СУЧАСНІ МЕТОДИ ВИКЛАДАННЯ ВЕТЕРИНАРНОГО АКУШЕРСТВА, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ ВІДТВОРЕННЯ ТВАРИН ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2521-6449/2023-1-9

Ключові слова:

ветеринарне акушерство, інтерактивні лекції, сучасні методи, мультимедійні матеріали, онлайн-ресурси, освітній простір

Анотація

Ветеринарна репродуктологія в сучасному світі вимагає високого рівня професійної підготовки та навичок у випадках, коли йдеться про здоров'я та життя тварин. З плином часу та розвитком сучасних технологій змінюються і методи викладання для студентів ветеринарних факультетів закладів вищої освіти. Освітні інституції активно впроваджують нові підходи та технології для навчання майбутніх ветеринарних лікарів, щоб вони були готові до сучасних викликів у сфері тваринництва. Останнє десятиріччя характеризується стрімким впровадженням великої кількості віртуальних технологій у різні сфери діяльності людини. Автором описано інноваційні технології, що спрямовані на підвищення ефективності навчання, допомагають студентам отримати комплексні знання та навички, необхідні для успішної практики у ветеринарній сфері; обґрунтовано засоби забезпечення доступу студентів до сучасних технологій научання, які дають змогу закладам вищої освіти відгукуватись на виклики сучасності та формувати кваліфікованих фахівців, здатних впроваджувати інновації у галузі ветеринарної медицини. Зокрема, такі засоби і технології як віртуальна реальність дозволяють студентам експериментувати та вправно виконувати маніпуляції без реальних ризиків для тварин, що допомагає уникнути можливих помилок та непередбачених ускладнень у майбутньому, включаючи підвищення безпеки практикуючих лікарів, покращення психомоторики студентів та зменшення ризиків помилок під час реальних процедур. У статті обґрунтовано поєднання дистанційного та очного навчання, широкого використання у освітньому процесі інтерактивних лекцій, симуляційних тренажерів та 3D-технологій, мультимедійних матеріалів, онлайн-ресурсів тощо.

Посилання

Симуляційне навчання в системі підготовки медичних кадрів: матеріали L навч.) метод. конф., присвяченої 212) й річниці від дня заснування ХНМУ (Харків, 30 лист. 2016 р.) / кол. авт. – Харків : ХНМУ, 2016. 188 с.

Інтерактивна лекція, або як перетворити виклад матеріалу на досвід навчання. Блог Центру навчальних та інноваційних технологій УКУ: [сайт]. URL: https://ceit-blog.ucu.edu.ua/vykladannya/interaktyvna-lektsiya-abo-yak-peretvoryty-vykladmaterialu-na-dosvid-navchannya/

Цюняк О.П., Розлуцька Г.М. Змішане навчання як інноваційна форма організації освітнього процесу в закладах вищої освіти. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія «Педагогіка. Соціальна робота». 2021. Вип. 2(49). С. 232-235.

Національна стратегія розвитку освіти в Україні на період до 2021 року. Верховна Рада України. Указ президента: [сайт]. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/344/2013#Text.

Лашкул В. А. Формування професійно-етичної компетентності майбутніх лікарів ветеринарної медицини : дис. Канд.. пед.. наук : 13.00.04. Київ, 2016. 215 с.

Традиційні методи навчання. URL: http://multycourse.com.ua/ua/page/19/67 (дата звернення 08.12.2023)

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-29

Як цитувати

Керничний, С. П. (2023). СУЧАСНІ МЕТОДИ ВИКЛАДАННЯ ВЕТЕРИНАРНОГО АКУШЕРСТВА, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ ВІДТВОРЕННЯ ТВАРИН ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ. Професійно-прикладні дидактики, (1), 48–50. https://doi.org/10.37406/2521-6449/2023-1-9

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ МЕТОДИКИ – ЕФЕКТИВНА ПРАКТИКА