ВМІСТ БІЛКА ТА НІТРАТІВ У ЗЕРНІ КУКУРУДЗИ І НАСІННІ СОНЯШНИКУ ПРИ ЇХ ВИРОЩУВАННІ НА СХИЛОВИХ ЗЕМЛЯХ
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2022-13Ключові слова:
зерно, насіння, білок, нітрати, схили, вирощування.Анотація
В Україні приблизно третина всіх орних земель зазнає прояву водної ерозії. Причинами розвитку ерозійних процесів є розорювання схилових земель крутизною понад 3 °, вирощування на них просапних культур, переважно кукурудзи та соняшнику, інтенсивний обробіток ґрунту з перевертанням скиби. За вирощування на таких землях сільськогосподарських культур їхня продуктивність істотно зменшується, проте питання зміни показників поживності й екологічної безпечності одержаної продукції на силових землях не досліджене. Дослідження проводилися закладанням польових дослідів на схилових землях з поширеням слабо- і середньозмитих ерозійних процесів і вирощуванням на них кукурудзи та соняшнику. Лабораторні дослідження проводили в сертифікованій Науково-вимірювальній агрохімічній лабораторії Вінницького національного аграрного університету. Визначали зміну вмісту білка та нітратів у рослинницькій продукції залежно від схилу. У разі вирощування кукурудзи та соняшнику на схилових землях найвищий вміст білка та нітратів спостерігається в їхній продукції з нижньої частини схилу. Найнижчий вміст білка в насінні соняшнику встановлений у середній частині схилу, який був на 4,0% менший, ніж у нижній частині схилу. Найнижчий вміст білка в зерні кукурудзи спостерігався у верхній частині схилу, що був на 0,3% менший, ніж у нижній частині схилу. Найнижчий вміст нітратів у зерні кукурудзи встановлений у верхній частині схилу, що був на 21,0% менший, ніж у низу схилу. Найменший вміст нітратів у насінні соняшнику встановлений у середній частині схилу і був на 20,0% нижчий, ніж у низу схилу.
Посилання
Греков В.О., Панасенко В.М. Стан родючості ґрунтів України за даними VIII туру агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення. Київ : Мінагрополітики ; Центрдержродючість, 2009. 48 с.
Національна доповідь про стан родючості ґрунтів України / М.В. Присяжнюк та ін. Київ : Мінагрополітики ; Центрдержродючість ; НААН ; ННЦ «ІҐА імені О.Н. Соколовського» ; НУБіП, 2010. 113 с.
Лупенко Ю.О. Стратегічні напрями розвитку сільського господарства України на період до 2020 р. Київ : ННЦ «ІАЕ», 2012. 182 с.
Разанов С.Ф., Ткачук О.П. Інтенсивна хімізація землеробства як передумова забруднення зернової продукції важкими металами. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Біла Церква, 2017. № 1 (134). С. 66–71.
Ткачук О.П., Зайцева Т.М. Показники агроекологічної стійкості грунтів та фактори, що на них впливають. Сільське господарство та лісівництво : збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Вінниця, 2017. № 5. С. 137–145.
Голубченко В.Ф., Ямкова Н.А. Оцінка родючості ґрунтів за еколого-агрохімічними показниками. Агроекологічний журнал. Київ, 2010. № 4. С. 53–56.
Вергеліс В.І. Зміна еколого-агрохімічних показників ґрунту залежно від його ступеня змитості. Сільське господарство та лісівництво. 2021. № 3 (22). С. 209–220.
Tkachuk O.P., Verhelis V.I. Intensity of soil pollution by toxic substances depending on the degree of its washout. Scientific Horizons. 2021. Vol. 24. № 3. Р. 52–57.
Білявський Г.О., Верестун Н.О. Агроекологічний моніторинг – основа забезпечення збалансованого розвитку агросфери Вінниччини. Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Вінниця, 2011. № 8 (48). С. 93–99.
Корми: оцінка, використання, продукція тваринництва, екологія / М.Ф. Кулик та ін. Вінниця : ПП «Видавництво «Тезис»», 2003. 334 с.
ДСТУ 4117:2007. Зерно та продукти його переробки. Визначення показників якості методом інфрачервоної спектроскопії (чинний від 01.08.2007 р.). Київ : Дочірнє підприємство ДАК «Хліб України» «Київський інститут хлібопродуктів», 2007. 7 с.