РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧЕ ТА ЕКОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ БІОЛОГІЧНОЇ АЗОТФІКСАЦІЇ КВАСОЛІ ЗВИЧАЙНОЇ

Автор(и)

  • Н. В. Цибрій-Сівак Заклад вищої освіти «Подільський державний аграрно-технічний університет»
  • М. І. Бахмат Заклад вищої освіти «Подільський державний аграрно-технічний університет» https://orcid.org/0000-0001-6316-561X

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2023-2.6

Ключові слова:

квасоля звичайна, передпосівна обробка насіння, насіння, штами Rhizobium phaseoli, урожайність, якість зерна, економічна та енергетична ефективність.

Анотація

Сучасні світові напрями формування продовольчих ресурсів повинні спрямовуватися на вирішення проблеми білка. Зменшення виробництва високобілкових продуктів харчування тваринного походження, а також висока собівартість їх виробництва зумовлюють необхідність збільшення виробництва білка рослинного походження, у тому числі за рахунок квасолі, попит на яку в останні роки значно зріс. Квасоля сьогодні є однією з найприбутковіших сільськогосподарських культур. Високі темпи виробництва квасолі звичайної та зростаючий попит на ринку України допоможуть вирішити завдання щодо збільшення виробництва зерна з умістом рослинного білка, а також поповнення запасів ґрунту атмосферним органічним азотом та стабілізації економіки у цілому.

Посилання

Гриник І.В., Патика В.П., Шкатула Ю.М. Мікробіологічні основи підвищення врожайності та якості зернових культур. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2011. № 4(63). С. 7–11.

Крутило Д.В. Бульбочкові бактерії – гетеротрофний та симбіотрофний способи життя. Сільськогосподарська мікробіологія. 2008. С. 147–161.

Samavat S., Mafakheri S., Shakouri M.J. Promoting Common Bean Growth and Nitrogen Fixation by the Co-Inoculation of Rhizobium and Pseudomonas Fluorescens Isolates. Bulgarian Journal of Agricultural Science. 2012. № 18(3). P. 387–395.

Моргун В.В., Коць С.Я., Кириченко Е.В. Рістстимулюючі різобактерії і їх практичне застосування. Фізіологія і біохімія культурних рослин. 2009. Т. 41. № 3. С. 187–207.

Leidi E.O., Rodriguez-Navarro D.N. Nitrogen and phosphorus availability as limiting factors of N2 fixation in common bean. Spain, 1999. P. 1–32.

Kouas S., Labidi N., Debez A., Abdelly C. Effect of P on nodule formation and N fixation in bean. Agron. Sustain. Dev. Tunisia, 2005. № 25. Р. 389–393.

Golparvar A.R. Multivariate Analysis and Determination of the Rest Indirect Selection Criteria to Genetic Improvement the Biological Nitrogen Fixation Ability in Common Bean Genotypes (Phaseolus Vulgaris L.). Genetika. 2012. Vol. 44. № 2. P. 279–284.

Бенцаровський Д.М., Дацько Л.В., Кирієнко М.В. Баланс азоту в землеробстві України. Збірник наукових праць ННЦ «ІЗ УААН». Спецвипуск. 2006. С. 22–25.

Beede S. Improvement of Common Bean for Mineral Nutritive Content at Ciat. Encyclopedia of Life Support Systems (EOLSS). Colombia, 2001. Vol. 1.

Дегодюк Е.Г., Дегодюк С.Е. Біологічний азот у землеробстві України. Київ : Інститут землеробства УААН, 2006. С. 13–22.

Kjeldahl J. A new method for thees timation of nitrogen inorganic compounds. Z. Anal. Chem, 1883. № 22. 366 р.

Коць С.Я. Сучасний стан досліджень біологічної фіксації азоту. Фізіологія і біохімія культурних рослин. 2011. Т. 43. № 3. С. 212–225. 13. Кретович В.Л. Біохімія засвоєння азоту повітрям рослин. Москва : Наука, 1994. 167 с.

Мікроорганізми і альтернативне землеробство / В.П. Патика та ін. Київ : Урожай, 1993. 174 с.

Біологічна фіксація азоту: бобово-різобіальний симбіоз : монографія / С.Я. Коць та ін. Київ : Логос, 2010. Т. 1. 523 с.

Грицаєнко З.М., Леонтюк І.Б. Інтенсивність мікробіологічних процесів і врожайність озимої пшениці за дії проділу максі та регулятора росту біолану. Основи формування продуктивності сільськогосподарських культур за інтенсивних технологій вирощування. 2008. 792 с.

Шишкану Г.В., Титова Н.В. Фотосинтез плодових рослин. Кишинів : Штиинца, 1985. 232 с.

Городній М.М., Бикін А.В., Нагаєвська Л.М. Агрохімія : підручник. Київ : Алефа, 2003. 786 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-25