ПРОДУКТИВНІСТЬ СОРТІВ НУТУ ЗАЛЕЖНО ВІД НОРМ ВИСІВУ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ ЗАХІДНОГО
Ключові слова:
нут; сорти; норми висіву; продуктивність; структура врожаю.Анотація
Дослідження присвячене вивченню продуктивності трьох сортів нуту – Пам'ять, Тріумф та Ярина за шести норм висіву (0,4; 0,5; 0,6; 0,7; 0,8; 0,9 млн схожих насінин/га). Дослідження проводились в лабораторії рослинництва на дослідних полях Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН. Встановлено, що в умовах достатнього зволоження Лісостепу Західного найвищу врожайність серед досліджуваних сортів одержано у сорту Ярина (2,82 – 3,40 т/га), дещо меншу у сорту Пам'ять (2,60 – 3,15 т/га) і значно меншу у сорту Тріумф (1,72 – 2,20 т/га) Нижчу врожайність сорту Тріумф у наших дослідженнях можна пояснити меншою стійкістю до ураження хворобами в умовах західного Лісостепу. Виявлено, що з досліджуваних шести норм висіву насіння 0,4: 0,5; 0,6; 0,7; 0,8 та 0,9 млн схожих насінин/га найвища врожайність в усіх сортів нуту в умовах Лісостепу Західного формувалась за норм висіву в діапазоні 0,7–0,8 млн схожих насінин/га. Сорт Ярина за цієї норми висіву забезпечив урожайність у межах 3,31 – 3,40 т/га, і переважає сорт Пам'ять на 0,21 – 0,25 т/га, а сорт Тріумф більш ніж на тонну з гектару (1,17 – 1,20 т/га). В умовах достатнього зволоження найменша врожайність, як і очікувалось, була за мінімальних норм висіву. Так, якщо на варіанті з нормою висіву 0,8 млн схожих насінин/га урожайність сорту Ярина становить 3,40 т/га, то за норми висіву 0,4 млн схожих насінин/га вона зменшилась до 2,82 т/га, або на 0,58 т/га. Аналогічна закономірність спостерігалась також в інших сортів. Встановлено, що вищу врожайність нуту за норми висіву 0,7–0,8 млн схожих насінин/га одержано внаслідок збільшення густоти рослин до 45 – 50 рослин/м2 внаслідок забезпечення оптимальних показників польової схожості (75,1 – 77,0 %) та виживання за вегетаційний період (82,8 – 83,0 %). Такий елемент структури врожаю як маса зерна з рослини мав менший вплив на урожайність.
Посилання
Адаменко Т. І. Зміна агрокліматичних умов та їх вплив на зернові господарства. Агроном. 2006. № 3. С. 12–15.
Бабич А. О., Побережна А. А. Проблема кормового білка і шляхи її вирішення в регіонах. Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2001. Вип. 43 (І). С. 11–15.
Биологизация агротехнологии выращивания нута: рекомендации по эффективному применению микробных препаратов / С. В. Дидович и др. Симферополь, 2010. 36 с.
Бутвина О. Ю., Толкачев Н. З., Князев А. В. Высококонкурентные штаммы клубеньковых бактерий – основа эффективности биопрепаратов. Мікробіологічний журнал. 1997. Т. 59, № 4. С. 123–131.
Бушулян О. В., Січкар В. І. Нут: генетика, селекція, насінництво, технологія вирощування. Одеса : СГІ-НЦНС, 2009. 248 с.
Германцева Н. И. Биологические особенности, селекция и семеноводство нута в засушливом Поволжье : дис. ... д-ра с.-х. наук : 06.01.05, 06.01.09. Пенза, 2001. 350 с.
Дзюбайло А. Г., Мигаль І. Б. Формування продуктивності сортів сої залежно від норм висіву насіння, удобрення та інокулювання. Корми і кормовиробництво. 2011. Вип. 69. С. 129–132.
Доспехов Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). Изд. 5-е, доп. и перераб. Москва. : Колос, 1985. 351 с.
Квітко Г. П., Михальчук Д. П., Карасевич В. В. Преспективи вирощування нуту посівного в умовах Лісостепу України. Корми і кормовиробництво. 2013. Вип. 75. С. 113–120.
Кравець О. С. Вплив удобрення на ріст і розвиток вики ярої в умовах Лісостепу Правобережного. Корми і кормовиробництво: міжвід. темат. наук. зб. 2012. Вип. 74. С. 151–154.
Нідзельский В. А. Оптимізація площі живлення рослин сої. Корми і кормовиробництво: міжвід. темат. наук. зб. 2012. Вип. 74. С. 94–99.
Петриченко В. Ф., Лихочвор В. В. Рослинництво. Технології вирощування сільськогосподарських культур. 4-те вид., виправ., допов. Львів : Українські технології, 2014. 1040 с.
Січкар В. І., Бушулян О. В. Технологія вирощування нуту в Україні. Пропозиція. 2001. № 10. С. 42–43.
Технологічні особливості вирощування нуту в Північному Степу України / А. В. Черенков та ін. Посібник українського хлібороба : наук.-практ. зб. 2013. Т. 2. С. 196–198.
Толкачев Н. З. Биотехнологические аспекты координированной селекции клубеньковых бактерий и бобовых растений. Материалы Междунар. конф. «Микробиология и биотехнология ХХI столетия», Минск, 22–24 мая 2002 г. С. 152–153.
Effect of domestic processes on chickpea seeds for antinutritional contents and their divergence / Singh P. K. et al. American Journal of Food Science and Technology. 2015. Vol. 3, No. 4. P. 111–117.