INCREASE OF PRODUCTIVE TRAITS OF SOWS WITH THE USE OF THE COMPLEX FED “GEPASORBEX” IN THE CONDITIONS OF INDUSTRIAL TECHNOLOGY

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.7

Keywords:

technology, technological group of pigs, feeding, feed additive, mycotoxins, fertility, lactation, reproductive traits.

Abstract

Only by properly addressing the technological problems of feeding in specific farm conditions can we ensure high feed nutrition and thereby increase the efficiency of pork production. The use of complex feed additives helps to ensure high fertility, stimulate milk production, achieve good condition and uniform weight of newborn piglets, especially when feeding sows during pregnancy and lactation. Of all farm animals, pigs are the most sensitive to mycotoxins. The current strategy for combating mycotoxicosis in pigs is based on the use of adsorbents and biotransformers of mycotoxins. The aim of the work was to continue research on the effectiveness of the complex drug “Gepasorbex” based on bioactive compounds of plant and mineral origin in the prevention of metabolic disorders, the effect of mycotoxins on sows in different physiological states and farrowing cycles and its effect on reproductive characteristics. The scientific and economic experiment was carried out during 2022-2023 within two farrowings at the industrial pork production enterprise “Victoria” in the Mykolaiv region. In total, 72 heads of two-breed sows (Large White (LW) × Landrace (L)) were used in the experiment, in combination with boars of the Maxter terminal line (Mk). With the use of the complex preparation “Gepasorbex” in sow diets, it is possible to create optimal feeding conditions and prevent negative feed factors (mycotoxins, toxins, antinutrients present in the feed) and provide optimal conditions for the process of fetal formation and, consequently, increase the growth energy of piglets with higher safety during farrowing and at subsequent stages of ontogeny. The addition of 0.15% of the feed additive Gepasorbex to the diet of sows during pregnancy and lactation has a positive effect on their metabolism. This is confirmed by higher values of the complex index of reproductive qualities. Sows of group II had an estimated total index at the first farrowing of 38.63 and at the second farrowing of 44.38 points, compared to 33.49 and 39.14 points in the control group and 36.78 and 40.84 points in animals of the III experimental group (commercial analogue), respectively.

References

Аналіз біометричних даних у розведенні та селекції тварин : навчальний посібник / С. С. Крамаренко, С. І. Луговий, А. В. Лихач, О. С. Крамаренко. Миколаїв: МНАУ, 2019. 211 с.

Відомчі норми технологічного проєктування. Свинарські підприємства (комплекси, ферми, малі ферми), ВНТП-АПК – 02.05. К. : Мінагрополітики України, 2005. 98 с. Режим доступу: https://lugdpss.gov.ua/images/bezpechnist_veterynariya/Svynarski-pidpryyemstva-VNTP-APK-02.05.pdf

Ладика В. І., Хмельничий Л. М., Повод, М. Г. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: підручник для аспірантів. Одеса: Олді+, 2023. 244 c.

Методологія та організація наукових досліджень у тваринництві / за ред. І. І. Ібатуліна і О. М. Жукорського : посібник. К., 2017. 328 с.

Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 224 від 08.02.2021 «Про затвердження вимог до благополуччя сільськогосподарських тварин під час їх утримання». Зареєстр. від 18.02.2021 Міністерством Юстиції України, № 206/35828.

Норми годівлі, раціони і поживність кормів для різних видів сільськогосподарських тварин / Г. В. Проваторов, В. І. Ладика,Л. В. Бондарчук [та ін.]. Суми: ТОВ ВДТ «Університетська книга», 2007. 488 с.

Овсієнко С. М. Продуктивність свиноматок за включення в раціон нетрадиційної кормової добавки. Аграрна наука та харчові технології. Вінниця : ВЦ ВНАУ. 2019. Вип. 1(104). С. 22–35.

Підвищення продуктивності свиней за використання сучасного генофонду та інноваційних технологічних рішень : монографія / В. Я. Лихач, Р. В. Фаустов, П. О. Шебанін, А. В. Лихач, Л. Г. Леньков. Миколаїв : Іліон, 2022. 275 с., 75 табл., 32 рис.

Подобєд Л. Нейтралізувати мікотоксини. Режим доступу: https://agrotimes.ua/article/nejtralizuvaty-mikotoksyny/

Покращити апетит і кондицію свиноматок під час лактації. Режим доступу: https://vet.bayer.ua

Попсуй В. Безпечність комбікормів для свиней. Пропозиція. Режим доступу: http://propozitsiya.com/ua/bezpechnist-

kombikormiv-dlya-sviney

Рєзніченко В. І., Лихач В. Я., Лихач А. В., Леньков Л. Г. Підвищення продуктивності свиноматок за використання сучасних технологічних рішень. Таврійський науковий вісник : науковий журнал. Херсон: видавничий дім «Гельветика». Серія: Сільськогосподарські науки». №131, С. 316–328.

Синдром виснаження свиноматок. Режим доступу: https://agroexpert.ua/sindrom-visnazenna-svinomatok/

Bryden W. L. Mycotoxin contamination of the feed supply chain: Implication of animal productivity and feed security. Animal Feed Science and Technology. 2012. Vol. 173 (1-2). P. 134–158. DOI: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2011.12.014

Caisin L., Harea V., Bivol L. Using enterosorbent Praimix Alfasob in feeding growing piglets. In: Scientific Papers, UASVM of Bucharest. Series D: Animal science, LIV. 2011. P. 25–30. http://dspace.uasm.md/bitstream/handle/123456789/4504/07_caisin_25-30.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Faustov R., Lykhach V., Lykhach A., Shpetny M., Lenkov L. Effect of a new complex mycotoxin adsorbent on growth performance, and serum levels of retinol, tocopherol and 25-hydroxycholecalciferol in pigs fed on mycotoxin-contaminated feed. Online Journal of Animal and Feed Research. 2022. Vol. 12(1). P. 107–113. DOI: https://dx.doi.org/10.51227/ojafr.2022.2

Holanda D. M., Kim S. W. Efficacy of mycotoxin detoxifiers on health and growth of newly-weaned pigs under chronic dietary challenge of deoxynivalenol. Toxins. 2020. Vol. 12(5). P. 311. DOI: https://doi.org/10.3390/toxins12050311

Kępińska-Pacelik J., Biel W. Alimentary Risk of Mycotoxins for Humans and Animals. Toxins. 2021. Vol. 13(11). P. 822. DOI: https://doi.org/10.3390/toxins13110822

Lykhach V., Kondratyuk V., Lykhach A., Faustov R., Barkar Yе., Lenkov L. The influence of the complex feed additive “Gepasorbex” on the fatty-acid and microelement composition the pigs of meat. Таврійський науковий вісник : науковий журнал. Херсон: ВД “Гельветика”, 2022. Вип. 127. С. 274–282. http://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/127_2022/33.pdf

Lykhach V., Lykhach A., Faustov R., Barkar Y., Lenkov L. The Effect of a New Complex Sorbent of Mycotoxins in Pigs Diets on Their Growth Performance. Fattening and Meat Traits. Animal Science and Food Technology. 2022. Vol. 13(2). P. 26–34. https://doi.org/10.31548/animal.13(2).2022.26-34

Piotrowska M. Microbiological Decontamination of Mycotoxins: Opportunities and Limitations. Toxins. 2021. Vol. 13(11). P. 819. DOI:https://doi.org/10.3390/toxins13110819

Stoycho D. Stoev. Food Safety and Increasing Hazard of Mycotoxin Occurrence in Foods and Feeds. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2013. Vol. 53(9). P. 887–901. DOI: https://doi.org/10.1080/10408398.2011.571800

Published

2024-03-21