PROTEIN AND NITRATE CONTENT IN MAIZE GRAINS AND SUNFLOWER SEEDS WHEN GROWN ON SLOPEFUL LAND

Authors

  • O. P. Tkachuk Vinnytsia National Agrarian University
  • V. I. Verhelis Vinnytsia National Agrarian University

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2022-13

Keywords:

grain, seed, white, nitrates, slopes, growing.

Abstract

In Ukraine, about a third of all arable land is subject to water erosion. The reasons for the development of erosion processes are plowing of sloping lands with a steepness of more than 3 °, cultivation of row crops on them, mainly corn and sunflower, intensive tillage with inversion of the slice. When crops are grown on such lands, their productivity decreases significantly, but the issue of changes in nutritional value and environmental safety of products on power lands has not been studied. The research was carried out by establishing field experiments on sloping lands with the spread of weakly and moderately washed away erosion processes and growing corn and sunflower on them. Laboratory tests were conducted at the certified Research and Measurement Agrochemical Laboratory of Vinnytsia National Agrarian University. The change in protein and nitrate content in crop products depending on the slope was determined. When growing corn and sunflower on sloping lands, the highest content of protein and nitrates is observed in their products from the lower part of the slope. The lowest protein content in sunflower seeds was found in the middle part of the slope, which was 4.0% lower than in the lower part of the slope. The lowest protein content in corn grain was observed in the upper part of the slope, which was 0.3% lower than in the lower part of the slope. The lowest content of nitrates in corn grain was evident in the upper part of the slope, which was 21.0% lower than in the lower part of the slope. The lowest content of nitrates in sunflower seeds was identified in the middle part of the slope and was 20.0% lower than at the bottom of the slope.

References

Греков В.О., Панасенко В.М. Стан родючості ґрунтів України за даними VIII туру агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення. Київ : Мінагрополітики ; Центрдержродючість, 2009. 48 с.

Національна доповідь про стан родючості ґрунтів України / М.В. Присяжнюк та ін. Київ : Мінагрополітики ; Центрдержродючість ; НААН ; ННЦ «ІҐА імені О.Н. Соколовського» ; НУБіП, 2010. 113 с.

Лупенко Ю.О. Стратегічні напрями розвитку сільського господарства України на період до 2020 р. Київ : ННЦ «ІАЕ», 2012. 182 с.

Разанов С.Ф., Ткачук О.П. Інтенсивна хімізація землеробства як передумова забруднення зернової продукції важкими металами. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Біла Церква, 2017. № 1 (134). С. 66–71.

Ткачук О.П., Зайцева Т.М. Показники агроекологічної стійкості грунтів та фактори, що на них впливають. Сільське господарство та лісівництво : збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Вінниця, 2017. № 5. С. 137–145.

Голубченко В.Ф., Ямкова Н.А. Оцінка родючості ґрунтів за еколого-агрохімічними показниками. Агроекологічний журнал. Київ, 2010. № 4. С. 53–56.

Вергеліс В.І. Зміна еколого-агрохімічних показників ґрунту залежно від його ступеня змитості. Сільське господарство та лісівництво. 2021. № 3 (22). С. 209–220.

Tkachuk O.P., Verhelis V.I. Intensity of soil pollution by toxic substances depending on the degree of its washout. Scientific Horizons. 2021. Vol. 24. № 3. Р. 52–57.

Білявський Г.О., Верестун Н.О. Агроекологічний моніторинг – основа забезпечення збалансованого розвитку агросфери Вінниччини. Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Вінниця, 2011. № 8 (48). С. 93–99.

Корми: оцінка, використання, продукція тваринництва, екологія / М.Ф. Кулик та ін. Вінниця : ПП «Видавництво «Тезис»», 2003. 334 с.

ДСТУ 4117:2007. Зерно та продукти його переробки. Визначення показників якості методом інфрачервоної спектроскопії (чинний від 01.08.2007 р.). Київ : Дочірнє підприємство ДАК «Хліб України» «Київський інститут хлібопродуктів», 2007. 7 с.

Published

2023-02-27