ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ СТАНОВЛЕННЯ ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ В СЕЛІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.22

Ключові слова:

туризм, туристичний бізнес на селі, соціальний туризм, економічний туризм.

Анотація

Це дослідження спрямоване на розкриття потенціалу туристичного бізнесу для збалансованого і сталого розвитку сільських територій. Розглядаються різноманітні теоретичні підходи, які розкривають важливі аспекти взаємодії туризму та сільського господарства, сприяючи створенню нових можливостей для росту місцевого економічного сектору. Вивчення соціально-економічних аспектів туристичного бізнесу на селі дозволяє розуміти вплив туризму на місцеве населення, його зайнятість та забезпечення доходом. Аналіз факторів, таких як розвиток інфраструктури, підтримка місцевого підприємництва та збереження екологічної рівноваги, сприяє розробці стратегій, спрямованих на збалансований розвиток сільських громад. В рамках дослідження розглядаються також аспекти залучення туристів до вивчення традицій, місцевої культури та розкриття потенціалу природних ресурсів сільських регіонів. Розвиток туристичного бізнесу може сприяти збереженню історично-етнографічних цінностей та стимулювати розвиток малого підприємництва на селі. Отримані результати можуть служити основою для розробки рекомендацій та стратегій, спрямованих на впровадження позитивних та ефективних ініціатив для сприяння туристичному бізнесу на селі, що сприятиме сталому розвитку цих територій та підвищенню якості життя їхніх мешканців Водночас цей процес сприяє поповненню державного бюджету та бюджетів територіальних громад взагалі. Особлива увага приділяється економічному розвитку туристичному бізнесу, що є основним джерелом додаткових доходів для сільських територіальних громад. Прибутки від туристичних послуг, готелів, ресторанів та інших закладів можуть сприяти розвитку місцевої економіки, створювати нові робочі місця та підвищувати рівень доходів у громадах. Також туризм може принести соціальні вигоди для мешканців сільських громад. Зокрема, це може включати сприяння взаєморозумінню та взаємодії між місцевими жителями та туристами, а також створення нових можливостей для розвитку освіти та культурного обміну. Збільшення інтересу до сільських територій може залучити інвестиції, які сприятимуть розвитку проєктів у галузі туризму.

Посилання

Безуглий І. В. Понятійно-термінологічний словник з дисципліни «Туризмологія» укладач І. В. Безуглий. Чернігів: ЧНТУ, 2017. 14 с.

Богатирьова Г.А., Головань М.Г., Горіна Г.О., Літвінова-Головань О.П., Коптєва Т.С., Снігур К.В. Спеціалізований туризм [Текст]: навч. посіб. Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, каф. туризму та країнознавства. Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2021. 173 с.

Бойко. В. та Бойко Л. (2022). Проблеми та перспективи інноваційного розвитку індустрії туризму в Україні. Наука та інновації 18 (5), 26–37.

Бялковська О. А., Славіна Н. А., Гуменюк І. І. Санаторно-курортна діяльність як фактор розвитку сільських територій. Ефективна економіка. 2021. № 2. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8668.

Дядечко Л.П. Економіка туристичного бізнесу К.: Центр учбової літератури, 2007. 224 с.

Квасній Л., Моравська О., Малик Л., Шульжик Ю., Орлова О., Щербан О. Сценарії розвитку підприємств туристичної індустрії України в умовах воєнного та післявоєнного періодів. Financial and Credit Activity Problems of Theory and Practice, 2023. 2(49), 313–325.

Мальська М. П., Худо В. В. Туристичний бізнес: теорія та практика. Навч. пос. К.: Центр учбової літератури, 2007. 424 с.

Оганесян С. Розвиток сільського туризму в умовах війни та поствоєний час. Трансформаційні процеси в економіці: від конкуренції до кооперації. Матеріали І Всеукраїнської науково-практичної конференції, м. Хмельницький 26 жовтня 2023 р. /редкол.: Ю. В. Телячий (гол.) та ін. Хмельницький: ХКТЕІ, 2023. С. 302–305.

Пуцентейло П. Р. Економіка і організація туристично-готельного підприємництва. Навч. пос. К.: Центр учбової літератури, 2007. 344 с.

Труніна І. М. Конкурентоспроможність підприємницької діяльності (туристична галузь): підручник І. М. Труніна, О. А. Сущенко, Г. С. Ліхоносова. 2-ге вид., переробл. і доповн. Кременчук: вид-во ПП Щербатих О. В., 2017. 268 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-21