ЕКСПОРТНИЙ ПОТЕНЦІАЛ АГРАРНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ ТА РИЗИКІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-2.21

Ключові слова:

експорт, експортний потенціал, аграрна галузь, невизначеність, ризики, управління ризиками

Анотація

У статті розглянуто експортний потенціал аграрної галузі України в умовах невизначеності та ризиків. Дослідження зосереджене на аналізі факторів, які впливають на експорт сільськогосподарської продукції з України, зокрема на рівень нестабільності на ринках, тарифні бар’єри, кліматичні та природні чинники, а також політичні та економічні ризики. Автори аналізують можливості для зростання експорту аграрної продукції з України шляхом зменшення впливу невизначеності та ризиків, використання новітніх технологій, підвищення якості продукції та диверсифікації експортних ринків. Автори використовують комбінацію кількісних та якісних методів дослідження, зокрема аналіз статистичних даних, які свідчать про скорочення доходів від аграрного експорту, хоча спостерігається збільшення експорту морем. Також відбулось зростання експорту контейнерними перевезеннями, залізничним i автомобільним транспортом. Структура експорту свідчить про те, що країна переважно спеціалізується на сільському господарстві, має низький рівень виробництва високотехнологічної продукції і щорічно збільшує імпортні потреби. Розглянуто переваги державних програм та підтримки, необхідність інвестицій у інфраструктуру та технології, важливість міжнародного партнерства для розвитку експортного потенціалу, а також негативні впливи зменшення експорту аграрної продукції на соціальний та економічний розвиток. Підкреслено актуальність дослідження у зв’язку зі змінами на міжнародних ринках, змінами у законодавстві та політичному контексті, що може вплинути на експортну діяльність аграрного сектора України. Для глибшого вивчення поточних загроз економічній стабільності у зовнішньоекономічній сфері країни запропоновано виявити нові конкретні загрози, а також розробити карти ризиків, ґрунтуючись на експертному опитуванні фахівців.

Посилання

Актуальні виклики та загрози економічній безпеці України в умовах воєнного стану : експертно-аналітична доповідь / Національний інститут стратегічних досліджень. 2023. URL: https://niss.gov.ua/publikatsiyi/analitychni-dopovidi/aktualni-vyklyky-ta-zahrozy-ekonomichniy-bezpetsi-ukrayiny-v.

Герасимчук С.Г. Забезпечення економічної безпеки та стійкості аграрного сектору України в умовах військового та поствійськового стану. European scientific journal of Economic and Financial innovation. 2023. № 1 (11). С. 84–96.

Гуменюк Я.М. Аграрний експорт України: аналіз та стратегічне планування. Економіка та суспільство. 2023. Вип. 53. С. 25–35.

Державна служба статистики України. Макроекономічні показники. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/.

Експортний потенцiал України в умовах вiйни. URL: https://dia.dp.gov.ua/eksportnij-potencial-ukra%D1%97niv-umovax-vijni/.

Ukrainian agricultural production profitability issues. E. Shahini, N. Korzhenivska, Yu. Haibura, O. Niskhodovska, I. Balla / Scientific horizons. 2023. Vol. 26. № 5. P. 123–137.

Кифяк В.І., Загул О.І., Кашул О.В. Управління ризиками в умовах зростаючої невизначеності. Ефективна економіка. URL: http://surl.li/slppj.

Management and marketing of the wartime agribusiness in Ukraine / L. Shovkun-Zablotska, V. Pysarenko, L. Sierova, S. Tegipko. Economics Ecology Socium. 2024.Vol. 8. № 1. P. 64–77.

Пітель Н.Я. Особливості стратегічного управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства в умовах глобалізації. Економіка та управління АПК. 2023. № 2. С. 45–56.

Шереметинська У.В., Тюха І.В., Тур О.В. Особливості управління ризиками при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності. Ефективна економіка. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/5_2022/80.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-10