ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНИХ ОЗНАК СВИНОМАТОК ЗА ВИКОРИСТАННЯ КОМПЛЕКСНОГО ПРЕПАРАТУ «ГЕПАСОРБЕКС» В УМОВАХ ПРОМИСЛОВОЇ ТЕХНОЛОГІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.7

Ключові слова:

технологія, технологічна група свиней, годівля, кормова добавка, мікотоксини, поросність, лактація, відтворювальні ознаки.

Анотація

Тільки грамотно вирішуючи технологічні проблеми годівлі в конкретних умовах господарства, можна забезпечити високу поживність кормів і, тим самим, підвищити ефективність виробництва свинини. Застосування комплексних кормових добавок дозволяє забезпечити високу заплідненість, стимулювати утворення молока, досягти хорошої кондиції та рівномірної маси новонароджених поросят, особливо при годівлі свиноматок протягом поросності та лактації. З усіх сільськогосподарських тварин найбільш чутливі до мікотоксинів свині. Сучасна стратегія боротьби з мікотоксикозом свиней базується на застосуванні адсорбентів і біотрансформаторів мікотоксинів. Метою роботи було продовження досліджень ефективності комплексного препарату «Гепасорбекс» на основі біоактивних сполук рослинного і мінерального походження у профілактиці порушень обміну речовин, впливу мікотоксинів на свиноматок у різних фізіологічних станах і циклах опоросу та їх відтворювальні ознаки. Науково-господарський дослід проводився протягом 2022–2023 рр. у межах двох опоросів в умовах підприємства з виробництва свинини на промисловій основі ПОП «Вікторія» Миколаївської області. Всього у експерименті використано 72 голови двопородних свиноматок (велика біла (ВБ) × ландрас (Л)), за поєднання з кнурами термінальної лінії «Maxter» (Мк). За використання комплексного препарату «Гепасорбекс» в раціонах свиноматок вдається створити оптимальні умови годівлі та запобігти негативним факторам корму (мікотоксини, токсини, антипоживні речовини присутні в кормі) та забезпечити оптимальні передумови для процесу формування плодів і, отже, підвищити енергію росту поросят за вищої збереженості під час опоросу та при наступних стадіях онтогенезу. Додавання 0,15% кормової добавки «Гепасорбекс» до раціону свиноматок під час поросності та лактації позитивно впливає на обмін речовин у їх організмі. Це підтверджується вищими показниками комплексного індексу відтворювальних якостей. Свиноматки ІІ групи мали оціночний загальний індекс при першому опоросі – 38,63 та при другому – 44,38 балів, у порівнянні з 33,49 і 39,14 балами у контрольній групі та 36,78 і 40,84 балами у тварин ІІІ дослідної групи (комерційний аналог), відповідно.

Посилання

Аналіз біометричних даних у розведенні та селекції тварин : навчальний посібник / С. С. Крамаренко, С. І. Луговий, А. В. Лихач, О. С. Крамаренко. Миколаїв: МНАУ, 2019. 211 с.

Відомчі норми технологічного проєктування. Свинарські підприємства (комплекси, ферми, малі ферми), ВНТП-АПК – 02.05. К. : Мінагрополітики України, 2005. 98 с. Режим доступу: https://lugdpss.gov.ua/images/bezpechnist_veterynariya/Svynarski-pidpryyemstva-VNTP-APK-02.05.pdf

Ладика В. І., Хмельничий Л. М., Повод, М. Г. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: підручник для аспірантів. Одеса: Олді+, 2023. 244 c.

Методологія та організація наукових досліджень у тваринництві / за ред. І. І. Ібатуліна і О. М. Жукорського : посібник. К., 2017. 328 с.

Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 224 від 08.02.2021 «Про затвердження вимог до благополуччя сільськогосподарських тварин під час їх утримання». Зареєстр. від 18.02.2021 Міністерством Юстиції України, № 206/35828.

Норми годівлі, раціони і поживність кормів для різних видів сільськогосподарських тварин / Г. В. Проваторов, В. І. Ладика,Л. В. Бондарчук [та ін.]. Суми: ТОВ ВДТ «Університетська книга», 2007. 488 с.

Овсієнко С. М. Продуктивність свиноматок за включення в раціон нетрадиційної кормової добавки. Аграрна наука та харчові технології. Вінниця : ВЦ ВНАУ. 2019. Вип. 1(104). С. 22–35.

Підвищення продуктивності свиней за використання сучасного генофонду та інноваційних технологічних рішень : монографія / В. Я. Лихач, Р. В. Фаустов, П. О. Шебанін, А. В. Лихач, Л. Г. Леньков. Миколаїв : Іліон, 2022. 275 с., 75 табл., 32 рис.

Подобєд Л. Нейтралізувати мікотоксини. Режим доступу: https://agrotimes.ua/article/nejtralizuvaty-mikotoksyny/

Покращити апетит і кондицію свиноматок під час лактації. Режим доступу: https://vet.bayer.ua

Попсуй В. Безпечність комбікормів для свиней. Пропозиція. Режим доступу: http://propozitsiya.com/ua/bezpechnist-

kombikormiv-dlya-sviney

Рєзніченко В. І., Лихач В. Я., Лихач А. В., Леньков Л. Г. Підвищення продуктивності свиноматок за використання сучасних технологічних рішень. Таврійський науковий вісник : науковий журнал. Херсон: видавничий дім «Гельветика». Серія: Сільськогосподарські науки». №131, С. 316–328.

Синдром виснаження свиноматок. Режим доступу: https://agroexpert.ua/sindrom-visnazenna-svinomatok/

Bryden W. L. Mycotoxin contamination of the feed supply chain: Implication of animal productivity and feed security. Animal Feed Science and Technology. 2012. Vol. 173 (1-2). P. 134–158. DOI: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2011.12.014

Caisin L., Harea V., Bivol L. Using enterosorbent Praimix Alfasob in feeding growing piglets. In: Scientific Papers, UASVM of Bucharest. Series D: Animal science, LIV. 2011. P. 25–30. http://dspace.uasm.md/bitstream/handle/123456789/4504/07_caisin_25-30.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Faustov R., Lykhach V., Lykhach A., Shpetny M., Lenkov L. Effect of a new complex mycotoxin adsorbent on growth performance, and serum levels of retinol, tocopherol and 25-hydroxycholecalciferol in pigs fed on mycotoxin-contaminated feed. Online Journal of Animal and Feed Research. 2022. Vol. 12(1). P. 107–113. DOI: https://dx.doi.org/10.51227/ojafr.2022.2

Holanda D. M., Kim S. W. Efficacy of mycotoxin detoxifiers on health and growth of newly-weaned pigs under chronic dietary challenge of deoxynivalenol. Toxins. 2020. Vol. 12(5). P. 311. DOI: https://doi.org/10.3390/toxins12050311

Kępińska-Pacelik J., Biel W. Alimentary Risk of Mycotoxins for Humans and Animals. Toxins. 2021. Vol. 13(11). P. 822. DOI: https://doi.org/10.3390/toxins13110822

Lykhach V., Kondratyuk V., Lykhach A., Faustov R., Barkar Yе., Lenkov L. The influence of the complex feed additive “Gepasorbex” on the fatty-acid and microelement composition the pigs of meat. Таврійський науковий вісник : науковий журнал. Херсон: ВД “Гельветика”, 2022. Вип. 127. С. 274–282. http://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/127_2022/33.pdf

Lykhach V., Lykhach A., Faustov R., Barkar Y., Lenkov L. The Effect of a New Complex Sorbent of Mycotoxins in Pigs Diets on Their Growth Performance. Fattening and Meat Traits. Animal Science and Food Technology. 2022. Vol. 13(2). P. 26–34. https://doi.org/10.31548/animal.13(2).2022.26-34

Piotrowska M. Microbiological Decontamination of Mycotoxins: Opportunities and Limitations. Toxins. 2021. Vol. 13(11). P. 819. DOI:https://doi.org/10.3390/toxins13110819

Stoycho D. Stoev. Food Safety and Increasing Hazard of Mycotoxin Occurrence in Foods and Feeds. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2013. Vol. 53(9). P. 887–901. DOI: https://doi.org/10.1080/10408398.2011.571800

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-21