СИМБІОТИЧНА ПРОДУКТИВНІСТЬ ГОРОХУ ПОСІВНОГО ЗАЛЕЖНО ВІД ВПЛИВУ МІНЕРАЛЬНИХ ДОБРИВ ТА РЕГУЛЯТОРІВ РОСТУ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ ЗАХІДНОГО
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2020-1-6Ключові слова:
горох, мінеральні добрива, регулятори росту, бобово-ризобільний симбіоз, симбіотичний потенціал.Анотація
У статті представлено результати досліджень із вивчення залежності формування симбіотичної продуктивності гороху посівного від рівня удобрення різними дозами мінеральних добрив та регуляторів росту в умовах Лісостепу Західного. Експерементальну частину проводили впродовж 2016-2018 рр. на дослідному полі Навчально-виробничого центру «Поділля» ПДАТУ, на чорноземі типовому, глибокому, малогумусному важкосуглинкову на лесовидних суглинках в умовах польового досліду. У ході наших досліджень, встановлено, що продуктивність гороху посівного в значній мірі залежала від ефективної взаємодії рослини-господаря та бульбочкових бактерій в оптимальних умовах. Внесення фосфорно-калійних добрив та невеликих доз азотних добрив покращували біологічну фіксацію азоту, а обприскування рослин регуляторами росту у фазі бутонізації – цвітіння продовжило функціонування червоного пігменту синтезованого леггемоглобіну у бульбочках. В результаті проведених обрахунків встановлено, позитивний вплив дії мінеральних добрив та регуляторів росту на показники загального та активного симбіотичних потенціалів рослин гороху посівного. Загальний симбіотичний потенціал характеризує стан бобоворизобіального симбіозу за вегетаційний період. Тривалість активного функціонування бульбочок на коренях гороху та здатність їх фіксувати біологічний азот протягом вегетаційного періоду є величина активного симбіотичного потенціалу. Всього за вегетаційний період показники загального симбіотичного потенціалу були найвищими у сорту гороху Чекбек, і становили - 13,1 тис. кг*діб/га на варіанті удобрення N30P30K45 у поєднанні з регулятором росту Вимпел. Для сорту Готівський на цьому ж варіанті живлення – 10,6 тис. кг*діб/га, у сорту Фаргус - 10,0 тис. кг*діб/га.
Посилання
Kumar K., Goh K. M. Biological nitrogen fixation, accumulation of soil nitrogen and nitrogen balance for white clover (Trifolium repens L.) and field pea (Pisum sativum L.) grown for seed. Field Crops Research, 2000. Vol. 68. Is. 1. P. 49-59.
Калитка В. В., Капінос М. В. Вплив регуляторів росту і активних штамів ризобій на пігментний комплекс та продуктивність гороху посівного (Pisum sativum L.). Вісник ХНАУ. Серія «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання», 2015. Вип.2. С. 8-18.
Колісник С. І. Бактеріальні добрива для оптимізації азотного і фосфорного живлення сої, нуту, гороху, чини і сочевиці. Корми і кормовиробництво, 2012. Вип. 73. С. 145-151.
Коць С. Я., Моргун В. В., Патыка В. Ф., Даценко В. К., Кругова Е. Д., Кириченко Е. В., Мельникова Н. Н., Михалкив Л. М. Биологическая фиксация азота: бобово-ризобиальный симбиоз : монография : в 4-х т. Киев : Логос, 2010. Т. 1. 508 с.
Лихочвор В. В., Петриченко В. Ф., Іващук П. В., Корнійчук О. В. Рослинництво. Технології вирощування сільськогосподарських культур / за ред. В. В. Лихочвора, В. Ф.Петриченка : 3-є вид., випр., допов. Львів: НВФ «Українські технології», 2010. 1088 с.
Tsyganov A. The influnce of microfertilizers on productivity and quality of peas grain on sward-podzolic soil. Annales universitatis Marial Curie-Skladowska. Lublin, 2004. Vol. ІХ, № 4. P. 1527–1532.
Доспехов Б. А. Методика полевого опыта. Москва : Агропромиздат, 1985. 351 с.
Надкерничная Е. Я. Влияние свободноживущих азотфиксирующих бактерий на формирование и функционирование бобово-ризобильного симбиоза у некоторых сельскохозяйственных культур. Физиология и биохимия культурных растений, 2001. №4. С. 355-362.
Shibairo Solomin I. Effect of Rhizobium inoculation and nitrogen fertilizer application on growth, nodulation and yield of two garden pea genotypes. Jour. Anim. and Plant Sci., 2012. №15 (2). P. 2147–2156.
Колісник С. І., Кобак С. Я., Сереветник О. В. Вплив прийомів сортової технології на формування симбіотичної та насіннєвої продуктивності сої в умовах Лісостепу України. Корми і кормовиробництво, 2013. Вип 76. С. 134-145.