ВПЛИВ ПІДВИЩЕНОГО ВМІСТУ ЛІЗИНУ В РАЦІОНІ СВИНЕЙ НА РІВЕНЬ ПРОДУКТИВНОСТІ ТА ЯКІСТЬ ПРОДУКЦІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-2.17

Ключові слова:

продуктивність, амінокислоти, білок, профіль амінокислот, якість м’яса

Анотація

Годівля тварин раціонами з підвищеним умістом лізину в сирому протеїні сприяє одержанню доброякісної свинини з пониженим умістом жиру. Оскільки нарощення м’язової тканини потребує постійного надходження амінокислот із крові, профіль амінокислот у плазмі є критичним фактором для максимального збільшення показників росту тварин, включаючи свиней. Більш інтенсивне формування м’язової тканини у свиней відбувається завдяки вищому рівню вмісту лізину в сирому протеїні кормів раціону, це твердження доведено результатами проведених досліджень. Під час забою піддослідних тварин отримані результати переконливо засвідчили різницю на користь дослідної групи в забійному виході, масі й виході туші. На основі одержаних показників установлено, що фізіологічно обґрунтований уміст лізину на рівні 6,6% у сирому протеїні раціону повинен бути в разі дорощування й відгодівлі свиней, що забезпечує нижчий рівень дезамінування амінокислот, як наслідок, вищий рівень синтезу білка в м’язових тканинах. Показники якості найдовшого м’яза спини засвідчують позитивний вплив рівня 6,6% лізину в сирому протеїні кормів раціону свиней дослідної групи порівняно з групою контролю з умістом 4,8 % лізину в раціоні. Експериментальним шляхом виявлено позитивний вплив підвищеного рівня лізину на рівні 6,6% у сирому протеїні кормів раціону на якість найдовшого м’яза спини за рахунок збільшення вмісту загальної вологи на 4,5%, білка на 1,3% та зменшення кількості жиру на 3%, що дає можливість одержати доброякісну свинину з пониженим умістом жиру.

Посилання

Бірта Г. О. Товарознавча характеристика продукції свинарства: навчальний посібник. Київ : Центр учбової літератури, 2011. 144 с.

Бомко В.С., Бабенко С.П., Москалик О.Ю. Годівля сільськогосподарських тварин : підручник. Київ : Аграрна освіта, 2010. 278 с.

Вербицький С. Від чого залежить якість свинини. Farmer. 2011. № 5. С. 125–130.

Коробань М.П., Лихач В.Я. Відгодівельні якості молодняку свиней сучасних генотипів за різних вагових кондицій в умовах промислової технології. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2023. Вип. 41. С. 26–32.

Визначення вмісту лізину в кормових добавках методом капілярного електрофорезу / Т.Р. Левицький та інші. Наук.- техн. бюлетень ДНДКІ ветпрепаратів та корм. добавок. 2013. Вип. 14. № 3–4. С. 55–59.

Продуктивні якості відгодівельного молодняку свиней за різного рівня протеїну в раціоні / М.Г. Повод та інші. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Тваринництво, СНАУ». 2021. Вип. 3 (46). С. 78–83.

Попсуй В. Енергетична та протеїнова забезпеченість раціонів свиней. Пропозиція. 2012. № 1. С. 120–123.

Різничук І.Ф. Продуктивні якості молодняку свиней у віці від 91 до 130 діб за використання повнораціонного комбікорму. Зернові продукти і комбікорми. 2016. № 3 (63). С. 21–25.

Семчук І.Я., Столярчук П.З. Продуктивні якості свиней при згодовуванні кормосумішок, збагачених біологічно активними речовинами. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Гжицького. Львів, 2008. № 2–3 (37). С. 160–163.

Ткаченко Т.Ю., Кулик М.Ф. Вміст лізину в комбікормі свиней з використанням силосованого зерна кукурудзи – основа високої продуктивності. Корми і кормовиробництво : міжвідомчий тематично-науковий збірник. 2020. Вип. 90. С. 145–156.

Управління якістю тваринницької сировини / В.З. Трохименко й інші. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Тваринництво». 2023. Вип. 1. С. 51–58.

Schedle K. Sustainable Pig and Poultry Nutrition by Improving Nutrient Use An Overview. Die Bodenkultur: Journal of Land Management, Food and the Environment. 2016. Vol. 1. P. 45–60.

Probiotics – do they play a role in the pig industry? / M. Kenny et al. Animal. 2011. № 5 (3). P. 462–470.

Liao S. The use of probiotics to improve the condition of the intestines of pigs and the use of the nutritiones. Animal Nutrition. 2017. Vol. 3 (4). P. 331–343.

Effects of dietary lysine fed to pigs at late finishing stage on the market value associated carcass characteristics / Narech Regmi et.al. Journal of animal and veterinary advances. 2015. № 14 (8). P. 232–236.

Development of dietary supplements for pigs with low amino acid content / L. Southern et. al. Journal of Animal Science. 2015. Vol. 9 (8). P. 1312–1318.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-10