SUBSTANTIATION OF THE FORMULATION COMPOSITION AND PRODUCTION TECHNOLOGY OF “DECAPODAFOOD” FEED FOR REARING JUVENILE AUSTRALIAN RED-CLAWED CRAYFISH CHERAX QUADRICARINATUS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-2.6

Keywords:

Cherax quadricarinatus, Decapodafood, aquaculture, cannibalism, food ingredients, formulation composition

Abstract

Increasing the production of livestock products, including aquaculture, as the main source of protein in human nutrition, is always a topical issue. An important component in the rearing of juvenile Australian red-сlawed crayfish (Cherax quadricarinatus) in aquaculture is to provide them with protein to reduce cannibalism; feeding food ingredients to improve the amino acid and fatty acid profile of meat; increase growth intensity; increase survival rate; and reduce production costs. For the rational use of the feed base, it is necessary to select raw materials that are available in sufficient quantities and produced on the Ukrainian market, i.e. are traditional, inexpensive, well-stored, and at the same time should be actively consumed by juvenile Australian red-claw crayfish. The formulation composition of the feed additive “Decapodafood” for juvenile Australian red-clawed crayfish Cherax quadricarinatus was determined. The feed additive includes: dry whey protein concentrate KSB-70 – 50.0 %; linseed oil – 17.0–20.0%; drinking cream (20% w/w fat) – 4.0–5.0%; carrots, beetroot, cabbage – 10.0–12.0 %; chicken eggshells – 4.0–5.0 %; oak bark, dioecious nettle – 1.0%; emulsifiers and preservatives – up to 2%; water – 5.0–7.0%. Chemical composition and microbiological parameters of dry whey protein concentrate KSB-70: proteins – 70.0±1.0%; carbohydrates – 8.0±1.0%; fats – 7.0±1.0%; minerals – 4.5±0.5%; moisture – no more than 7.0%; MAFAnM – up to 50,000 CFU/g; bacteria of the Escherichia coli group – 0.1 g. Based on the analytical modelling of the formulation composition of the feed additive for feeding the Australian red-clawed crayfish, a vector diagram of the technological process of the “Decapodafood” feed additive production using the available feed base was developed, which should provide the crayfish organism with nutrients for rapid growth and reduce the manifestation of cannibalism in aquaculture.

References

Бордунова О.Г. Мікроструктура шкаралупи пташиних яєць за норми та при патологіях : монографія. Суми, 2023. 168 с.

Перспективний об’єкт аквакультури ракоподібних Cherax quadricarinatus (Von Martens, 1868): біологія, технологія (огляд) / Н.Є. Гриневич, В.С. Жарчинська, М.М. Світельський, О.А. Хом’як, А.О. Слюсаренко. Водні біоресурси та аквакультура. 2022. Вип. 1. С. 47–62. https://doi.org/10.32851/wba.2022.1.4.

Ємцев В.І., Слободянюк Н.М., Ємцева Г.Ф. Рибне господарство України: сучасний стан та перспективи відновлення. Наукові інновації та передові технології. 2022. № 9 (11). С. 314–326. https://doi.org/10.52058/2786-5274-2022-9(11)-314-326.

Жарчинська В.С., Гриневич Н.Є. Оцінювання енергетичної та біологічної цінності м’яса Cherax quadricarinatus за годівлі раків різними видами кормів. Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва. 2023. № 2. С. 12–21. https://doi.org/10.33245/2310-9289-2023-182-2-12-21

Кирилюк О.Ф. Теоретичні аспекти забезпечення раціонального харчування населення та його вплив на формування попиту на продовольчому ринку України. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. 2011. Вип. 76. С. 213–221.

Миськовець Н.П. Аналіз сучасного стану та перспективи розвитку рибного господарства України. Бізнесінформ. 2020. № 3. С. 104–111. https://doi.org/10.32983/2222-4459-2020-3-104-111.

Палапа Н.В., Дем’янюк О.С., Нагорнюк О.М. Продовольча безпека України: стан та актуальні питання сьогодення. Агроекологічний журнал. 2022. № 2. С. 34–45. https://doi.org/10.33730/2077-4893.2.2022.263314.

Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України – 2020 : статистичний збірник. URL: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2021/zb/07/Zb_Bsph_2020.pdf.

Федчишин Д.В., Ігнатенко І.В. Органічне виробництво продукції аквакультури в Україні: особливості та перспективи. Право і суспільство. 2021. № 6. С. 138–145. https://doi.org/10.32842/2078-3736/2021.6.20.

Study of the embryonic period of female crayfish egg development in different species / M. Slusar, A. Muzhenko, I. Kovalchuk, V. Borshchenko, T. Verbelchuk Scientific Horizons. 2023. № 26 (12). Р. 22–31. https://doi.org/10.48077/scihor12.2023.22.

Published

2024-07-10