УРОЖАЙНІСТЬ ТА ЕЛЕМЕНТИ ПРОДУКТИВНОСТІ РОСЛИН У СУЧАСНИХ ВІТЧИЗНЯНИХ І ЗАКОРДОННИХ СОРТІВ ОЗИМОЇ М’ЯКОЇ ПШЕНИЦІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2023-1.10

Ключові слова:

озима м’яка пшениця, продуктивність рослин, структура врожаю, азотне підживлення, колекція

Анотація

Мета – визначити стан сучасних вітчизняних і закордонний селекційних досягнень за врожайністю, елементами продуктивності рослин за різного рівня азотного мінерального живлення. Методи. Польові дослідження закладалися згідно з методикою польового досвіду Б.А. Доспєхова. Агротехніка вирощування пшениці озимої – загальноприйнята для Степової зони України. Спостереження за тривалістю основних періодів росту та розвитку, відбір і розбір пробних снопів із визначенням елементів структури врожаю проводили за методикою державного сортовипробування сільськогосподарських культур. Сорти були поділені на групи за місцем їх утворення: І група сортів ‒ СГІ НЦ, ІІ ‒ сорти селекції українських сортів, ІІІ ‒ закордонні фірми. Результати. Вивчено впродовж контрастних за погодними умовами 2021‒2022 років урожайність і елементи продуктивності рослин у сучасних сортів озимої м’якої пшениці порівняно із сортами більш ранніх етапів селекції. Виявлена специфічна реакція сортів на чинники погодних умов року та різних доз добрив. На цьому тлі встановлено прогрес у рості врожайності сучасних сортів порівняно із сортами ранніх етапів селекції в 1,32–2,25 рази. У результаті дослідження елементів структури врожаю було встановлено декілька закономірностей. У сучасних сортів значно зменшилась висота рослин, що підвищило стійкість до вилягання та збільшення частки зерна в загальному біологічному врожаї до 42–48 %. Також важливі зміни відбулися в сучасних сортах за продуктивністю колоса, вона збільшилась на 76–94 % порівняно із сортами ранніх етапів селекції. З підвищенням генетичного потенціалу врожайності сучасних сортів зростає ефективність використання високих доз мінерального підживлення. Показані особливості сучасних сортів за вивченими ознаками залежно від місця їх утворення. Висновки. Селекція озимої м’якої пшениці досягла значних успіхів на підвищення врожайності як в Україні, так і за кордоном. Сучасні сорти в наших дослідах показали врожайність на рівні 5,88–6,77 т/га, що в 1,32–2,25 рази більше, ніж у сортів ранніх етапів селекції. Серед значних змін у результаті селекції, які вплинули на врожай, можна вділити декілька: 1) висота рослин значно зменшилась у сучасних сортів, що дало змогу збільшити зернову частку у співвідношенні зернової та вегетативної маси від 32–40 % у сортів ранніх етапів селекції до 42–48 % у сучасних сортів; 2) маса зерна з одного колоса в сучасних сортів на 76–94 % більше, ніж у сортів минулих етапів селекції; 3) за показником маси 1000 зерен стійкий прогрес мають тільки сорти селекції СГІ НЦНС та деякі сорти інших установ України.

Посилання

Historical analysis of the effects of breeding on the height of winter wheat (Triticum aestivum) and consequences for lodging / P.M. Berry et al. Euphytica, 203. 2015. 375 p. DOI: 10.1007/s10681-014-1286-y.

Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua.

Genetic improvement of wheat-a review / Z. Sramkova et al. Nova Biotechnologica. 2009. V. 9. P. 27–51.

Офіційний сайт Міністерства аграрної політики та продовольства України. URL: http://www.minagro.gov.ua.

Литвиненко М.А. Реалізація генетичного потенціалу, проблеми продуктивності та якості зерна сучасних сортів озимої пшениці. Збірник наукових праць СГІ. 1996. С. 6–12.

Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. Москва : Колос, 1985. 336 с.

Методика державного сортовипробування сільськогосподарських культур : методичні рекомендації. Киї, 2000. Вип. 1. C. 100.

Лыфенко С.Ф. Полукарликовые сорта озимой пшеницы. Киев : Урожай, 1987. C. 192.

Вплив генів короткостебловості на варіацію ознак ліній м’якої озимої пшениці / Г.О. Чеботар та ін. Вісник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. Серія «Біологія». 2013. Вип. 17. № 1056. С. 95–102.

Литвиненко М.А., Гончарук Н.О. Селекція сортів озимої м’якої пшениці інтенсивного типу на витривалість до вилягання в умовах Півдня України. Науково-технічний бюлетень СГІ. 1993. № 1 (83). С. 8–13.

Сабодін Д.А. Фізіологія розвитку рослин. Москва : В-во АН СРСР, 1963. C. 196.

Тверда пшениця у Криму / Е.В. Ніколаєв та ін. Сімферополь : Фактор, 2004. C. 136.

Селекційна цінність пшенично-житніх транслокацій 1AL/1RS, 1BL/1RS в умовах Півдня України / М.А. Литвиненко та ін. Сучасні напрями селекційного вдосконалення пшениці : Міжнародна науково-практична конференція, присвячена 100-річчю селекції пшениці в інституті СГІ – НЦ НС. Одеса, 2016. С. 107–109.

Жемела Г.П., Кузнецова О.А. Вплив сортових властивостей на продуктивність та якість зерна пшениці м’якої озимої. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2012. № 3. С. 23–25.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-16