Аквакультура: з чого розпочати? Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм : вебсайт. URL: https://darg.gov.ua/index.php?lang_id=1&content_id=8315&lp=138 (дата звернення: 17.03.2025).
Виробництво аквакультури у 2025 році: прогнози та виклики. Житомирський рибоохоронний патруль : вебсайт. URL: https://zt.darg.gov.ua/_ virobnictvo_akvakuljturi_u_0_0_0_1611_1.html (дата звернення: 17.03.2025).
Гайдучок Т.С., Дмитренко О.М., Вітер С.А. Сучасний стан та обліково-аналітичне забезпечення управління підприємствами аквакультури. Наукові горизонти. 2018. № 5 (68). С. 60‒69.
Гончарова О.В., Кутіщев П.С. Аспекти формування потенціалу та розвитку української аквакультури на фоні євроінтегрування інноваційних рішень. Водні біоресурси та аквакультура. 2023. № 1 (13). С. 73‒83. DOI: https://doi.org/10.32851/wba.2023.1.6.
За аквакультурою майбутнє. Львівський рибоохоронний патруль : вебсайт. URL: https://lv.darg.gov.ua/index.php?lang_id=1&content_id=1572&lp=24 (дата звернення: 17.03.2025).
Мельниченко С.Г., Бабушкіна Р.О., Маркелюк А.В. Аналіз сучасного стану водних біоресурсів України. Водні біоресурси та аквакультура. 2020. № 2. С. 42–47. DOI: https://doi.org/10.32851/wba.2020.2.4.
Радько В.І., Присяжнюк Н.М., Федорук Н.М., Горчанок А.В., Гейко О.Л. Інноваційний розвиток виробництва аквакультури в Україні. Агросвіт. 2024. № 6. С. 44‒50. DOI: 10.32702/2306-6792.2024.6.44.
Burhaz M.I., Matviienko T.I. The current state of extracting and consuming aquatic bioresources in Ukraine. Водні біоресурси та аквакультура. 2023. № 1 (13). С. 7–23. DOI: https://doi.org/10.32851/wba.2023.1.1.
Chan C.Y., Tran N., Pethiyagoda S., Crissman C.C., Sulser T.B., Phillips M.J. Prospects and challenges of fish for food security in Africa. Global Food Security. 2019. Vol. 20. Р. 17–25. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gfs.2018.12.002.
Costlow L., Herforth A., Sulser T.B., Cenacchi N., Masters W.A. Global analysis reveals persistent shortfalls and regional differences in availability of foods needed for health. Global Food Security. 2025. Vol. 45. Р. 1–9. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gfs.2024.100825.
Dyudyayeva O. The state of the fish industry in the world and in Ukraine: development trends and global challenges. Водні біоресурси та аквакультура. 2023. № 1 (13). С. 24–40. DOI: https://doi.org/10.32851/wba.2023.1.2.
Explore the Top 10 Aquaculture Trends in 2025. StartUs : вебсайт. URL: https://www.startus-insights.com/innovatorsguide/aquaculture-trends/ (дата звернення: 17.03.2025).
FAO Report: Global fisheries and aquaculture production reaches a new record high. Fao.org : вебсайт. URL: https://www.fao.org/newsroom/detail/fao-rep ort-global-fisheries-and-aquaculture-production-reaches-a-new-record-high/en (дата звернення: 17.03.2025).
Fisheries and Aquaculture: Blue Transformation. Fao.org : вебсайт. URL: https://www.fao.org/fishery/en/bluetransformation (дата звернення: 17.03.2025).
Garlock T., Asche F., Anderson J., Ceballos-Concha A., C. Love D., Osmundsen T.C., Mezzalira Pincinato R.B. Aquaculture: The missing contributor in the food security agenda. Global Food Security. 2022. Vol. 32. Р. 10–20. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gfs.2022.100620.
Lichna A.I., Bezyk К.I., Kudelina O.Yu. Analysis of FAO data on the global fisheries and aquaculture production volume. Водні біоресурси та аквакультура. 2023. № 1 (13). С. 188‒197. DOI: https://doi.org/10.32851/wba.2023.1.14.
Prylipko T., Dulkay Y., Kostash V., Tkachuk V., Verbelchuk T., Verbelchuk S. Metabolism, productive performance of bright breeds of lacquer for feeding in the diet of aquaculture supplements. Independent Journal of Management & Production. 2022. Vol. 13, Issue 3. РР. 241–251. DOI: https://doi.org/10.14807/ijmp.v13i3.1989.
Record fisheries and aquaculture production makes critical contribution to global food security. Fao.org : вебсайт. URL: https://www.fao.org/newsroom/detail/record-fisheries-aquaculture-production-contri butes-food-security-290622/en?utm_source=chatgpt.com (дата звернення: 17.03.2025).