АНАЛІЗ ВПЛИВУ АЛЬТЕРНАТИВНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ НА РОЗВИТОК СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.10

Ключові слова:

сільські території, альтернативна енергетика, економія енергії, об’єднані територіальні громади, розвиток, відновлення.

Анотація

Доведено, що альтернативна енергетика може стати сталим вирішенням ряду проблем в енергетичній галузі в Україні. З огляду на проблеми, що постали перед об’єднаними територіальними громадами в період російської агресії та спричиненими періодами «блекауту», альтернативна енергетика є одним з найважливіших напрямків в розвитку територіальних громад. У статті досліджено теоретичні засади позитивного впливу альтернативної енергетики на розвиток сільських територій України, проблеми переробки побутових відходів та проблеми виникнення стихійних сміттєзвалищ на територіях сучасних ОТГ. За результатами проведеного аналізу показано переваги одного виду альтернативної енергетики над іншими. Оцінено динаміку рівня розвитку певних видів альтернативної енергетики, що популярні в Україні та вказано на їх перспективи розвитку. Метою роботи є обґрунтування можливостей та аналіз розвитку альтернативної енергетики, його позитивний та негативний вплив на розвиток сільських територій. Матеріал і методика досліджень. Теоретико-методологічною базою дослідження стали праці зарубіжних та вітчизняних науковців та практиків, що проводять дослідження у вказаному напрямку. Для розв’язання поставлених цілей та завдань використані такі загальнонаукові методи досліджень: статистичний, та порівняльного аналізу – для аналізу динаміки розвитку альтернативної енергетики, абстрактно-логічний – для формування теоретичного масиву інформації, припущень, формування висновків та пропозицій.

Посилання

Альтернативні джерела енергоресурсів в Українському Причорномор’ї. Аналітична записка / Нац. Ін-т стратегічних досліджень. Дата публікації: 19.05.2010. URL: :https://niss.gov.ua/doslidzhennya/nacionalna-bezpeka/alternativni-dzherela-energoresursiv-

v-ukrainskomu-prichornomori.

Гончарук І. В., Томашук І. В. Економічна ефективність енергетичної автономії АПК за рахунок використання біопалив. Економіка. Фінанси. Менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2019. № 2 (42). С. 7–19.

Відкрита Європа: Сміттєва криза по-українськи / Панорама. Дата публікації: 31.10.2018. URL: https://rama.com.ua/

vidkrita-yevropa-smittyeva-kriza-po-ukrayinski/.

Іванишин В., Бялковська О. Імплементація світового досвіду формування політики розвитку сільських територій в умовах трансформації соціально-економічної системи. Наука ХХІ ст.: виклики та перспективи : колективна монографія в 2-х т. / за заг. ред.: В. В. Іванишина. Тернопіль : Осадца Ю. В., 2021. Т. 1 : Суспільні науки. С. 8–21.

Дудзяк О. Значення екології для розвитку сільських територій. Агросвіт. 2019. № 6. С. 55–58.

Гойсюк Л. В. Економічна ефективність виробництва сировини для переробки на біопаливо. Економіка АПК. 2010. № 6. С. 46–49.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-21