ФРАКЦІЙНИЙ СКЛАД ВОДИ В ЛИСТКАХ У СОРТІВ КАРТОПЛІ (SOLANUM TUBEROSUM L.)
Ключові слова:
картопля, сорт, засуха, адаптація, вільна і зв'язана вода.Анотація
Отримання високої врожайності обумовлюється насиченістю ґрунту водою, у зв’язку з цим вивчення показників забезпечення рослин водою впродовж вегетаційного періоду є важливим напрямком досліджень сучасної аграрної науки та складає мету дослідження. Фенологічні спостереження, біометричні і фізіолого-біохімічні дослідження проводились за методиками Г.Л. Бондаренка, К.І. Яковенка., В.Ф. Мойсейченка. Матеріалом досліджень був ґрунт дослідного поля – чорнозем типовий вилугуваний, мало гумусний, середньо суглинковий на лесовидних суглинках. Як об'єкти досліджень використовували листя сортів: Оксамит, Алладін, Дар. Дослідження проводились на дослідному полі Навчально-виробничого центру «Поділля» Подільського державного аграрно-технічного університету в червні-вересні протягом 2015-2017 років. Автором проведено вивчення фракційного складу води (загальної, зв’язаної і вільної) у листках сортів картоплі. За даними досліджень установлено, що найбільший загальний вміст води в листках (% на сиру масу листків) був у рослин, які росли за глибини садіння 10-12 см – 86,0% на 15.07 та 83,4% на 01.08, в порівнянні із рослинами, які росли на меншій глибині загортання (2-3 см) 77,9% на 15.07 та 78,4% на 01.08. При цьому спостерігалась тенденція до зменшення кількості загальної води з віком. Найбільш високий вміст зв'язаної води в осінній період спостерігалося у сортів Алладін та Дар. Отримані результати можуть бути використанні в селекційному процесі перспективних сортів картоплі з метою створення в умовах Правобережного Лісостепу України нових високоадаптованих до атмосферної і ґрунтової засухи сортів.
Посилання
Бондаренко Г. Л., Яковенко К. І. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві. Харків : Основа, 2001. 370 с
Гусев Н. А. Состояние воды в растении. Москва : Наука, 1974. 136 с.
Долгова Л. Г. Формы воды в растениях – показатели экологического состояния среды. Вопросы биоиндикации и экологии. 1997. № 2. С. 115–120.
Жолкевич В.Н., Гусев Н.А., Капля А.В. Водный обмен растений. Москва : Наука, 1989. 256 с.
Жученко А. А. Главные приоритеты адаптации растениеводства к неблагоприятным погодным условиям. Пути повышения устойчивости сельскохозяйственного производства в современных условиях. 2005. № 12. С. 6–12.
Кучко А.А., Власенко М.Ю., Мицько В.М. Фізіологія та біохімія картоплі. Київ : Довіра, 1998. 335 с.
Моисейченко В. Ф. Трифонова М. Ф., Завирюха А. Х. Основы научных исследований в агрономии. Москва : Колос, 1996. 336 с.
М’ялковський Р. О. Тривалість вегетаційного періоду та врожайність сортів картоплі залежно від строків садіння в умовах південної частини західного Лісостепу України. Збірник наукових праць Подільського державного аграрно-технічного університету. 2011. № 19. С. 100–104.
Нетіс І. Т. Зміна клімату в зоні зрошення. Зрошуване землеробство. 1994. № 3. С. 7-11.
Плотнікова Т. А. Ріст, розвиток та фотосинтетична діяльність рослин картоплі в двоврожайній культурі при краплинному зрошенні в умовах півдня України. Водне господарство України. 2008. № 3. С. 51-55.
Подгаєцький А. А., Бондус Р. О. Оцінка посухо- і жаростійкості сортів картоплі. Вісник Сумського державного аграрного університету. 2000. № 4. С. 28-32.