ОБҐРУНТУВАННЯ РЕЦЕПТУРНОГО СКЛАДУ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА КОРМОВОЇ ДОБАВКИ “DECAPODAFOOD” ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ МОЛОДНЯКА АВСТРАЛІЙСЬКОГО ЧЕРВОНОКЛЕШНЕВОГО РАКА CHERAX QUADRICARINATUS
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-2.6Ключові слова:
Cherax quadricarinatus, Decapodafood, аквакультура, канібалізм, харчові інгредієнти, рецептурний складАнотація
Збільшення виробництва продукції тваринництва, зокрема аквакультури, як основного джерела білка в харчуванні людини завжди є актуальним завданням. Важливим чинником під час вирощування молоді австралійського червоноклешневого рака (Cherax quadricarinatus) в умовах аквакультури є забезпечення його білковими речовинами для зменшення проявів канібалізму; згодовування харчових інгредієнтів для покращення амінокислотного і жирнокислотного профілю м’яса; збільшення показників інтенсивності росту; підвищення показника виживаності; зменшення собівартості продукції. Для раціонального використання кормової бази необхідно підбирати сировинні інгредієнти, які в достатній кількості присутні та виробляються на українському ринку, тобто є традиційними, недорогими, добре зберігаються і мають активно споживатися молодняком австралійського червоноклешневого рака. Визначено рецептурний склад кормової добавки “Decapodafood” для молодняка австралійського червоноклешневого рака Cherax quadricarinatus. Кормова добавка включає: концентрат сироваткових білків сухий КСБ-70 – 50,0%; олію лляну – 17,0–20,0%; вершки питні (20% м. ч. жиру) – 4,0–5,0%; моркву, буряк, капусту – 10,0–12,0%; шкаралупу курячих яєць – 4,0–5,0%; кору дуба, кропиву дводомну – 1,0%; емульгатори та консерванти – до 2%; воду – 5,0–7,0%. Хімічний склад і мікробіологічні показники сухого концентрату сироваткових білків КСБ-70: протеїни – 70,0±1,0%; вуглеводи – 8,0±1,0%; жири – 7,0±1,0%; мінеральні речовини – 4,5±0,5%; волога – не більше 7,0%; МАФАнМ – до 50 000 КУО/г; БГКП – 0,1 г. На підставі аналітичного моделювання рецептурного складу кормової добавки для годівлі австралійського червоноклешневого рака розроблено векторну схему технологічного процесу виробництва кормової добавки “Decapodafood” з використанням наявної кормової бази, яка має забезпечити організм раків поживними речовинами для швидкого росту та зменшення проявів канібалізму в умовах аквакультури.
Посилання
Бордунова О.Г. Мікроструктура шкаралупи пташиних яєць за норми та при патологіях : монографія. Суми, 2023. 168 с.
Перспективний об’єкт аквакультури ракоподібних Cherax quadricarinatus (Von Martens, 1868): біологія, технологія (огляд) / Н.Є. Гриневич, В.С. Жарчинська, М.М. Світельський, О.А. Хом’як, А.О. Слюсаренко. Водні біоресурси та аквакультура. 2022. Вип. 1. С. 47–62. https://doi.org/10.32851/wba.2022.1.4.
Ємцев В.І., Слободянюк Н.М., Ємцева Г.Ф. Рибне господарство України: сучасний стан та перспективи відновлення. Наукові інновації та передові технології. 2022. № 9 (11). С. 314–326. https://doi.org/10.52058/2786-5274-2022-9(11)-314-326.
Жарчинська В.С., Гриневич Н.Є. Оцінювання енергетичної та біологічної цінності м’яса Cherax quadricarinatus за годівлі раків різними видами кормів. Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва. 2023. № 2. С. 12–21. https://doi.org/10.33245/2310-9289-2023-182-2-12-21
Кирилюк О.Ф. Теоретичні аспекти забезпечення раціонального харчування населення та його вплив на формування попиту на продовольчому ринку України. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. 2011. Вип. 76. С. 213–221.
Миськовець Н.П. Аналіз сучасного стану та перспективи розвитку рибного господарства України. Бізнесінформ. 2020. № 3. С. 104–111. https://doi.org/10.32983/2222-4459-2020-3-104-111.
Палапа Н.В., Дем’янюк О.С., Нагорнюк О.М. Продовольча безпека України: стан та актуальні питання сьогодення. Агроекологічний журнал. 2022. № 2. С. 34–45. https://doi.org/10.33730/2077-4893.2.2022.263314.
Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України – 2020 : статистичний збірник. URL: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2021/zb/07/Zb_Bsph_2020.pdf.
Федчишин Д.В., Ігнатенко І.В. Органічне виробництво продукції аквакультури в Україні: особливості та перспективи. Право і суспільство. 2021. № 6. С. 138–145. https://doi.org/10.32842/2078-3736/2021.6.20.
Study of the embryonic period of female crayfish egg development in different species / M. Slusar, A. Muzhenko, I. Kovalchuk, V. Borshchenko, T. Verbelchuk Scientific Horizons. 2023. № 26 (12). Р. 22–31. https://doi.org/10.48077/scihor12.2023.22.