ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЇ У ВИКЛАДАННІ БІОХІМІЇ ТА ХІМІЧНИХ ДИСЦИПЛІН

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2521-6449/2024-1-8

Ключові слова:

інформаційно-комунікативні технології; навчальний процес; хімічні дисципліни

Анотація

В організації навчального процесу чільне місце сьогодні займають інформаційно-комунікативні технології, оскільки саме вони дають змогу технологічно організувати навчальний процес на сучасному рівні, в комп’ютерному середовищі, при цьому враховуючи специфіку конкретної навчальної дисципліни, її навчальних та практичних цілей. При викладанні природничих дисциплін, зокрема хімічних, використання інформаційних технологій дозволяє інтенсифікувати освітній процес, прискорити передачу знань і досвіду, а також підвищити якість навчання й освіти. Пошук та реалізація нових підходів до навчального процесу, нові методи, форми подання навчальної інформації у викладанні біологічної хімії та хімічних дисциплін зумовили використання інформаційно-комунікативних технологій, що покликані істотно посилити мотивацію до вивчення хімічних та інших природничих дисциплін, підвищують рівень індивідуалізації навчання, інтенсифікують процес навчання, підвищують зацікавленість та рівень знань студентів у вивченні предмету. Вивчення і аналіз проблем в освітньому процесі дозволяє створити умови для змістовної передачі знань і умінь на підвищити рівень навчального процесу в цілому. Шляхом співставлення публікацій методичних видань з умовами, що склались в навчальній роботі конкретних спеціальностей, враховуючи практичний досвід з удосконалення навчального процесу, визначені особливості хімічної підготовки здобувачів вищої освіти у нашому закладі. Особливого значення інформаційні технології набувають у період дистанційної організації навчального процесу. У даному випадку у нагоді стають нові розробки науково-педагогічних працівників при викладанні лекційного матеріалу і особливо проведенні лабораторно-практичних занять, оскільки за відсутності можливостей проведення аудиторного експерименту завжди можна візуалізувати його за допомогою комп’ютерних технологій і надати повну інформацію про взаємодію речовин із заздалегідь заготовленого відео.

Посилання

Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007–2015 роки : Закон України від 09.01.2007 р. Відомості Верховної Ради України. 2007. № 12. С. 102.

Про національну доктрину розвитку освіти : Указ Президента України від 17 квітня 2002 р. № 347/2002. Київ, 2002. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/347/2002#doc_info

Гуржій А., Гапон В. Методологічні засади оцінювання та прогнозування розвитку вищої освіти в Україні. Вища освіта України. 2006. 1. С. 23–31.

Жалдак М.І., Лапінський В.В., Шут М.І. Комп’ютерно-орієнтовані засоби навчання математики, фізики, інформатики: посібник для вчителів. Київ : НПУ ім. М.П.Драгоманова, 2004. С. 6–11.

Роговик Л.Й. Крачан Т.М. Інтенсифікація самостійної роботи студентів – основа творчого формування знань із хімії. Сучасні тенденції забезпечення якості підготовки фахівців: проблеми та шляхи їх вирішення в умовах глобалізації та євроекономічної інтеграції : монографія / за заг. ред.: В. В. Іванишин ; Кам’янець-Подільський Заклад вищої освіти «Подільський державний університет». Херсон : Олді+, 2022. С. 296 – 303.

Проблеми освіти / під ред. В. Кременя. К. : Науково-методичний центр вищої освіти, 2008. 132 с.

Моніторинг якості освіти: світові досягнення та українські перспективи / за заг. ред. Локшиної О.І. Київ : К.І.С, 2004. 128 с.

Олексенко В.М. Інноваційні заходи щодо підготовки фахівців. Нові технології навчання. 2006. № 44. С. 37–43.

Єльникова О. Інтерактивне навчання – засіб модернізації освіти у сучасній школі. Педагогіка і психологія формування творчої особистості : проблеми і пошуки : зб. наук. праць. Київ – Запоріжжя. 2002. Вип. 24. С. 84–88.

Коваль Т.В., Приліпко Т.М., Недільська У.І. Організація та удосконалення навчального процесу при вивченні біохімії здобувачами вищої освіти природничих спеціальностей. Сучасні тенденції забезпечення якості підготовки фахівців: проблеми та шляхи їх вирішення в умовах глобалізації та євроекономічної інтеграції : монографія / за заг. ред.: В. В. Іванишин ; Кам’янець-Подільський Заклад вищої освіти «Подільський державний університет». Херсон : Олді+, 2022. С. 296–303.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-26

Як цитувати

Коваль, Т. В., Крачан, Т. М., & Ямборак, Р. С. (2024). ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЇ У ВИКЛАДАННІ БІОХІМІЇ ТА ХІМІЧНИХ ДИСЦИПЛІН. Професійно-прикладні дидактики, (1), 48–51. https://doi.org/10.37406/2521-6449/2024-1-8

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ МЕТОДИКИ – ЕФЕКТИВНА ПРАКТИКА