ТОВАРНІСТЬ І ФІЗИЧНІ ПОКАЗНИКИ ЯБЛУК СОРТУ РЕНЕТ СИМИРЕНКА ЗАЛЕЖНО ВІД РЕЖИМУ ОХОЛОДЖЕННЯ, ОБРОБКИ ДЕРЕВ ЕТИЛЕНПРОДУЦЕНТОМ І ПЛОДІВ ІНГІБІТОРОМ ЕТИЛЕНУ
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-3.3Ключові слова:
яблука, Ренет Симиренка, Етефон, режим охолодження, 1-метилциклопропен, зберігання, товарна якість, відбивання світла, щільність м’якушаАнотація
Досліджено зміни товарності та фізичних показників яблук сорту Ренет Симиренка впродовж тривалого холодильного зберігання залежно від режиму охолодження, обробки дерев етиленпродуцентом (Етефон) і плодів інгібітором етилену (1-метилциклопропен). Дослідження проводили в Уманському національному університеті садівництва. За два тижні до очікуваного збору врожаю насадження обробляли фізіологічно-активною речовиною Етефон (етрел, 180 г/га) з додаванням КАНО (калійна сіль α-нафтилоцтової кислоти, 20 г/га), контрольні ділянки обприскували водою. Яблука заготовляли з настанням збиральної стиглості. У день збору одну частину плодів охолоджували за температури 5 ± 1 ℃ та відносної вологості повітря 90–95%, наступного дня обробляли 1-МЦП (СмартФреш, 0,068 г/м3). Іншу частину яблук експонували впродовж трьох діб за температури 16 ± 1 ℃ із наступним охолодженням до 5 ± 1 ℃ і обробкою 1-МЦП. Далі продукцію шість місяців зберігали в холодильній камері КХР-12М за температури 2 ± 1 ℃ і відносної вологості повітря 90–95%. Встановлено, що за температури 2 ± 1 ℃ раціональна тривалість холодильного зберігання плодів із необроблених Етефоном дерев (з 90% виходом товарних плодів) становить шість місяців, незалежно від режиму охолодження, а за обробки Етефоном – до шести місяців лише для негайно охолодженої продукції. За обробки 1-МЦП вихід товарних плодів високий (97%), незалежно від застосування Етефону й охолодження. Наприкінці зберігання за обробки дерев Етефоном і тридобового затримання післязбирального охолодження прискорено зростає відбивання шкіркою світла та нижча щільність м’якуша. Незалежно від обробки Етефоном і охолодження, за післязбиральної обробки 1-МЦП зміна основного забарвлення і щільності повільніша. Під час зберігання залежність щільності м’якуша яблук від рівня відбивання шкіркою світла на хвилі 675 нм обернено лінійна, а виходу товарних плодів від щільності – прямолінійна. Вихід товарної продукції, відбивання світла та щільність визначаються післязбиральною обробкою яблук 1-МЦП. На товарність продукції і щільність передзбиральна обробки дерев Етефоном і режим охолодження впливають слабо (2–4%), на відбивання світла вплив чинників у межах 12–14%.
Посилання
Методичні рекомендації з питань зберігання і переробки плодів та ягід / Г.М. Рибак та ін. Київ : Укр. НДІ садівництва, 1980. 75 c.
Carra B., Dini M., Abreu E.S., Pasa M.S., Pasa C.P., Francescatto P., Herter F.G., Mello-Farias P.C. Ethephon increases return bloom and yield of Rocha pear trees. Acta Horticulturae. 2021. Vol. 1303 (41). P. 291–298. DOI: 10.17660/ActaHortic.2021.1303.41.
Cocco C., Schildt G.W., Tessaro F.A. Effect of ethephon application on fruit quality at harvest and post-harvest storage of Japanese plum (Prunus salicina) cv. Fortune. Brazilian Archives of Biology and Technology. 2021. Vol. 65. 11 р. DOI: 10.1590/1678-4324-2022210183.
Duyvelshoff C., Cline J.A. Ethephon and prohexadione-calcium influence the flowering, early yield, and vegetative growth of young Northern Spy apple trees. Scientia Horticulturae. 2013. Vol. 151. P. 128–134. DOI: 10.1016/j.scienta.2012.12.002.
Gwanpua S.G., Vicent V., Hertog M.L.A.T.M., Nikolai B.M., Geeraerd A.H., Verlinden B.E., Van I.J. Modelling biological variation in the skin background color of Jonagold apples during controlled atmosphere storage. Acta Horticulturae. 2015. Vol. 1071. P. 303–310. DOI: 10.17660/ActaHortic.2015.1071.38.
Johnston J.W., Hewett E.W., Hertog M.L.A.T.M. Apple (Malus domestica) softening in the postharvest coolchain: effects of delayed cooling and shelf-life temperatures. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science. 2005. Vol. 33. P. 283–292. DOI: 10.1080/01140674.2005.9514361.
Kurubas M.S., Erkan M. Impacts of 1-methylcyclopropene (1-MCP) on postharvest quality of Ankara pears during longterm storage. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 2018. Vol. 42 (2). P. 88–96. DOI: 10.3906/tar-1706-72.
Pathare P.B., Opara U.L., Vigneault C., Delele M.A., Al-Said F.A.J. Design of packaging vents for cooling fresh horticultural produce. Food and Bioprocess Technology. 2012. Vol. 5 (6). P. 2031–2045. DOI: 10.1007/s11947-012-0883-9.
Paul V., Pandey R. Current status of 1-methylcyclopropene (1-MCP) use in postharvest management of apple. Indian Food Industry Magazine. 2021. Vol. 3 (4). P. 24–38.
Qi W., Wang H., Zhou Z., Yang P., Wu W., Li Z. Ethylene emission as a potential indicator of Fuji apple flavor quality evaluation under low temperature. Horticultural Plant Journal. 2020. Vol. 6 (4). P. 231–239. DOI: 10.1016/j.hpj.2020.03.007.
Schultz E.E., Mallmann W.L., Ludwig V., Thewes F.R., Pasquetti, B.M.R. Aminoethoxyvinylglycine, naphthalene acetic acid and ethephon: impacts on pre-harvest fruit drop, volatile compounds profile, and overall quality of ‘Galaxy’ apples. Erwerbs-Obstbau. 2023. Vol. 65 (1). P. 7–23. DOI: 10.1007/s10341-022-00691-w.
Streif J. Optimum harvest date for different apple cultivars in the Bodensee area. Proceedings of a meeting working group optimum harvest date. 9–10 june, 1994. Lofthus, Norway. 1994. Р. 178–183.
Sun Y., Shi Z., Jiang Y., Zhang X., Li X., Li F. Effects of preharvest regulation of ethylene on carbohydrate metabolism of apple (Malus domestica Borkh cv. Starkrimson) fruit at harvest and during storage. Scientia Horticulturae. 2021. Vol. 276. P. 109748. DOI: 10.1016/j.scienta.2020.109748.
Ting V.J.L., Silcock P., Biasioli F., Bremer P. The physical and structural effects of 1-MCP on four different apple cultivars during storage. Foods. 2023. № 12. P. 1–21. DOI: 10.3390/foods12224050.
Tomala K., Grzymala U., Jeziorek K., Wozniak M., Tomala W., Wojtalewicz M., Tomala M., Dziuban R. Sposoby poprawy jakości przechowalniczej jabłek. Czynniki wpływające na plonowanie i jakość owoców roślin sadowniczych. 2010. № 10. Р. 107–123.
Yuan R., Li J. Effect of sprayable 1-MCP, AVG, and NAA on ethylene biosynthesis, preharvest fruit drop, fruit maturity, and quality of Delicious apples. HortScience. 2008. Vol. 43 (5). P. 1454–1460. DOI: 10.21273/HORTSCI.43.5.1454.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.