THE INFLUENCE OF INCREASED LYSINE CONTENT IN THE DIET OF PIGS ON THE LEVEL OF PRODUCTIVITY AND PRODUCT QUALITY

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-2.17

Keywords:

performance, amino acids, protein, amino acid profile, meat quality

Abstract

Feeding animals rations with a high content of lysine in crude protein contributes to the production of high-quality pork with a low fat content. Because muscle growth requires a constant supply of amino acids from the blood, the plasma amino acid profile is a critical factor in maximizing growth performance in animals, including pigs. The more intensive formation of muscle tissue in pigs occurs due to the higher level of lysine content in the crude protein of the diet, this statement is proven by the results of the conducted research. After analyzing the average daily gains of the control and experimental groups, it is possible to draw a conclusion about. When the experimental animals were slaughtered, the obtained results convincingly proved the difference in favor of the experimental group in the slaughter yield, weight and carcass yield. On the basis of the obtained indicators, it was established that the physiologically justified content of lysine at the level of 6.6% in the raw protein of the diet should be during rearing and fattening pigs, which ensures a lower level of deamination of amino acids, and, as a result, a higher level of protein synthesis in muscle tissues. Quality indicators of the longest muscle of the back prove positive abrics. The quality indicators of the longest back muscle testify to the positive effect of the level of 6.6% lysine in the crude protein of fodder in the diet of pigs of the experimental group compared to the control group with the content of 4.8% lysine in the diet. Experimentally, a positive effect of an increased level of lysine at the level of 6.6% in the raw protein of the ration feed on the quality of the longest muscle of the back due to an increase in the content of total moisture by 4.5%, protein by 1.3% and a decrease in the amount of fat by 3%, which makes it possible to obtain high-quality pork with a reduced fat content.

References

Бірта Г. О. Товарознавча характеристика продукції свинарства: навчальний посібник. Київ : Центр учбової літератури, 2011. 144 с.

Бомко В.С., Бабенко С.П., Москалик О.Ю. Годівля сільськогосподарських тварин : підручник. Київ : Аграрна освіта, 2010. 278 с.

Вербицький С. Від чого залежить якість свинини. Farmer. 2011. № 5. С. 125–130.

Коробань М.П., Лихач В.Я. Відгодівельні якості молодняку свиней сучасних генотипів за різних вагових кондицій в умовах промислової технології. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2023. Вип. 41. С. 26–32.

Визначення вмісту лізину в кормових добавках методом капілярного електрофорезу / Т.Р. Левицький та інші. Наук.- техн. бюлетень ДНДКІ ветпрепаратів та корм. добавок. 2013. Вип. 14. № 3–4. С. 55–59.

Продуктивні якості відгодівельного молодняку свиней за різного рівня протеїну в раціоні / М.Г. Повод та інші. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Тваринництво, СНАУ». 2021. Вип. 3 (46). С. 78–83.

Попсуй В. Енергетична та протеїнова забезпеченість раціонів свиней. Пропозиція. 2012. № 1. С. 120–123.

Різничук І.Ф. Продуктивні якості молодняку свиней у віці від 91 до 130 діб за використання повнораціонного комбікорму. Зернові продукти і комбікорми. 2016. № 3 (63). С. 21–25.

Семчук І.Я., Столярчук П.З. Продуктивні якості свиней при згодовуванні кормосумішок, збагачених біологічно активними речовинами. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Гжицького. Львів, 2008. № 2–3 (37). С. 160–163.

Ткаченко Т.Ю., Кулик М.Ф. Вміст лізину в комбікормі свиней з використанням силосованого зерна кукурудзи – основа високої продуктивності. Корми і кормовиробництво : міжвідомчий тематично-науковий збірник. 2020. Вип. 90. С. 145–156.

Управління якістю тваринницької сировини / В.З. Трохименко й інші. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Тваринництво». 2023. Вип. 1. С. 51–58.

Schedle K. Sustainable Pig and Poultry Nutrition by Improving Nutrient Use An Overview. Die Bodenkultur: Journal of Land Management, Food and the Environment. 2016. Vol. 1. P. 45–60.

Probiotics – do they play a role in the pig industry? / M. Kenny et al. Animal. 2011. № 5 (3). P. 462–470.

Liao S. The use of probiotics to improve the condition of the intestines of pigs and the use of the nutritiones. Animal Nutrition. 2017. Vol. 3 (4). P. 331–343.

Effects of dietary lysine fed to pigs at late finishing stage on the market value associated carcass characteristics / Narech Regmi et.al. Journal of animal and veterinary advances. 2015. № 14 (8). P. 232–236.

Development of dietary supplements for pigs with low amino acid content / L. Southern et. al. Journal of Animal Science. 2015. Vol. 9 (8). P. 1312–1318.

Published

2024-07-10