БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РОСТУ, РОЗВИТКУ І ПОКАЗНИКІВ ПРОДУКТИВНОСТІ ТВАРИН ОДЕРЖАНИХ ВІД СХРЕЩУВАННЯ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ РІЗНОГО ПОХОДЖЕННЯ

Автор(и)

  • А. Т. Цвігун
  • В. В. Шуплик
  • Р. В. Каспров
  • Н. В. Щербатюк

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2020-1-10

Ключові слова:

помісні тварини; середньодобовий приріст; проміри; індекси будови тіла; забійна маса.

Анотація

Наведено результати досліджень з біологічних особливостей росту, розвитку і показників продуктивності тварин одержаних від схрещування великої рогатої худоби різного походження. Метою досліджень було вивчити біологічні особливості росту, розвитку і показників продуктивності у помісних тварин великої рогатої худоби одержаної від схрещування корів молочного напряму продуктивності із бугаями м’ясних порід. Дослідження проведено шляхом науково-виробничих дослідів, групи формувались за принципом пар аналогів. Встановлено, що помісні тварини при народженні мали більшу живу масу порівняно з чистопородними. В подальші періоди вирощування помісні бугайці переважали чистопорідних. За весь період вирощування, від народження і до 18 місяців перевага склала по другій групі 119 г., третій – 118 г., четвертій – 154 г., п’ятій – 112 г., шостій – 28 г. Аналіз даних по лінійному росту та індексах будови тіла свідчать про добрий розвиток тварин і достатньо гармонійні форми тіла.

Посилання

Буркат В.П. Десять років набуття Укрплемоб’єднанням статусу Національного об’єднання по племінній справі у тваринництві. Київ : Аграрна наука, 2003. 39 с.

Дзіцюк В.В. Сучасний стан і перспективи м’ясного скотарства України. URL: http://agroua.net/animals/catalog/ag-1/a-3/info/aig-75/. (дата звернення 11.01.2020)

Каспров Р.В. Биохимические показатели крови бычков разных генотипов. Экологические и селекционные проблемы племенного животноводства: научные труды. Проблемного Совета МАНЭБ «экология и селекция в племенном животноводстве». Выпуск 7. Брянск: Издательство БГСХА, 2011. 80 с.

Козир В.С. Як збільшити виробництво яловичини завдяки схрещуванню. Сучасне тваринництво. 2016. Доступно: http://agro-business.com.ua/agro/suchasne-tvarynnytstvo/item/8132-iak-zbilshyty-vyrobnytstvo-ialovychyny-zavdiaky-skhreshchuvanniu.html.

Лакин Г.Ф. Биометрия. Из.четвертое. Москва : Высшая школа. 1990. 350 с.

Угнівенко А.М. Спеціалізоване м’ясне скотарство. Київ: Вища освіта, 2006. 304 с.

Шуплик В.В. Господарські і біологічні особливості помісей одержаних від схрещування корів чорно-рябої породи з бугаями української м’ясної та абердин-ангуської порід в умовах Поділля // Автореферат дис. на здобуття наукового ступеня канд. с.-г. наук, Київ, 1996. 21с.

Цвігун А.Т. Обгрунтування рівня енергетичного живлення молодняку худоби м’ясних порід. Вісник аграрної науки. 1999. № 11. С. 36-39.

Nova V. Zmeny Hodnot telesnych rozmeru jako ukazatelǔ rustu byčku a jalovic plemen česke strakate a limousin a jejch krizencŭ. Czech journal of Animal Science ŽivočišVyroba. 1999. Vol. 44, № 6. S. 241-247.

Станков И. Сравнителни проучвания върху хистоструктурате на скимтне мускулатура и нянки качества на мясото при чистопородном огнета и кръстоски от месодийно направления. Животновъдни науки. 2001.Т. 38, Б.2. S. 102-105.

Pawlina E. Der Einfluss des Wachstumstempos Von Farsen der Rottbunten Niederungrasse auf ihr spateres Korpergewicht, Milchleistang und Fruchtbarkeit. Arch. Tierzucht. 1990. № 3. S. 255-260.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-23