MODEL OF THE FORMATION OF INFORMATION AND COMMUNICATION COMPETENCE IN HIGHER EDUCATION ACQUISITIONS (MAJOR “AGRO ENGINEERING”) IN THE CONTEXT OF THEIR PROFESSIONAL TRAINING
DOI:
https://doi.org/10.37406/2521-6449/2024-1-6Keywords:
model, components, environment, competence, specialist, agricultural engineering, experimentAbstract
One of the key elements of professional competence is information and communication readiness, which determines the ability of future agricultural technology specialists to effectively communicate and cooperate in an agricultural environment with colleagues and managers. This is especially important for mandatory components of professional training, such as disciplines: “Innovative technologies for the production of agricultural products”, “Agrarian service and information support”, “Methods of scientific research”, “Analysis of technological systems”, “Modeling of technological processes and systems” and others, which are the most universal basic disciplines. The goal is to provide fundamental theoretical and practical training of highly qualified personnel who will receive in-depth professional knowledge to perform professional tasks and duties of a scientific, research and innovative nature in the field of agricultural engineering. Obtaining the necessary theoretical and practical knowledge, abilities, skills and other competencies required for solving problems and developing new ideas in the field of agricultural engineering, operation and maintenance of agricultural machinery is an important goal of professional training. The training of specialists who have the ability to develop and use modern technologies in the creation, operation and repair of objects of agricultural machinery is also important. In addition, conducting theoretical and practical scientific research contributes to the possibility of obtaining a higher (educational and scientific) level, as well as the acquisition of initial skills in pedagogical activities, etc. The purpose of this study is to develop a model for the introduction of information and communication competence of future agricultural engineering specialists into the educational process of agricultural higher educational institutions for the purpose of forming and developing their professional training. The conducted pedagogical experiment confirmed that the implementation of pedagogical conditions and the implementation of experimental methods of formation of informational and communicative competence of future agricultural engineering specialists in the process of professional training made it possible to achieve significant changes in the levels of formation of the studied phenomenon in the experimental group compared to the control group.
References
Грушецький С. М. Рудь А. В. Використання досвіду Сполучених Штатів Америки у навчанні здобувачів вищої освіти інженерних спеціальностей в Україні. Проблеми підготовки фахівців-аграріїв у навчальних закладах вищої та професійної освіти. Тернопіль : ФОП Осадца Ю. В., 2020. С. 46–49.
Грушецький С., Рудь А., Корчак М. Застосування інформаційно-комунікаційних технологій у навчанні експлуатації машин і обладнання здобувачів вищої освіти інженерних спеціальностей. Сучасні тенденції забезпечення якості підготовки фахівців: проблеми та шляхи їх вирішення в умовах глобалізації та євроекономічної інтеграції : монографія / за заг. ред.: В. В. Іванишин. Кам’янець-Подільський : Заклад вищої освіти «Подільський державний університет». Херсон : Олді+, 2022. С. 235–242.
Айзенбарт М. М. Сутність поняття «Соціально-комунікативна компетенція» в сучасній науковій парадигмі. Молодий вчений. 2017. № 4.3 (44.3). С. 1–4.
Андріянов О. В., Татакі О. О. Формування інформаційно-комунікативної компетентності в процесі підготовки фахівців документно-інформаційної сфери. Бібліотекознавство. Документознавство. Інформологія. 2016. № 1. С. 50–55.
Ашиток Н. Комунікативна компетентність педагога : структура, етапи формування. Молодь і ринок. Дрогобич : Вид-во Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, 2015. № 6 (125). С. 10–13.
Бистрова Ю. В. Інноваційні методи навчання у вищій школі України. Право та інноваційне суспільство. 2015. № 1 (4). С. 28–32.
Бібік, Н. М. Компетентнісний підхід: рефлексивний аналіз застосування. Компетентнісний підхід у сучасній освіті : світовий досвід та українські перспективи. Бібліотека з освітньої політики. Київ : К.І.С., 2004. С. 47–52.
Дідух Л. І. Інформаційно-комунікативна компетентність викладача. Проблеми та перспективи формування національної гуманітарно-технічної еліти. 2013. № 32–33 (36–37). С. 150–155.
Добровольська А. М. Формування ІТ-компетентності майбутніх фахівців в межах реалізації моделі педагогічної системи. Молодий вчений. 2017. № 5. С. 312–324.
Дубасенюк О. А. Упровадження освітніх інновацій в системі вищої освіти. Освітологічний дискурс. 2014. № 1 (5). С. 104.
Бутенко Н. Ю. Комунікативна майстерність викладача : навчальний посібник. Київ : КНЕУ, 2005. 329 с.
Вітвицька С.С. Аксіологічний підхід до виховання особистості майбутнього вчителя. Креативна педагогіка : наук.-метод. журнал / Академія міжнародного співробітництва з креативної педагогіки. Вінниця, 2015. Вип. 10. С. 63–67.
Ничкало Н. Г. Розвиток професійної освіти і навчання в контексті європейської інтеграції. Педагогіка і психологія. 2008. № 1. С. 57–69.
Педагогічні технології у неперервній професійній освіті : монографія / С. О. Сисоєва, та ін. Київ : ВІПОЛ, 2001. 502 с.
Інновації у вищій освіті : проблеми, досвід, перспективи : монографія / за ред. П. Ю. Сауха. Житомир : Вид-во ЖДУ ім. Івана Франка, 2011. 444 с.
Nikolaenko S., Ivanyshyn V., Shynkaruk V., Bulgakova O., Zbaravska L., Vasileva V., Dukulis, I. Integration-lifelong educational space in formation of competent agricultural engineer. Engineering for Rural Development, Jelgava, 2022. № 21. P. 638–644.
Oksana Bulgakova, Lesya Zbaravska, Sergii Hrushetskyi, Ilmars Dukulis. Formation of information-communication competence of the future agricultural engineering specialists at agricultural institutions of higher education. Engineering for Rural Development. Jelgava, 2023. № 24. Р. 674–682.