СПОСОБИ ТА МЕТОДИ ТЕХНОЛОГІЇ ЗБЕРІГАННЯ ПЛОДООВОЧЕВОЇ ПРОДУКЦІЇ
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2023-3.4Ключові слова:
плодоовочева продукція, технології зберігання, методи зберігання, заморожування, способи обробки при зберіганні, якість плодоовочевої продукціїАнотація
Споживання плодоовочевої продукції в Україні щороку зростає. Це зумовлено національними особливостями, потребами населення, сучасними трендами здорового харчування. Заморожена плодоовочева продукція активно розвивається, і значну частку його становлять заморожені плоди та ягоди, оскільки якість такої продукції практично відповідає рівню показників свіжої сировини, включно з органолептичними властивостями. Саме тому одним із важливіших завдань є розробка технологій зберігання врожаю, які будуть забезпечувати уповільнення та затримання фаз старіння плоду, що забезпечить збереженість підготовки продукції до реалізації та зберігання овочів та плодів з метою забезпечення високої якості продукції. Основними способами зберігання плодів і овочів залишаються технології регульованого середовища (важливе для збереження таких якостей, як твердість, кислотність, колір); зберігання в спеціальних тарах; зберігання без механічного охолодження (у буртах, кагатах, траншеях та лабазах) та з механічним охолодженням; зберігання у зміненому газовому середовищі та із застосуванням різних факторів інгібування мікробіологічних і фізіологічних процесів; заморожування; використання холодильної камери з двоконтурною системою вентилювання та використанням зовнішнього холодного повітря; використання мікробіопрепаратів та генної модифікації при зберіганні плодів та овочів. Найважливішим зовнішнім фактором, що впливає на величину втрат і термін зберігання плодів й овочів, є температура, а також склад навколишнього середовища (ступінь його впливу становить не менше 2/3 від суми всіх факторів, що впливають на результат зберігання). При відхиленні температури зберігання від значень, що визначають сприятливі умови утримання, виникає температурний стрес.
Посилання
Державна цільова програма розвитку овочівництва на період до 2025 року / Я.М. Гадзала, М.В. Роїка, П.В. Кондратенко, Т.М. Висоцький, О.М. Могильна. Селекційне : Інститут овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук, 2020. 62 с.
Сучасний стан розвитку технологій зберігання плодів і овочів / А.А. Дубініна, Т.М. Летута, В.В. Новікова, Т.В. Фролова. Молодий вчений. 2016. № 11 (38). С. 23–30.
Козіна Т.В. Проблеми та тенденції розвитку галузі ягідництва в Україні та її експортного потенціалу. Актуальні проблеми рослинництва в умовах змін клімату : матеріали Міжнародної наукової інтернет-конференції молодих учених, м. Харків, 26–27 жовтня 2022 р. Харків, 2022. С. 17–21.
Kочетов В.П. Вплив умов транспортування на тривалість зберігання плодоовочевої продукції. Xoлодильна техніка і технологія. 2003. № 5. C. 47–49.
Способи та технічне забезпечення зберігання плодоовочевої продукції : навчальний посібник / Г.І. Подпрятов, Г.К. Цвіговський, В.С. Таргоня, О.В. Лешишак, С.В. Драгнєв. Київ : ЦП «Компринт», 2015. 199 с.
Товарознавство плодоовочевої продукції : навчальний посібник / Л.М. Пузік, О.В. Куц, В.А. Бондаренко, С.О. Щербина. Харків : ДБТУ, ІОБ НААН, 2022. 370 с.
Сімахіна Г.О., Камінська С.В. Ринок заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів в Україні. Вчені записки Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського. 2020. Том 31 (70). Ч. 2. № 3. С. 67–71.
Вдосконалення холодильної технології зберігання рослинних продуктів на основі використання біопрепаратів / І.П. Старчевський, Н.М. Дідик, О.Г. Стрижков, С.В. Шепель. Одеса : ОГАХ, 2002. С. 143–148.
Шмаглій О. Плодоовочеконсервна промисловість: деякі проблеми та перспективи. Харчова i переробна промисловість. 2000. № 11–12. С. 10.
Ягелюк С.В. Експертиза якості плодоовочевої продукції. Сільськогосподарські машини. 2022. № 48. С. 118–124.