ОЦІНКА АДАПТИВНОЇ ЗДАТНОСТІ СОРТІВ ТРИТИКАЛЕ ОЗИМОГО В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ ТА ПОЛІССЯ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-2.7

Ключові слова:

адаптивність, гомеостатичність, селекційна цінність, урожайність, якість

Анотація

Низка позитивних конкурентних переваг, унікальної, порівняно нової культури тритикале зумовлює цікавість виробничників до її вирощування. Мета досліджень полягала в проведенні оцінки адаптивних властивостей нових районованих сортів тритикале озимого в умовах Лісостепу та Полісся України та допомозі виробничникам в мінливих умовах глобального потепління з визначенням у виборі насіннєвого матеріалу. Під час досліджень виявлено, що 2020–2022 рр. загалом для зони Лісостепу (ГТК = 1,0–1,9) та Полісся (ГТК = 1,2–2,1) характеризувалися як достатньо та надміру вологі. Незважаючи на значну мінливість погодних умов, їх відхилення від середніх багаторічних значень в окремі періоди росту і розвитку, погодно-кліматичні умови 2020–2022 рр. у зонах Лісостепу та Полісся України були сприятливими для культури. Урожайність нових сортів тритикале озимого коливалась від 3,0 т/га у сорту ‘Божич’ до 9,6 т/га у сорту ‘Tribonus’. У середньому за три роки урожайність сортів на дослідних полях виявлена на рівні 5,8–6,7 т/га. За результатами досліджень встановлено, що всі сорти були адаптовані до умов Лісостепу та Полісся. Висока гомеостатичність (Hom = 0,9–0,8), селекційна цінність (Sc = 2,6–2,9) та середній рівень варіації (V = 23,4–23,7%) були виявлені у сортів ‘Ілона’ та ‘Tribonus’. Крім того, сорт ‘Tribonus’ формував стабільно високу врожайність, яка в середньому за три роки становила 6,7 т/га. Вміст білку в зерні тритикале озимого коливався від 7,5% у сорту ‘Rivolt’ до 16,9% у сорту ‘Ілона’. За результатами проведеного розрахунку встановлено, що гомеостатичність варіювала від 1,1 у сорту ‘Tribonus’ до 0,7 – ‘Божич’ та ‘Ілона’. Висока гомеостатичність (Hom = 1,1), селекційна цінність (Sc = 6,9) та низький рівень варіації (V = 15,5%) були виявлені у сорту ‘Tribonus’. Визначаючи гомеостатичність та селекційну цінність сортів, можливо оцінити продуктивність та якість генотипу з нормою їх реакції на лімітуючі фактори довкілля.

Посилання

Бурденюк-Тарасевич Л.А. Оцінка адаптивної здатності сортів пшениці м’якої озимої в умовах Лісостепу України. Селекція і насінництво. 2012. № 101. С. 3–12. 59677. DOI: 10.30835/2413-7510.2012.59677.

Гірко В.С. Селекція тритикале. Спеціальна селекція польових культур / за ред. М.Я. Молоцького. Біла Церква : Білоцерківський національний аграрний університет. 2010. С. 59–85.

Інформаційний портал погоди. Український гідрометеорологічний центр. URL: https://www.meteo.gov.ua/.

Пластичність нових сортів пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.) за врожайністю в різних ґрунтово-кліматичних умовах України / А. Кирильчук, Г. Дутова, С. Гринів, О. Орленко, І. Безпрозвана, Т. Кулик, Б. Макарчук. Plant Varieties Studying and Protection. 2024. Т. 20. № 1. С. 44–54. DOI: 10.21498/2518-1017.20.1.2024.297224.

Манько Ю.П. Аналіз методичного ресурсу для статистичної експертизи результатів багаторічних досліджень з агрономії. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія «Агрономія». 2013. Вип. 183, ч. 2. С. 128–135. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvnau_agr_2013_183%282%29__25.

Методика проведення експертизи сортів рослин групи зернових, круп’яних та зернобобових на придатність до поширення в Україні / за ред. С.О. Ткачик. Вінниця : ФОП «Корзун Д.Ю.», 2016. 82 с. URL: https://sops.gov.ua/uploads/page/5a5f4147d3595.pdf.

Методика проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність до поширення в Україні. Загальна частина / за ред. С.О. Ткачик. Вінниця : ФОП «Корзун Д.Ю.», 2016. 120 с.

Методики проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність до поширення. Методи визначення показників якості продукції рослинництва / за ред. С.О. Ткачик. 3 вид. пер. і доп. Вінниця : ФОП «Корзун Д.Ю.», 2017. 159 с.

Triticale in Italy / N. Faccini, C. Morcia, V. Terzi, F. Rizza, F.-W. Badeck. Biology. 2023. № 12 (10). https://doi.org/10.3390/biology12101308.

Bishnoi U.R., Hughes J.L. Agronomic Performance and Protein Content of Fall-planted Triticale, Wheat, and Rye / U.R. Agronomy Journal. 1979. Vol. 71, Iss. 2. P. 359–360. doi: 10.2134/agronj1979.00021962007100020032x.

Myronosets – a New Productive and High-protein Winter Triticale Cultivar, Adapted to the Woodlands/Forest-Steppe and Forest-Steppe of Ukraine / V.V. Moskalets, V.I. Moskalets, T.Z. Moskalets, I.V. Grynyk, A.A. Demidov, S.I. Voloshchuk, S.O. Khomenko. Seed Industry and Seed Studying. 2021. № 119. P. 191–209. doi: 10.30835/2413-7510.2021.237168.

Różewicz M. Yield, grain quality and potential use of triticale in Poland. Polish Journal of Agronomy. 2022. Vol. 49. P. 9–19. doi: 10.26114/pja.iung.487.2022.49.02.

Stoyanov H., Doneva S. Analysis on some qualitative traits of Bulgarian triticale cultivars. Bulgarian Journal of Crop Science. 2022. Vol. 59, Iss. 4. P. 13–27. URL: https://www.researchgate.net/publication/346960980.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-10