ОЦІНКА МОЛОКА-СИРОВИНИ ЗА ВМІСТОМ 17β-ЕСТРАДІОЛУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2023-1.32

Ключові слова:

молоко-сировина, 17β-естрадіол, безпечність, естрогенні гормони, гранично допустима концентрація

Анотація

З огляду на роль молока та молочних продуктів у харчуванні людини, оцінка якості та безпечності даних продуктів має виняткове значення. У молоці виявляють естрогенні гормони природного походження: 17β-естрадіол, 17α-естрадіол, естріол і естрон, серед них 17β-естрадіол потенційно найсильніший. Саме з надмірною кількістю 17β-естрадіолу у продуктах тваринного походження пов’язують розвиток деяких онкологічних захворювань і репродуктивні розлади у споживачів. На основі результатів власних досліджень і літературних даних науково обґрунтовано безпечну кількість 17β-естрадіолу в молоці сирому, яке беруть на переробку, та запропоновано методологію його визначення. Вміст 17β-естрадіолу визначали методом імуноферментного аналізу. Найбільша концентрація 17β-естрадіолу в молоці-сировині виявляється у третій триместр тільності – до 1 209,8 ± 82,4 пг/мл, що більше як у 10–30 разів вища концентрація, ніж у перший триместр тільності. Установлено, що добове надходження 17β-естрадіолу в організм дітей із молоком навіть за максимального його вмісту в молоці-сировині може становити 12 000 пг/кг живої маси, а для дорослих 3 428,5 пг/кг. Дана кількість гормону в 4,1 та 14,5 разів менша (p < 0,05), ніж максимально дозволена Комісією Codex Alimentarius. Аналогічно індекс коефіцієнта небезпеки щодо вмісту такої кількості 17β-естрадіолу в молоці-сировині становив 0,24 для дітей і 0,06 для дорослих, що вказує на відсутність помітного токсичного впливу на здоров’я людини в короткостроковій перспективі. Розроблено методологію визначення гранично допустимої концентрації 17ß-естрадіолу в молоці-сировині, яке приймають на переробку, та запропоновано інтерпретацію отриманих кількісних значень: n = 3, c = 2, m = 500, M = 1 000. Це дозволяє постійно контролювати безпечну для споживачів концентрацію естрогенного гормону, у разі виявлення перевищення встановлених показників, застосувати превентивні заходи як щодо вже отриманого молока, так і до виробників.

Посилання

Biochemical and microbiological changes during fermentation and storage of a fermented milk product prepared with Tibetan Kefir Starter / M. Kukhtyn et al. Archivos Latinoamericanos de Nutricion. 2018. Vol. 68 (4). P. 1–10.

Main Microbiological and Biological Properties of Microbial Associations of “Lactomyces tibeticus” / M. Kukhtyn et al. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. 2016. Vol. 7 (6). P. 1266–1272.

Fluorescence polarization assay to detect steroid hormone traces in milk / A. Varriale et al. Journal of agricultural and food chemistry. 2015. Vol. 63 (41). P. 9159–9164. DOI: 10.1021/acs.jafc.5b03689.

Steroid Hormone Exposure as a Potential Hazard in Milk Consumers: A Significant Health Challenge in Iran / A. Nili-Ahmadabadi et al. Journal of Food Quality. 2021. Vol. 2021. P. 1–6. DOI: 10.1155/2021/5595555.

Heat treatment and souring do not affect milk estrone and 17β-estradiol concentrations / T. Snoj et al. Journal of dairy science. 2018. Vol. 101 (1). P. 61–65. DOI: 10.3168/jds.2017-13205.

Preparation, characterization and application of double yolk-shell structure magnetic molecularly imprinted polymers for extraction of 17β-estradiol / H. Lyu et al. New Journal of Chemistry. 2022. Vol. 46 (24). P. 11927–11933. DOI: 10.1039/D2NJ00237J.

Molecularly imprinted polymer grafted paper-based method for the detection of 17β-estradiol / L. Xiao et al. Food chemistry. 2017. Vol. 221. P. 82–86. DOI: 10.1016/j.foodchem.2016.10.062.

Investigation of zeranol in beef of Ukrainian production and its reduction with various technological processing / M. Kukhtyn et al. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2020. Vol. 14. P. 95–100. DOI: 10.5219/1224.

Malekinejad H., Rezabakhsh A. Hormones in dairy foods and their impact on public health-a narrative review article. Iranian journal of public health. 2015. Vol. 44 (6). P. 742–758.

Hormones and hormonal anabolics: residues in animal source food, potential public health impacts, and methods of analysis / B.B. Hirpessa et al. Journal of Food Quality. 2020. P. 1–12. DOI: 10.1155/2020/5065386.

Membrane-protected covalent organic framework fiber for direct immersion solid-phase microextraction of 17betaestradiol in milk / Z. Mo et al. Food Chemistry. 2021. Vol. 359. P. 129816. DOI: 10.1016/j.foodchem.2021.129816.

Milk, dairy intake and risk of endometrial cancer: a 26‐year follow‐up / D. Ganmaa et al. International journal of cancer. 2012. Vol. 130 (11). P. 2664–2671. DOI: 10.1002/ijc.26265.

Preparation of 17β‐estradiol surface molecularly imprinted polymers and their application to the analysis of biological samples / J. Zhang et al. Journal of separation science. 2013. Vol. 36 (21–22). P. 3486–3492. DOI: 10.1002/jssc.201300850.

Determination of estrogens in milk samples by magnetic‐solid‐phase extraction technique coupled with high‐performance liquid chromatography / J. Wang et al. Journal of Food Science. 2015. Vol. 80 (12). P. 2655–2661. DOI: 10.1111/1750-3841.13113.

Milk and other dairy foods in relation to prostate cancer progression / D. Tat et al. Data from the Cancer of the Prostate Strategic Urologic Research Endeavor (CAPSURE). 2017. Vol. 78. P. 32–39. DOI: 10.1200/JCO.2017.35.5_suppl.168.

Determination of 17β-estradiol in commercial pasteurized and sterilized milk samples in Mashhad, Iran / B. Riahi-Zanjani et al. Journal of food science and technology. 2019. Vol. 56 (11). P. 4795–4798. DOI: 10.1007/s13197-019-03927-y.

Content of 17β-Estradiol in Raw Milk in Ukraine / M. Kukhtyn et al. Kafkas Univ Vet Fak Derg. 2022. Vol. 28 (6). P. 673–679. DOI: 10.9775/kvfd.2022.27513.

Salata V., Kochetova H. The Study of the 17β-estradiol content in raw milk during the lactation period. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series “Veterinary sciences”. 2020. Vol. 24 (105). P. 44–49. DOI: 10.32718/nvlvet10507.

Quantitative measurement of endogenous estrogen metabolites, risk-factors for development of breast cancer, in commercial milk products by LC–MS/MS / D.W. Farlow et al. Journal of Chromatography B. 2009. Vol. 877 (13). P. 1327–1334. DOI: 10.1016/j.jchromb.2009.01.032.

Effect of 17β-estradiol on milk production, hormone secretion, and mammary gland gene expression in dairy cows / J.J. Tong et al. Journal of dairy science. 2018. Vol. 101 (3). P. 2588–2601. DOI: 10.3168/jds.2017-13353.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-16