ПАРАТИПОВІ ФАКТОРИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА СМЕРТНІСТЬ ПОРОСЯТ ДО ВІДЛУЧЕННЯ
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2023-1.28Ключові слова:
смертність поросят до відлучення, рік, сезон та місяць опоросу, свиноматкиАнотація
Основна мета роботи – проаналізувати вплив факторів зовнішнього середовища (рік, сезон і місяць опоросу) на смертність поросят до відлучення. Використано первинні матеріали показників відтворювальних ознак помісних свиноматок (велика біла × ландрас), які утримувалися в умовах приватного орендного підприємства «Вікторія» (Баштанський район Миколаївської області). Для 682 опоросів, що досліджувалися, кількість гнізд, у яких хоча б одне порося загинуло до відлучення, становила 394 (57,8 %). Найбільш поширеними були гнізда, у яких до відлучення загинуло одне (22,3 %) або двоє (16,4 %) поросят. Для всіх досліджуваних свиноматок середня кількість загиблих поросят до відлучення становила 1,3 ± 0,1 голів/гніздо, а середня частка загиблих до відлучення поросят – 13,3 ± 0,6 %. Частка гнізд, у яких хоча б одне порося загинуло до відлучення, коливалася від 53,5 % (для опоросів 2017 року) до 59,9 % (для опоросів 2015 року). Середня кількість поросят на гніздо, які загинули від народження до відлучення, коливалася від 1,1 гол. (для опоросів 2017 року) до 1,5 гол. (для опоросів 2016 року; p < 0,05). У результаті оцінювання впливу сезону року встановлено, що частка гнізд, у яких принаймні одне порося загинуло до відлучення, коливалася від 53,4 % (для весняних опоросів) до 66,5 % (для зимових опоросів; p < 0,05). Середня кількість поросят на гніздо, які загинули від народження до відлучення, коливалася від 1,2 гол. (для весняних і літніх опоросів) до 1,7 гол. (для зимових опоросів; p < 0,01). Щодо впливу місяця року встановлено, що частка гнізд, у яких принаймні одне порося загинуло до відлучення, коливалася від 40,4 % (для опоросів у червні) до 77,8 % (для опоросів у лютому; p < 0,001). Середня кількість поросят на гніздо, які загинули від народження до відлучення, коливалася від 0,9 гол. (для травневих і листопадових опоросів) до 2,3 гол. (для лютневих опоросів; p < 0,001). Також було встановлено дуже значущу (p < 0,001) різницю між часткою поросят у гнізді, які загинули до відлучення, у свиноматок, які опоросилися у травні та лютому (8,9 і 22,7 % відповідно).
Посилання
Аналіз біометричних даних у розведенні та селекції тварин : навчальний посібник / С.С. Крамаренко та ін. Миколаїв : МНАУ, 2019. 226 с.
Біолого-господарська оцінка молодняку свиней м’ясних генотипів у системі відтворення стад / Є.М. Агапова та ін. Аграрний вісник Причорномор’я. 2011. Вип. 58. С. 117–121.
Михалко О.Г., Повод М.Г. Річна динаміка залежності продуктивності свиноматок від конструктивних особливостей станків для опоросу в умовах промислового комплексу. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2019. Вип. 4. С. 80–89.
Пасічна Д.В., Богданова Н.В. Вплив живої маси новонароджених поросят на їх ріст та розвиток. Научный взгляд в будущее. 2016. Вип. 9 (1). С. 25–29.
Повод М.Г., Храмкова О.М. Відтворювальні якості свиноматок F1 різної селекції та інтенсивність росту їх приплоду при гібридизації в умовах промислового комплексу. Науково-технічний бюлетень Інституту тваринництва Національної академії аграрних наук. 2016. Вип. 116. С. 121–126.
Топчій Л.І. Вплив сезонності на відтворювальні якості свиноматок української степової білої породи свиней. Науковий вісник «Асканія-Нова». 2009. Вип. 2. С. 155–160.
Effect of drying and warming piglets at birth on preweaning mortality / K.D. Vande Pol et. al. Translational Animal Science. 2021. Vol. 5 (1). txab016. DOI: 10.1093/tas/txab016.
PAST: Paleontological Statistics Software Package for Education and Data Analysis / Ø. Hammer et al. Palaeontologia Electronica. 2001. Vol. 4. P. 1–9.
Impact of piglet birth weight and sow parity on mortality rates, growth performance, and carcass traits in pigs / E. Zotti et al. Revista Brasileira de Zootecnia. 2017. Vol. 46 (11). P. 856–862. DOI: 10.1590/S1806-92902017001100004.
Selection for litter size at day five to improve litter size at weaning and piglet survival rate / G. Su et al. Journal of Animal Science. 2007. Vol. 85 (6). P. 1385–1392. DOI: 10.2527/jas.2006-631.