THE PRODUCTIVITY OF CHICKPEA CULTIVARS ACCORDING TO SEEDING RATES UNDER IN THE WESTERN FOREST-STEPPE, UKRAINE

Authors

  • V.I. Pushchak

Keywords:

Cicer arietinum, cultivars, seeding rates, productivity, crop structure.

Abstract

The research on the productivity of Cicer arietinum cultivars is based on analysis of literature sources and recommendations. A spectrum of seeding rates (0.4, 0.5, 0.6, 0.7, 0.8, and 0.9 m/ha) was applied for three cultivars: Pamyat, Triumf, and Yaryna. It was discovered that the productivity of chickpea cultivars significantly differs the western forest-steppe. The highest productivity among the studied cultivars has Yaryna (2.82–3.40 t/ha). The cultivar Pamyat has somewhat lower productivity (2.60–3.15 t/ha), while Triumf has the lowest (1.72–2.20 t/ha). The lowest productivity of Triumf in our research could be characterized by less resistance to infectious diseases under conditions of the western forest-steppe. It was revealed that among the six studied seeding rates, i.e. 0.4, 0.5, 0.6, 0.7, 0.8, and 0.9 m/ha, the highest productivity under conditions of the western forest-steppe was obtained in the range of seeding rates of 0.7–0.8 m/ha in all chickpea cultivars. The cultivar Yaryna demonstrated a productivity of 3.31–3.40 t/ha, which is more than then the productivity of Pamyat by 0.21–0.25 t/ha and of Triumf by 1.17–1.20 t/ha. In terms of sufficient moisture, as it was expected, the lowest productivity was obtained at minimal seeding rates. For instance, the productivity of Yaryna at a seeding rate of 0.8 M/ha was 3.40 t/ha, while at 0.4 M/t it was only 2.82 t/ha, i.e. lower by 0.58 t/ha. The same pattern was observed in case of other cultivars as well. It was discovered that the high productivity of the chickpea at seeding rates 0.7–0.8 M/ha is due to increasing the density of plants to 45–50 plants/m2because of optimal parameters of field similarity (75.1–77.0 %) and survival during the growing period (82.8–83.0 %). Such parameter of crop structure as the weight of seeds from a single plant had irrelevant impact on productivity. 

References

Адаменко Т. І. Зміна агрокліматичних умов та їх вплив на зернові господарства. Агроном. 2006. № 3. С. 12–15.

Бабич А. О., Побережна А. А. Проблема кормового білка і шляхи її вирішення в регіонах. Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2001. Вип. 43 (І). С. 11–15.

Биологизация агротехнологии выращивания нута: рекомендации по эффективному применению микробных препаратов / С. В. Дидович и др. Симферополь, 2010. 36 с.

Бутвина О. Ю., Толкачев Н. З., Князев А. В. Высококонкурентные штаммы клубеньковых бактерий – основа эффективности биопрепаратов. Мікробіологічний журнал. 1997. Т. 59, № 4. С. 123–131.

Бушулян О. В., Січкар В. І. Нут: генетика, селекція, насінництво, технологія вирощування. Одеса : СГІ-НЦНС, 2009. 248 с.

Германцева Н. И. Биологические особенности, селекция и семеноводство нута в засушливом Поволжье : дис. ... д-ра с.-х. наук : 06.01.05, 06.01.09. Пенза, 2001. 350 с.

Дзюбайло А. Г., Мигаль І. Б. Формування продуктивності сортів сої залежно від норм висіву насіння, удобрення та інокулювання. Корми і кормовиробництво. 2011. Вип. 69. С. 129–132.

Доспехов Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). Изд. 5-е, доп. и перераб. Москва. : Колос, 1985. 351 с.

Квітко Г. П., Михальчук Д. П., Карасевич В. В. Преспективи вирощування нуту посівного в умовах Лісостепу України. Корми і кормовиробництво. 2013. Вип. 75. С. 113–120.

Кравець О. С. Вплив удобрення на ріст і розвиток вики ярої в умовах Лісостепу Правобережного. Корми і кормовиробництво: міжвід. темат. наук. зб. 2012. Вип. 74. С. 151–154.

Нідзельский В. А. Оптимізація площі живлення рослин сої. Корми і кормовиробництво: міжвід. темат. наук. зб. 2012. Вип. 74. С. 94–99.

Петриченко В. Ф., Лихочвор В. В. Рослинництво. Технології вирощування сільськогосподарських культур. 4-те вид., виправ., допов. Львів : Українські технології, 2014. 1040 с.

Січкар В. І., Бушулян О. В. Технологія вирощування нуту в Україні. Пропозиція. 2001. № 10. С. 42–43.

Технологічні особливості вирощування нуту в Північному Степу України / А. В. Черенков та ін. Посібник українського хлібороба : наук.-практ. зб. 2013. Т. 2. С. 196–198.

Толкачев Н. З. Биотехнологические аспекты координированной селекции клубеньковых бактерий и бобовых растений. Материалы Междунар. конф. «Микробиология и биотехнология ХХI столетия», Минск, 22–24 мая 2002 г. С. 152–153.

Effect of domestic processes on chickpea seeds for antinutritional contents and their divergence / Singh P. K. et al. American Journal of Food Science and Technology. 2015. Vol. 3, No. 4. P. 111–117.

Published

2023-11-10