ОБГРУНТУВАННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПЕРЕБІГУ БІОХІМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ПРИ ЗАМОЧУВАННІ СОЛОДУ
Ключові слова:
солод, замочування, масообмін, газообмін, напівпроникні оболонки.Анотація
Авторами проведено дослідження з метою встановлення балансу між кількістю споживаного в процесі дихання зерна кисню, з тією кількістю О2, яку необхідно доставити водою, присутності осмодифузійного ефекту в процесах замочування та існування дифузійного перенесення кисню через оболонки зернівки. Інформаційною базою даного дослідження послугувало зростання в процесах замочування вологості, що підсилює перебіг біохімічних процесів і дихання зерна, що в свою чергу потребує підвищеного споживання кисню. В статті представлені результати дослідження щодо встановлення балансу між кількістю споживаного в процесі дихання зерна кисню із кількістю О2, яку необхідно доставити замочувальною водою, а також факти існування дифузійного перенесення кисню через оболонки зернівки. В якості джерел даних розглянуто розчинність газів у воді та вплив температури середовища на масообмін. Методика дослідження базується на теоретичних розробках і науковому інструментарії щодо оцінки перспектив інтенсифікації масообмінних потоків, також диференційованому аналізі впливу на складові всієї сукупності масообміних процесів. Обґрунтовано необхідність аерації середовища в умовах додаткових до атмосферного гідростатичного тисків. В статті сформовані гіпотези щодо перебігу процесів масообміну, однак відсутність повного балансу вказує на існування інших шляхів транспортування кисню через оболонки зернівки. За допомогою кореляційно-регресійної моделі доведено, що стосовно зернівки мають місце спряженні матеріальні потоки: води, кисню, діоксиду вуглецю, а також тепловий потік. Вказані потоки мають не стаціонарний характер у зв’язку зі змінами рушійних факторів. Даний висновок показує, що вирішення проблеми обмеження кількості розчиненого СО2 можна досягти лише за рахунок аерації.
Посилання
Колотуша П.В. Технологія виробництва пива. Київ : Ін-т системного дослідження освіти, 1993. 235 с.
Колотуша П.В. Технологія солоду. Київ : Ін-т системного дослідження освіти, 1993. 136 с.
Соколенко А.І., Українець А.І., Піддубний В.А. Транспортно-технологічні системи пивзаводів. Київ : АртЕк, 2002. 304 с.
Піддубний В.А. Інтенсифікація масообміну в умовах перехідних процесів. Київ : Люксар, 2006. 248 с.
Шевченко О.Ю., Добровольська Н.Г. Технологічні аспекти процесів замочування зерна при виробництві солоду. Харчова промисловість. 2003. № 2. С. 69-70.
Шевченко О.Ю., Українець А.І., Соколенко А.І. Дослідження впливів осмотичних тисків на динаміку бродіння. Харчова промисловість. 2005. № 4. С. 136-140.
Підлісний В.В. Інтенсифікація масообміну в трубопроводах. Промислова гідравліка і пневматика. 2012. №4(38). С. 16-18.
Грабовська О.В., Івашкін С.П., Штангєєва Н.І. Дослідження замочування зерна в технології кукурудзяного крохмалю : Харчова промисловість. Київ : НУХТ. 2003. № 2. С. 26-28.
Pidlisnyi, V. V. (2015). Obosnovanye protsessa kondytsyonyrovanyia vozdukha s yspolzovanyem systemu retsyrkuliatsyy pry proyzvodstve soloda. MOTROL : Commission of Motorization and Energetics in Agriculture. V. 17, is. 5.
Xiao Lu Wei, Shuang Ping Liu, Jian Shen Yu, Yong Jian Yu, …Jian Mao (2017). Innovation Chinese rice wine brewing technology by bi-acidification to exclude rice soaking process. Journal of Bioscience and Bioengineering. Volume 123, Issue 4. 460-465.