ФОТОСИНТЕТИЧНА ПРОДУКТИВНІСТЬ ПОСІВІВ НУТУ ЗВИЧАЙНОГО ЗАЛЕЖНО ВІД ОБРОБКИ НАСІННЯ ТА ПОЗАКОРЕНЕВОГО ПІДЖИВЛЕННЯ РОСЛИН

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.6

Ключові слова:

нут, сорт, позакореневе підживлення, мікродобрива, ріст і розвиток, урожайність зерна, якісні показники.

Анотація

Встановлено, що фотосинтезуюча діяльність посіву нуту звичайного є головною складовою формування його продуктивності. Головне завдання – це конcтруювання таких посівів, які б максимально ефективно використовували сонячну енергію на нагромадження господарсько цінного врожаю зерна. Цей процес, в свою чергу, має базуватись на вивченні залежностей формування листкової поверхні посіву від технологічних заходів технологій та абіотичних чинників впродовж онтогенезу рослин. Разом з тим відмічено, що основним показником, який найкраще характеризує стан посівів нуту звичайного з погляду їх фотосинтетичної діяльності, є площа листків рослин. На даний час, фотосинтетичну діяльність нуту звичайного мало вивчено. Відомо те, що рослини нуту, так як і інші бобові культури розвивають листя поступово, у міру зростання стебла та розвитку бічних пагонів. На початку росту та розвитку рослин нуту маса їх листків та поверхня наростають повільно, тому мають низьку конкурентоспроможність порівняно з бур’янами. Найвищі показники фотосинтетичного потенціалу рослин нуту звичайного отримали на варіанті із застосування будь-яких додаткових заходів оптимізації живлення – 0,869 млн. м2/га із коефіцієнтом прирістного співвідношення 1,8. Встановлено, що найвищі показники чистої продуктивності фотосинтезу спостерігали у міжфазний період сходи-достигання вказані значення для цих же варіантів склали 1,491 млн. м2/га та 2,395 млн. м2/га, тобто вище цього значення з коефіцієнтом приросту 1,6. У результаті проведених польових досліджень мінімальна частка впливу на формування площі листків відмічена від заходу обробка насіння мікродобривами із 9,87% у фазу сходів, до 6,43% у фазу достигання. Частка впливу позакореневих підживлень співпала з періодом активних ростових процесів нуту звичайного на міжфазний період бутонізація-формування бобів і становила 39,9%. У фазі достигання зерна, серед досліджуваних чинників у досліді, вплив позакореневих підживлень був максимальним 31,31%, що підтверджує їх роль у активному функціонуванні листкового апарату рослин нуту звичайного на завершальних етапах продуктивного періоду росту і розвитку рослин.

Посилання

Камінський В. Ф. Інтенсифікація виробництва зернобобових культур в умовах Північного Лісостепу / В.Ф. Камінський, А.В. Голодна, Д.С. Шляхтуров. Землеробство. 2008. Вип. 80. С. 109–115.

Квітко Г. П., Михальчук Д. П. Нут – перспективна культура для виробництва органічної продовольчої продукції в умовах правобережного Лісостепу. Корми і кормовиробництво. Вип. 75. 2015. С. 75–89.

Кириченко В. В., Кобизєва Л. Н., Петренкова В. П. та ін. Ідентифікація ознак зернобобових культур (квасоля, нут, сочевиця) / за ред. В. В. Кириченка. Харків, 2009. С. 87–115.

Мордванюк М. О. Вивчення впливу інокулянтів та мікродобрив на висоту рослин нуту в умовах правобережного Лісостепу України. Збірник тез II міжнародної науково-практичної конференції. «Кліматичні зміни та сільське господарство». Виклики для аграрної науки та освіти». Київ – Миколаїв – Херсон. 10–12.04.2019 р. С. 346–348.

Присяжнюк О. І., Топчій О. В. Формування елементів структури врожайності сочевиці залежно від строків сівби, мікродобрив і регуляторів росту. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків. 2017. Вип. 25. С. 72–78.

Про перспективні види бобових в Україні. 2022. URL: https://agropro.club/articles/properspektivni-vidi-bobovih-v-ukrayini/ (Дата звернення 20.02.2023).

Развадовський А. М., А. О. Бабич та ін. Зернобобові культури в інтенсивному землеробстві. Київ, Урожай 1990. 174 с.

Січкар В. І. Бобова для сівозмін Півдня. Farmer. 2017. № 10 (94). С. 68–72.

Сухова Г. І. Фотосинтетична діяльність сортів сочевиці в умовах Східного Лісостепу України. Вісник ХНАУ. Серія: Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво. 2012. № 2. С. 150–155.

Щигорцова О. Л. Вирощування бобових культур – чини, сочевиці, гороху, нуту в Криму без застосування азотних добрив. Збірник матеріалів Всеукраїнської науково-практичної конференції «Проблеми та перспективи ведення землеробства в посушливій зоні Степу України» (16–18 червня 2009 р.). Херсон: ІЗПР УААН, 2009. С. 161–163.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-21