ПРОДУКТИВНІСТЬ СОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД ЇЇ ЧАСТКИ В СІВОЗМІНІ ТА СИСТЕМИ УДОБРЕННЯ В УМОВАХ ПІВНІЧНОГО СТЕПУ
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2023-1.4Ключові слова:
продуктивність, сівозміна, насиченість сівозміни соєю, система удобрення, урожайністьАнотація
Упровадження у виробництво соєвих сівозмін короткої ротації та використання на добриво побічної продукції рослинництва є актуальним питання землеробства. Нині у світі створені програми підвищення родючості ґрунту для забезпечення потреб культури належною кількістю поживних речовин. Однак питання ефективного застосування побічної продукції різних культур на добриво за умови її поєднання з мінеральними добривами в короткоротаційних сівозмінах за різних систем землеробства в зоні замалого зволоження Північного Степу України дотепер вивчені мало, а тому потребують більш детального дослідження. Урожайність сої в сівозмінах короткої ротації визначається рівнем насичення сівозміни культурою й удобренням. Істотно вищий рівень урожаю сої набував свого максимального значення у класичній зерно-паро-просапній сівозміні за органо-мінеральної системи удобрення та становив у середньому за п’ять років досліджень 2,54 т/га. Установлено, що середня врожайність сої, у зерно-паро-просапній сівозміні № 1 з насиченням соєю 20 % була найбільша та становила 2,35 т/га. Сівозмінний чинник, залежно від системи удобрення, забезпечив приріст урожаю сої по попереднику пшениці озимій від 0,43 до 0,75 т/га. Збільшення концентрації сої в сівозміні призводило до отримання меншої врожайності, так, у зерно-просапній сівозміні № 2 недобір урожаю сої до зерно-паро-просапної сівозміни № 1 становив 0,56 т/га, а в зерно-просапній сівозміні № 3 – 0,62 т/га. У сівозміні з максимальним насиченням соєю (60 %) найбільший приріст урожайності забезпечувало застосування органо-мінеральної системи удобрення – 0,76 т/га (55,7 %). Установлено, що різні системи удобрення та різна концентрація сої в сівозмінах справляють вплив на її продуктивність. Найбільший збір зернових одиниць був у зерно-паро-просапній сівозміні з насиченням соєю до 20 %, 3,97–4,78 т/га. Із збільшенням концентрації сої в сівозміні отримували істотний недобір за виходом зернових одиниць, який був найменший у зерно-просапній сівозміні з насиченням соєю 60 %. Істотно більший вихід зернових одиниць був у зерно-просапній сівозміні (соя 60 %) із застосуванням органо-мінеральної системи удобрення (+1,42 т/га, або 55,7 % щодо варіанта без добрив). Найбільші збори кормових одиниць і перетравного протеїну були за вирощування сої в зерно-паро-просапній сівозміні з насиченням соєю до 20 % на тлі органо-мінеральної системи удобрення, 3,69 і 0,81 т/га відповідно. Отже, упровадження в господарствах сівозмін із насичення соєю 20 % без використання добрив або зерно-просапних сівозмін із насичення соєю 60 % із застосуванням органо-мінеральної системи удобрення дає можливість отримати врожайність культури на рівні 2,11 т/га. Найбільшу продуктивність, за зборами зернових (4,78 т/га) і кормових одиниць (4,12 т/га) і перетравного протеїну (0,81 т/га) отримали за вирощування сої з використанням зерно-паро-просапної сівозміни з концентрацією сої 20 % за органо-мінеральної системи удобрення.
Посилання
Nutrient uptake, partitioning, and remobilization in modern soybean varieties / R.R. Bender et al. Agronomy Journal. 2015. № 107 (2). P. 563–573. URK: https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US202000167910.
Nutrient management practices for enhancing soybean (Glycine max L.) production / A. Farid et al. Acta biol. Colomb. 2013. № 18 (2). P. 239–250. URL: https://www.redalyc.org/pdf/3190/319028011013.pdf.
Ferguson R.B. EC06-155 nutrient management for agronomic crops in Nebraska. Historical Materials from University of Nebraska-Lincoln Extension. 2006. P. 121–126.
Goldsmith P.D. Economics of Soybean Production, Marketing, and Utilization. Soybeans: Chemistry, Production, Processing, and Utilization. 2008. P. 117–150. DOI: 10.1016/B978-1-893997-64-6.50008-1.
Crops that feed the World 2. Soybean-worldwide production, use, and constraints caused by pathogens and pests / G.L. Hartman et al. Food Security. 2011. № 3 (1). P. 5–17. DOI: 10.1007/s12571-010-0108-x.
Hymowitz T, Singh R.J. Taxonomy and speciation. Soybeans: Improvement, Production, and Uses. 2’nd ed. Madison, (Agronomy). WI : ASA, CSSA, SSSA, 1987.
7. Staton Michael, Steinke Kurt. Phosphorus and potassium fertilizer recommendations for high-yielding, profitable soybeans. Michigan State University Extension. March 12, 2021. URL: https://www.canr.msu.edu/news/ phosphorus_and_potassium_fertilizer_recommendations_for_high_yielding_profi.
Nabiev T.N., Asrorov А.J. Efficiency of the application of mineral fertilizers on the productivity of soy and mung bean (mash) in the conditions of the sogd region of the republic of Tajikistan. E3S Web of Conferences. 2021. 254. 05014. DOI: 10.1051/e3sconf/202125405014.
Managing inputs for peak production / J.H. Orf et al. Soybeans: Improvement, Production, and Uses. 3’rd ed. (Agronomy). Madison, WI : ASA, CSSA, SSSA, 2004. P. 451–525.
Pedersen P., Lauer J.G. Soybean growth and development response to rotation sequence and tillage system. Agron. 2004. J. 96. P. 1005–1012.
Ustainability under combined application of mineral and organic fertilizers in a rainfed soybean–wheat system of the Indian Himalayas / Ranjan Bhattacharyya et al. January European Journal of Agronomy. 2008. № 28 (1). P. 33–46. DOI: 10.1016/j.eja.2007.04.006.
The effect of organic fertilizers on growth several varieties of soybeans / M. Rizwan et al. International Seminar on Agriculture, Biodiversity, Food Security and Health. IOP Conf. Series “Earth and Environmental Science”. IOP Publishing, 2021. 883. 012051. DOI: 10.1088/1755-1315/883/1/012051.
Şahane Funda Arslanoglu. The effects on the root and plant development of soybean of organic fertilizer applications. Bioscience Journal. 2022. Vol. 38. e38036. DOI: 10.14393/BJ-v38n0a2022-60382.
Sexton P. A look at crop rotation and soybean production. SDSU Extension Soybeans: Best Management Practices for Soybean Production. 2013. South Dakota State University, Brookings, SD. URL: https://extension.sdstate.edu/sites/default/files/2020-03/S-0004-04-Soybean.pdf.
Soybean Production, Versatility, and Improvement / Zachary Shea et al. Legume Crops. Submitted: November 22’nd, 2019. Reviewed: February 16’th, 2020. Published: March 19’th, 2020. DOI: 10.5772/intechopen.91778.
Soybean Production, Versatility, and Improvement / Zachary Shea et al. From the edited volume Legume Crops. Submitted: November 22’nd, 2019. Reviewed: February 16’th, 2020. Published: March 19’th, 2020. DOI: 10.5772/intechopen.91778.
Effects of rhizobia inoculation and nitrogen fertilization on photosynthetic physiology of soybean / X.-J. Zhou et al. Photosynthetica. 2006. № 44 (4). P. 530–535. URL: https://ps.ueb.cas.cz/pdfs/phs/2006/04/04.pdf.
Андрієнко А.Л., Мащенко Ю.В. Вплив різного насичення сівозмін соєю на її продуктивність. Агроном. 2011. № 1. С. 140.
Ефективність короткоротаційних сівозмін при різних системах удобрення у зоні недостатнього зволоження Правобережного Степу України / Ю.В. Мащенко та ін. Зернові культури. 2022. № 1. С. 169–176.
Вплив систем удобрення та мікробних препаратів на продуктивність сої при різному насиченні нею сівозмін / Ю.В. Мащенко та ін. Бюлетень Інституту зернового господарства. 2011. № 40. С. 133–138.